Zuhant a felsőoktatásba jelentkezők száma, 19 éve nem voltak ilyen kevesen

Idén mintegy 91 400 diák jelentkezett valamely felsőoktatási intézmény hallgatójának. Ez nagyjából 20 ezerrel kevesebb a tavalyi adatnál. 

19 éve nem felvételiztek ilyen kevesen. A mostanihoz hasonló nagyságrendű visszaesésre legutóbb hét évvel ezelőtt volt példa: akkor – 2013-ban – 15 ezerrel kevesebben felvételiztek (95 ezren), mint egy évvel korábban.

A nagyobb felsőoktatási intézmények között az Eötvös Loránd Tudományegyetemet (ELTE) érintette legkevésbé a csökkenés: a tavalyi 24,7 ezerhez képest idén 24,1 ezren próbálnak bejutni az egyetem valamelyik karára.

A Budapesti Műszaki Egyetemre nagyjából ezerrel, a Budapesti Gazdasági Egyetemre 1500-zal, a Pécsi Tudományegyetemre 1600-zal, a Szegedi tudományegyetemre 1800-zal, a Debreceni Egyetemre 3000-el kevesebb hallgató jelentkezett 2019-hez képest, ami hozzávetőleg ezeknél az intézményeknél 10-20 százalék közötti visszaesést jelent.
A kisebb egyetemeken a Népszava szerint ennél is rosszabb az arány. Például a Kaposvári Egyetemre 31 százalékkal, a Széchenyi István Egyetemre 34 százalékkal, a Szent István Egyetemre 36 százalékkal, a Neumann János Egyetemre pedig 47 százalékkal jelentkeztek kevesebben, mint 2019-ben.

Az államiból alapítványi magánintézménnyé váló Budapesti Corvinus Egyetemre pedig mintegy 33 százalékkal kevesebben – kicsivel több mint hétezren – jelentkeztek, mint tavaly.

– A jelentkezők számának ilyen mértékű csökkenését biztos, hogy nem lehet csak demográfiai okokkal magyarázni – vélekedett Nahalka István oktatáskutató. Szerinte több tényező állhat a háttérben: egyrészt tovább növekedhetett a külföldi egyetemre jelentkezők aránya, másrészt pedig csökkenhetett azoknak a száma, akik nem rögtön érettségi után tanulnak tovább. De befolyásolja a helyzetet a hátrányos helyzetű családokban élők egyre nagyobb arányú kiszorulása is az oktatási rendszerből. A társadalom számára egyre nyilvánvalóbb, hogy baj van a közoktatásban. (Népszava)

Kapcsolódó: A fideszes többség elfogadta a közoktatást korlátozó köznevelési törvényt

(Kiemelt kép: MTI/Vajda János)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!