Gaál Péter: Hej, te puska, puska vagy

Bevallom, a 444 oldaláról szedtem le ezt a képet. Ha az aláírása nem az volna, hogy „hallgatók az őszközép ünnepén a Fudan Egyetem sanghaji csarnokában”, mindenre gondolnék, csak erre nem.


Kínai „honvédelmi nevelésre”, kínai katonai parádéra, bármire, csak arra ne, hogy ezek egyetemi hallgatók egy egyetemi ünnepségen. Bár persze nem kellett volna csodálkoznom, mert amikor Kínában – talán épp Sanghajban – anno betévedtem egy éjszakai bárba, hát ott se dizőz, se vetkezés nem volt, hanem egy óriási kivetítő, amin folyamatosan kommunista (!) propagandafilmek mentek. Hosszú szakállú fogoly ül láncaiban (még golyó is volt a végén) egy cellában, vágókép a Kínai Néphadsereg díszszemlén masírozó harcosairól, fegyver mellhez szorítva, nyakkendő, a sorok szorosan zártak (die Reihen fest sind geschlossen), majd vissza a felálló rabra, arcán mosoly, felemelt karjairól eltépett láncdarabok csüggenek.

Ez ilyen eszpresszó, énekelné Másik János. Nagy eszpresszó.

És most idejön.

Bizonyos értelemben rég itt van, meg másutt, mindenütt. Nem kötődik a kommunizmushoz, mert például az Amerikai Egyesült Államok benépesítésében is aktívan részt vettek a kínaiak, az angolokkal, írekkel, németekkel, hollandokkal egyetemben, a többi csak járulékos náció, ki saját akaratából, ki a máséból, ki szabadon, ki egy rabszolgafedélzeten. Nem nagyon szerették őket – még emlékszem például egy színes rajzra, ahol egy jóhiszemű cowboy kártyázik egy kínaival és egy medvével, a kínai a lábujjaival passzol át a medvének egy nyerő lapot az asztal alatt –, de hát az indiánok rovására elfértek ők is, meg még sokan mások.

Mármost ebben az egészben, mármint az egyetem Magyarországra településében az az igazán szép, hogy mi vagyunk az első – számukra – külföldi ország, ahol megjelennek. Az MNB (!!) kezdeményezésére, lófaszt MNB, legyint az Olvasó, és tényleg lófaszt, ott a mélyben, akarom mondani a vonal legutolsó végén. A vonalaknak sok vége lehet, kérdés, ki kit akar megtalálni, miután elrepítette a nehéz követ. A mostanában válófélben levő úr helyében például én alternatív jövőben is gondolkodnék.

De a nehéz kő egyelőre még lebeg. Már nincs a földön, de még lebeg.

Ki megy, ki jön. A CEU például ment, és így van jól. Látták már a CEU hallgatóit olyan fess vigyázállásban, mint a képen álló kínai diákokat? Ugye, nem. Soros-egyetem, Soros-pénz, hogy még ki tanult Soros pénzén, arra boruljon a jótékony homály. Tán már borul is, hát akkor csak ízelítőül: Orbán Viktor, Kövér László, Deutsch Tamás, Schmidt Mária, Németh Zsolt, Kovács Zoltán.

Ez egy katonai kiképzőtábor, jut az ember eszébe. Hát, bizonyos értelemben az. A Kínai Néphadsereg nem az egykori Magyar Néphadsereg, eszükbe ne jusson. És ezeket a gyerekeket a kínai pártra esketik fel, nem a Fideszre. A Fidesz itt még Hippolit, a lakáj se lehetne, még akkor se, ha hasonló tevékenységet folytat. Nem ingyen, de hát ugye szegény Ézsau se ingyen mondott le az elsőszülöttségről.

Mindössze annyi a különbség, hogy itt a lencsét a lakosság főzi, ha már zsidó újév van, hívjuk Rebekának. Aki Jákobon kívül még jól jött ki az egészből, pedig apja házibálványát is ellopta, hát ő… Ráhel.

Néha van úgy, hogy a nevek is hasonlítanak.

És lesznek még többen, már tervbe is van véve. Sugallat, hogy is mondjam: a Fidesz összes publikált terve túlnyúlik kétezer-huszonkettőn, bele a végtelenbe. Pedig nem lesz az végtelen. Olyan csak a matematikai absztrakciók világában létezik. A fizika véres verítékkel igyekszik kikerülni, így találta ki Peter Higgs is a róla elnevezett bozont, de ne merüljünk bele ebbe.

Azért biztosan jönnek szép kínai diáklányok is a campusra, fess egyenruhában, elsősorban nem mint nő, hanem mint katona, mert első a párt.

Hej, te puska, puska vagy!
Nem csinos kis fruska vagy!
Mégis épp oly drága vagy nekem, hejj,
Mint a szívszerelmesem.

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!