Zárlat alatt egész Kalifornia, senki nem hagyhatja el az otthonát

Zárlat alatt van egész Kalifornia helyi idő szerint ma éjféltől az új koronavírus terjedése miatt, senki nem hagyhatja el az otthonát – rendelte el Gavin Newsom, a nyugati parti tagállam kormányzója tegnap este.

Az Egyesült Államokban Kalifornia az első tagállam, ahol ilyen szigorú korlátozást vezettek be. A kormányzó döntése értelmében több mint 40 millió kaliforniainak otthon kell maradnia annak érdekében, hogy gátat vethessenek az új típusú koronavírus terjedésének.

Sajtókonferenciáján Newsom nem közölte, hogy a rendelete meddig marad érvényben. Csupán annyit szögezett le: “ez az állapot nem fog örökké tartani”. Jelezte viszont, hogy legalább 19-20 ezer megbetegedésre lehet számítani.

Elemzők szerint azonban ennél akár még jóval többen is megfertőződhetnek, hiszen egyedül Los Angelesben mintegy 60 ezer hajléktalan él az utcán.

Kaliforniában az elmúlt napokban nemcsak a kormányzó hozott fokozatosan rendelkezéseket a rendkívül gyorsan terjedő koronavírus terjedésének megakadályozására, hanem egyes városok polgármesterei és az állam egészségügyi hatóságai is így tettek. Sok helyütt már korábban lezárták az üzleteket, éttermeket, klubokat, lemondták a rendezvényeket, és a tanintézményekben áttértek a távoktatásra. San Franciscóban és környékén, valamint a fővárosban, Sacramentóban arra szólították fel a helyieket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Los Angeles a Newsom beszéde előtti órákban csatlakozott e városokhoz.

“Most a mi felelősségünk is, hogy minél több életet megmentsünk” – fogalmazott Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere.

Beszédében Gavin Newsom kormányzó is a felelősséget hangsúlyozta. Azt mondta: “itt az ideje, hogy valamennyien, egyénekként és közösségekként egyaránt, felismerjük, mit kell tennünk”.

A rendelet értelmében az állam területén csakis az élelmiszerboltok, a patikák, a benzinkutak és a bankok maradhatnak nyitva, igaz, korlátozott idősávban. Emellett tovább dolgoznak a rendőrök és a kormányzati feladatokat ellátó hivatalok.

A kormányzó tegnap levélben kérte Donald Trump amerikai elnököt, hogy a Fehér Házban tartott szerdai sajtókonferencián említett két kórházhajó egyikét Los Angelesbe irányítsák.

Kalifornia egyike azoknak az amerikai tagállamoknak, amelyeket a legjobban sújt az új típusú koronavírus terjedése. Tegnap esti adatok szerint 1040 fertőzést diagnosztizáltak, és 19 halálos áldozatot követelt a kór. Az északnyugati Washington államban több mint 1300 fertőzést tartanak nyilván. A legrosszabb helyzetben a keleti parti New York állam van: ott több mint 5200 vírusteszt bizonyult pozitívnak.

A republikánusok beterjesztették az 1000 milliárd dolláros tervet a szenátusban

Az amerikai republikánusok este beterjesztették a szenátusban a mintegy 1000 milliárd dolláros gazdaságélénkítő tervet, amely az új típusú koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés következményeit próbálja enyhíteni.

Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője arra kérte politikustársait, hogy minél előbb voksoljanak a tervezetről. Sürgetőnek mondta a helyzetet, és idézte a hivatalos adatokat, amelyek szerint egyetlen hét alatt 70 ezer ember veszítette el a munkáját az Egyesült Államokban a járvány miatt előállt gazdasági helyzetben.

Amennyiben a szenátusban elfogadják a tervezetet, a demokrata többségű képviselőháznak is meg kell azt szavaznia.

A terv elsősorban a kisvállalkozások és a munkavállalók megsegítését célozza, és magában foglalja azt a “csekkpolitikát”, amelyet a napokban többször említett Donald Trump amerikai elnök is. Ennek értelmében a felnőtt amerikai állampolgárok egyszeri csekket kapnának napi gondjaik enyhítésére.

A sajtóértesülések eddig 1000 dolláros (mintegy 330 ezer forintos) összegről szóltak, de a tegnap este nyilvánosságra hozott javaslatból kiderül: minden jogosult felnőttnek 1200 dolláros (csaknem 400 ezer forintos) csekket kézbesítenének, s gyermekenként további 500 dollár (165 ezer forint) járna.

Nem mindenki kapna azonban azonos összeget, és egyesek egyáltalán nem részesülnének a segítségben. A juttatást a jövedelemtől tennék függővé: az egyénenként évi 99 ezer dollárnál, családonként pedig évi 198 ezernél magasabb bevétellel rendelkezők egyáltalán nem számíthatnak rá.

A vállalkozásokat a republikánus javaslat azzal segítené, hogy engedélyezné mind a munkabérek után fizetendő adók, mind a társasági adók befizetésének elhalasztását.

“Muszáj megvédenünk az amerikai dolgozókat, családokat és kisvállalkozásokat ebben az egyedülálló gazdasági válságban, amely minden nap csak mélyül” – fogalmazott McConnell szenátor este. Kétpárti összefogást sürgetett a javaslat támogatására.

Chuck Schumer, a szenátusban kisebbségben lévő demokraták frakciójának vezetője egyetértett a tervezet céljaival, de fontosnak tartotta leszögezni, hogy a gazdaságba pumpált dollároknak – mint fogalmazott – “nem szabad a nagyvállalatok részvényeseinek és vezetőinek a zsebeiben végezniük”.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) tegnap esti tudósítása szerint az elmúlt napokban olyan sokan jelentkeztek be munkanélküli-segélyért, hogy a munkaügyi minisztérium ezzel foglalkozó hivatalának internetes honlapja átmenetileg felmondta a szolgálatot. A tárca adatai szerint komoly elbocsátások kezdődtek a szállodaiparban és a vendéglátásban, de általában is a szolgáltatásokkal foglalkozó cégeknél.

A nagyvállalatok szintén bajban vannak. A legjelentősebb légitársaságok este levelet intéztek Steven Mnuchin pénzügyminiszterhez és a kongresszusi vezetőkhöz, a lehető leggyorsabb cselekvésre kérve őket. Azt írták, hogy az iparágban 11 millió munkahely került veszélybe a koronavírus-járvány miatt.

Donald Trump többször azt mondta: elsődleges fontosságúnak tartja a dolgozó emberek és a kisvállalkozások megsegítését, de ígéretet tett arra is, hogy a kormányzat az amerikai gazdaság több szektorát felkarolja.

Támogatást kért a kormánytól a chicagói székhelyű Boeing repülőgépgyár vezetése is. Emiatt tegnap távozott az igazgatótanácsból Nikki Haley, az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövete, a politikusnő ugyanis nem értett egyet azzal, hogy állami segítséggel tegyék rendbe a cég anyagi helyzetét.

Fehér Ház: nem lesz Camp Davidben G7-es csúcs, helyette videókonferenciát tartanak

Nem lesz Camp Davidben G7-es csúcs, helyette videókonferenciát tartanak – jelentette be Judd Deere, a Fehér Ház helyettes szóvivője csütörtökön este.

Az amerikai elnöki hivatal közleménye szerint az új típusú koronavírus járványa miatt nem rendezik meg a Washingtonhoz közeli, marylandi Camp Davidben a G7-es országcsoport csúcsértekezletét, amelyet június elejére terveztek.

Donald Trump amerikai elnök döntéséről Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági bizottságának igazgatója már informálta a konferencia résztvevőit. Arról is tájékoztatta őket, hogy a csúcstalálkozót videókonferencia formájában tartják meg.

Az amerikai elnök a hét elején, szintén videókonferencia keretében már tanácskozott a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-es csoport vezetőivel.

A Fehér Ház helyettes szóvivőjének közleménye szerint áprilisban és májusban hasonló eseményt tervez velük.

A G7-es csoport tagjai az Egyesült Államok mellett Kanada, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország és Japán, de a szervezetben az Európai Unió is képviselteti magát. (MTI)

Kapcsolódó: Országos tisztifőorvos: átléphetünk egy tömeges megbetegedés irányába

Uniós miniszterek: csökkenteni kell a járvány társadalmi terheit

Hétfőtől kijárási tilalom lesz az egész országban?

Több százezres munkanélküliséggel számol a kormány a járvány miatt

Kínában három Magyarországról érkezett koronavírusos fertőzöttet regisztráltak

Tovább zuhantak a tőzsdék, összeomlott az olajár

Hetvenháromra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

A hadsereg ma átveszi számos fontos vállalat irányítását

(Kiemelt kép: Kalifornia kormányzója bejelenti a zárlatot – CNN)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!