WHO: Dél-Amerika a koronavírus-járvány új gócpontja

Az Egészségügyi Világszervezet szerint Dél-Amerika a koronavírus-járvány új gócpontja. A kontinensen Brazíliában a legrosszabb a helyzet, több mint 330 ezer igazolt fertőzöttet regisztráltak, ezzel az Egyesült Államok után a világon már a második helyen állnak.

Tanúi vagyunk, ahogy a dél-amerikai országokban emelkedik a megbetegedések száma. Ezen országok közül több is aggodalomra ad okot – írta Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója.

Brazil kutatók egy csoportja szerint az országban közölt hivatalos adatoknál jóval több a tényleges fertőzöttek száma, ami elérheti akár a három és félmilliót is. Brazíliában a legtöbb fertőzött São Paulo államban van.

— Még többen fognak meghalni. A héten már São Paulo Heliopolis kerületében is építettünk egy tábori kórházat, amely már fogad betegeket, de egy hónapon belül teljes kapacitással fog működni – mondta Marcivan Barreto, a helyi koordinátor.

Más források szerint különösen veszélyeztetettek az amazonasi őserdőben élő őslakók. Őket már az erdőirtás is veszélybe sodorta, most meg már a koronavírus is megjelent közöttük. Ők nagyon kiszolgáltatottak a járványnak, mivel zárt közösségekben élnek és az egészségügyi ellátásuk sem egyszerű.

Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnököt komoly felelősség terheli a helyzet eldurvulásáért, mivel hosszú ideig egyáltalán nem vette komolyan a járványt, még azt is mondta, hogy az csak egy nátha.

A brazil államfő az amerikai elnökhöz, Donald Trumphoz hasonlóan a vitatott klorokin nevű vegyületben hisz, és el is kezdte szedni.A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Brazíliában több mint 21 ezren vesztették életüket a koronavírus következményei miatt. Ma reggeli összesítésük szerint még kevéssel lemaradva Oroszország mögött, a harmadik legfertőzöttebb állam voltak.

Az O Globo című brazil lap szerint viszont a fertőzöttek számában most már Oroszországot is megelőzték és ezzel a második helyen állnak az Egyesült Államok mögött. Az elmúlt 24 órában 1001 brazil halt meg a járvány miatt.

Argentína

A szomszédos Argentínában jobb a helyzet, ott a regisztrált fertőzöttek száma az ország méretéhez képest viszonylag kevés, 10 ezer, és valamivel több mint 400-an vesztették életüket.

Mexikó

Mexikóban viszont egyre rosszabb a helyzet. Tegnap regisztrálták eddig egy nap alatt a legtöbb áldozatot, 479-en haltak meg, és mintegy 3000 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, így a fertőzöttek száma meghaladta a 60 ezret.

Peru

Peruban 111 698 fertőzöttet, 3244 halálos áldozatot és 44 848 gyógyultat regisztráltak. (Euronews, O Globo)
Kapcsolódó: Bolsonaro szembemegy az autópályán, és élvezi

A halálba taszítanak – mondta egy brazil ápolónő

(Kiemelt kép: O Globo)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!