Gaál Péter: Kaisers Tv, Ungarn (szeretve mind a vérpadig)

Csak hogy hát akkor mondjak valamit a Színművészetiről is konkrétan, ha már aláírtam a szolidaritási nyilatkozatot velük. És ha már Pintér Béla is mondott (milyen jó darab volt az is! a Kaisers Tv).

Én nem gondolnám, hogy Vidnyánszky. Nem azt nem gondolnám, hogy Vidnyánszky nem pusztítja el azt, akit el akar, hanem en bloc azt gondolom, hogy Vidnyánszky akarata egy határon túl a kiskutyát, kiscicát, kisegeret, nagyegeret nem érdekli fent. És ez az, ami fontos. Ha ő valakit elpusztít, akkor engedéllyel vagy egyenesen utasításra pusztíthatja el. Sőt. Ő csak bakó lehet. Vidnyánszky engedély nélkül e rendszerben mondjuk kimehet a mosdóba. Megehet egy pörköltet. Ezeken túl már jön a necc.

Persze Béla jól is mondta. A vérpad. De a vérpad ezeknek a dolgoknak szükséges és elengedhetetlen kelléke. Nem a vérpad: a mártír. Minden diktatúra felismerte. Ez volt 2006 egyik kolosszális hibája. Nem gumilövedék kellett volna, hanem korrekt és következetes bűnvádi eljárás. Minden diktatúra alapvető eszköze a provokátor. Mit csinál a provokátor? Eszkalációt szít. Lövöldöz, dobál, gyújtogat, szid. Azért, hogy lássa a Nagyérdemű, ezekkel nem lehet másképpen bánni. Itt a rendőrök a sértettek. Eddig. Mármost hogyan reagál erre egy hülye hatalom? Erőszakkal.

Voila, előállt a mártír azon az oldalon is.

És a jelen helyzet? Itt, Budapesten, a Vas utca kettő cében?
Hát, itt most bátornak kell(ene) lenni. Mindenkinek, ha már elkezdték. Tanárnak és diáknak. Egyetlen lemondott oktatónak sem szabad(na) meggondolnia magát. Ha csak egy is megteszi, vége.

És az összes hallgatónak fel kell(ene) függesztenie a tanulmányait. Nem kilépni, hanem felfüggeszteni.

Tudom, hogy mit kockáztatnak. Ha valamelyikük pályája véglegesen kettétörik, amit nehezen hiszek, mert akkor van másik, szóval, ha mint színésznek kettétörik a pályája, előállt a mártír.

Ha csak egynek, akkor is. Itt fordul meg a dolog.

Sajnos, drága Mindenki, ez így működik.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!