Zuhanó tőzsdék, történelmi mélységben az olajár

Harminc éve nem látott mértékben zuhanó olajárral és 7 százalékos tőzsdei csökkenéssel indult a hét a világgazdaságban.

New Yorkban a DJIA-30 index ma 4,96 százalék, a Nasdaq Composite index 7,11 százalék csökkenéssel nyitott.

Az amerikai tőzsdék nyitásakor az európai tőzsdéken 6-7 százalékos veszteségben jártak a főbb árfolyamindexek, de a vírusjárványban leginkább érintett Olaszország tőzsdéje Milánóban tíz százalékot meghaladó veszteséget szenvedett el.
A 30 legfontosabb német vállalat tőzsdei állapotát mutató frankfurti DAX ma reggel 8 százalékos eséssel kezdett.

A londoni tőzsde fő mutatója, a FTSE-100 index csaknem 8,2 százalékos zuhanással indított. Az esések oka, hogy a koronavírus miatt pánikoló befektetők próbálják a válságok idején biztosnak számító eszközökbe menekíteni a pénzüket. Az arany például az elmúlt hetet tizenegy éve a legnagyobb áremelkedéssel fejezte be, és ma hét éves csúcsot ért el.

Az ázsiai tőzsdék is nagyot zuhantak reggel, a japán Nikkei 5,6 százalékot, a kínai Shanghai Composite 3,5, a dél-koreai Kospi 3,9 százalékot veszített az értékéből.

Nagy veszteséggel ért véget a hét első kereskedési napja az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 7,13 százalék, a Stoxx Europe 600 index 7,14 százalék veszteséget mutatott, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 8,01 százalékkal gyengült.

Londonban 7,18 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index a még nem hivatalos, a kereskedési idő végén mutatott állás szerint. Frankfurtban 7,52 százalékkal csökkent a DAX index, a CAC-40 Párizsban pedig 7,85 százalékkal végzett alacsonyabban. A madridi tőzsde 7,52 százalék indexveszteséggel fejezte be a mai kereskedést, a koronavírus-járványban leginkább érintett Olaszországban pedig 9,98 százalék indexveszteséggel zárt a milánói tőzsde.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX ma 3109,46 pontos, 7,55 százalékos csökkenéssel, 38 075,83 ponton zárt.

Zuhanó olajárak

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) jegyzései meredeken zuhannak. A májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 25,03 százalékos mínuszban, 33,94 dolláron, az áprilisi szállítású WTI pedig 26,72 százalékos veszteségben, 30,25 dolláron forgott kilenc órakor.

Mindennek oka nem csak a koronavírus, hanem az is, hogy Szaúd-Arábia két évtizede nem látott mértékben csökkentette a kőolaj árát. Ezzel gyakorlatilag árháborút indított Oroszország ellen.

Ez azt jelenti, hogy a szaúdiak felrúgták azt az eddigi stratégiát, melynek az volt a lényege, hogy az árak stabilizálása érdekében visszafogták a kitermelést. (Euronews, MTI)
Kapcsolódó: Zuhanás a Wall Streeten és az európai tőzsdéken

A koronavírus járvány sokkolja a világgazdaságot

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!