Frissítve!!! Zuhanás a Wall Streeten és az európai tőzsdéken

Zuhanás a Wall Streeten: jelentős csökkenéssel zártak tegnap este a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói a koronavírus okozta bizonytalanság miatt.

A bankok és az utazási irodák részvényeinek árfolyamai nagyot zuhantak a piacokon.

A 30 legfontosabb amerikai iparvállalat papírjait összesítő index, a Dow Jones 3,58 százalékkal (26 121,69 pontra) csökkent. Az S&P 500-as mutatója 3,39 százalékot veszített, és 3024,14 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények mutatója, a Nasdaq 3,85 százalékot esett, és 8 738,60 ponton zárt.

Pénzügyi elemzők szerint a járvány a vártnál is nagyobb hatással lesz a világgazdaságra, a New York-i értéktőzsdén kívül más tőzsdéken is zuhanás várható.

Veszteséges kezdés várható Európában

Nagy indexcsökkenéssel folytatódhat ma az árfolyamok előző napi jelentős esése az európai értékpapírpiacokon.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb piacok, a londoni, frankfurti és párizsi akár egy-másfél százalékos indexveszteséggel is nyithatnak ma.

Tegnap pozitív kezdés után nagy veszteségbe fordult a kereskedés az európai tőzsdéken. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,40 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,43 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,67 százalékkal csökkent. Londonban 1,62 százalékot veszített az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,51 százalékkal csökkent, Párizsban a CAC-40 pedig 1,90 százalékkal végzett alacsonyabban. A madridi tőzsde 2,55 százalék, a milánói 1,78 százalék indexveszteséggel fejezte be a csütörtöki kereskedést.

Nagy árfolyamvesztés söpört végig tegnap a nemzetközi tőzsdéken, az amerikai tőzsdék három-három és fél százalékos indexveszteséggel zártak, a pénteki európai kezdés előtt pedig már mély veszteségben jártak az ázsiai tőzsdeindexek is. Az európai tőzsdenyitás előtt másfél órával Tokióban közel három százalékos volt az indexveszteség, ami hat hónapos mélypontra nyomta le az árfolyammutatót. A sanghaji indexek egy-másfél százalékkal estek, Hongkongban pedig megközelítette a három százalékot a tőzsdemutató vesztesége. Tajvanon másfél százalékkal, Szöulban pedig több mint két százalékkal esett az árfolyamindex.

Az olajár ma csökkent. A Brent nyersolaj ára az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával 0,94 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 49,52 dolláron, a WTI ára pedig 0,89 százalékkal 45,49 dollárra csökkent. Az olaj árát keresleti aggodalmak terhelik meg a globális vírusjárvány gazdasági növekedést fékező hatása miatt.

A dollár gyengült a főbb devizákkal szemben az irányadó dollárkamatok keddi csökkentése miatt. Ma az euró kissé lefelé korrigált már a dollárral szemben, miután tegnap csaknem egy százalékkal erősödött, de így is majdnem két százalék nyereségre tett már szert a héten, ami 2017 júniusa óta a legnagyobb.

Az eurót 0,11 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1227 dolláron, az arany spot ára 0,17 százalékkal unciánként 1675,30 dollárra emelkedett.

Az arany ára a tegnapi két százalékos emelkedéssel együtt ma már 2016 februárja óta a legnagyobb heti nyereség felé tart a vírusjárvány közepette hangsúlyossá vált befektetési menedék szerepének köszönhetően.

Bekövetkezett: zuhanás az európai tőzsdéken

A koronavírus-fertőzés terjedésétől való félelmek miatt jelentősen csökkentek az árfolyamok ma az európai tőzsdéken, így a magyar részvénypiacon is.

A kereskedők szerint a nemzetközi hatások érvényesülnek a magyar piacon is, amelyen a BUX index 11.30 órakor  40 827,58 pont volt, 4,18 százalékkal kevesebb az előző napi zárásnál. Minden vezető részvény veszített értékéből, a legnagyobb mértékben az OTP, amelynek árfolyama több mint 6 százalékot gyengült.

Az európai piacok is veszteséggel nyitottak, majd pénteken délelőtt tizenegy órakor a páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 1439,87 ponton 3,25 százalékkal állt alacsonyabban, a STOXX 600 index 368,20 pontra csökkent 3,30 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 3,36 százalékkal 3250,55 pontra csökkent.

A londoni FTSE-100 index 2,87 százalékkal állt alacsonyabban a nyitásnál, a frankfurti DAX 3,27 százalék, a CAC-40 Párizsban 3,50 százalék esést mutatott. A milánói FTSE MIB index 3,32 százalékkal csökkent, a madridi IBEX-35 index pedig 3,24 százalékkal.

A legnagyobb árfolyamveszteség az utazási, vendéglátási, üdülési ágazatok papírjait érintette. Az ágazati index már csaknem négy százalékos napi veszteségben jár és húsz százalékkal tart a nemrégiben elért csúcsa alatt.

Az Airbus részvénye majdnem öt százalékkal gyengült ma annak ismeretében, hogy egyetlen új megrendelést nem kapott az elmúlt hónapban.

A banki részvények is nagy esésnek vannak kitéve a kereskedésben, a Deutsche Bank papírja már majdnem  négy százalékos veszteségben jár, a Commerzbank papírja pedig a hat százalékos veszteség felé közelít.

Az olajár a kereslet visszaesésétől tartva csökkent, a WTI 44,81 dolláron állt, 1,09 dollárral, 2,37 százalékkal alacsonyabban, a Brent ára pedig hordónként 1,33 dollárral, 2,66 százalékkal ment le 48,66 dollárra.

Az eurót 1,1298 dolláron jegyzik, 0,52 százalékkal magasabban, az arany spot ára pedig unciánként 1687,80 dollárra emelkedett 15,42 dollárral, 0,92 százalékkal. (Euronews, MTI)

Kapcsolódó: Már legalább négy koronavírus-fertőzött van Magyarországon

Nem járt be a Szent István Egyetemre a fertőzött hallgató

A koronavírus járvány sokkolja a világgazdaságot

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!