Von der Leyen: az EU-nak 750 milliárd euróra van szüksége a helyreállításához

Az Európai Uniónak 750 milliárd euróra (mintegy 262,5 ezer milliárd forint) van szüksége a koronavírus-járvány okozta példátlan gazdasági és társadalmi károk utáni helyreállításhoz – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai Parlament mai egynapos, rendkívüli plenáris ülésén.

Von der Leyen az unió 2021 utáni hétéves pénzügyi keretéről (MFF), valamint az uniós bizottság koronavírus-járvány utáni gazdasági újjáépítési programjának ismertetésekor elmondta: új generáció néven indítanák el a helyreállítási tervet, amely 500 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatásból és 250 milliárd euró kölcsönből állna.
Elmondta, hogy ezzel az összeggel az unió hétéves pénzügyi kerete 2021-2027-ben 1850 milliárd euróra emelkedne, a 750 milliárd eurót az EU a pénzügyi piacokról szerezné be, hosszú 2028 és 2058 közé eső lejáratra. A kölcsönfelvétel a saját források plafonjának ideiglenes megemelésével valósítható meg. Ez tenné lehetővé, hogy az uniós bizottság a pénzügyi piacokon kölcsönözni tudjon.

Aláhúzta, a gazdaság megmentéséhez példátlan mértékű beruházásokat kell finanszírozni. A program révén a tagállamok könnyebben férnek majd hozzá ezekhez a pénzügyi lehetőségekhez. A kölcsönöket és vissza nem térítendő hiteleket az európai költségvetésen keresztül folyósítanák. A támogatás és a hitelfelvétel önkéntes alapon történik.

“Európa meghatározó pillanatát éljük. Olyan ambícióval kell cselekednünk, amely megfelel a mindannyiunk előtt álló kihívásoknak” – tette hozzá Von der Leyen.

Az uniós bizottság által közzétett tervezetben javasolt összeg hozzáadódik az uniós kormányokat tömörítő Európai Tanács által már korábban elfogadott, 540 milliárdos csomaghoz, amellyel együtt 1290 milliárd eurós mentőcsomag jöhet létre a gazdaság élénkítésére.

A bizottság a legsürgetőbb igények kielégítésére azt javasolta, hogy a lehető leghamarabb bocsássák rendelkezésre a saját forrásokat a jelenlegi, 2014-2020-as többéves pénzügyi kereten belül további 11,5 milliárd eurós támogatás biztosítása formájában.

Az új generáció programból származó támogatás valamennyi tagállam számára elérhető lesz, de a krízis által leginkább érintett területeken összpontosul. A program a magánbefektetések ösztönzésével kívánja újraindítani az uniós gazdaságot. Pénzügyi támogatást fog nyújtani a beruházásokhoz és az olyan reformokhoz, mint a zöld és a digitális átállás, valamint a nemzeti gazdaságok ellenálló képességének javítása.

A tervezet alapján Magyarországnak az alapból 8,1 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás és 6,9 milliárd euró hitel állna rendelkezésére.

A német uniós elnökség a koronavírus-járvány kezelésére összpontosít

Az Európai Unió soros elnökségét július elsejétől betöltő Németország mindenekelőtt a koronavírus-válság megoldására fog összpontosítani – közölte ma Steffen Seibert német kormányszóvivő Berlinben.

A nap folyamán Angela Merkel német kancellár, Heiko Maas külügyminiszter, Olaf Scholz pénzügyminiszter, illetve Helge Braun kancelláriaminiszter videókonferencia keretében egyeztetett az Európai Parlament vezető tisztségviselőivel.

Németország július elsején veszi át Európai Unió fél éves soros elnökségét Horvátországtól.

Seibert szerint a koronavírus- járvány miatt a program el fog térni a tervezettől. A járvány kezelése mellett további súlypontok lesznek a Nagy-Britannia uniós kiválását követő kapcsolatrendszer kialakítása Londonnal, a klímavédelem és az európai bevándorlási rendszer.

Seibert szerint a videokonferencián a járványügyi helyzet mellett szót ejtettek az európai gazdaság talpra állításáról, a több éves uniós költségvetési keretről, a klímavédelemről, a digitalizációról, illetve Európa szerepéről a világban.

A német soros elnökség írásban rögzített programját Seibert szerint nem sokkal július 1-je előtt teszik közzé. Mint mondta, a dokumentum összeállításánál figyelembe veszik az Európai Bizottság következő hónapokra vonatkozó célkitűzéseit is.

Franciaországban tilos hidroxiklorokinnal kezelni fertőzötteket

Franciaországban a klinikai teszteken kívül mától nem engedélyezett az eddig malária ellen használt hidroxiklorokin nevű gyógyszert a koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedők kezelésére használni. A szer hatékonysága heteken át hatalmas vitát váltott ki a francia sajtóban.

“Egyetlen városban vagy kórházban sem írható fel ez a gyógyszer Covid-19-betegeknek” – hívta fel a figyelmet az egészségügyi minisztérium, miután a hivatalos közlönyben megjelent a kormányrendelet.

A klinikai kísérleteket leszámítva Franciaország már korábban korlátozta a hidroxiklorokin használatát, több orvos közös döntése alapján, csak súlyos betegek estében és kizárólag kórházban volt egy ideje alkalmazható.

A gyógyszer február végén szerzett világhírnevet, amikor is Didier Raoult professzor, a marseille-i egyetemi kutatóintézet igazgatója egy kínai tanulmány alapján népszerűsíteni kezdte, azt állítva, hogy hatékony ellenszer a Covid-19-fertőzésre. Donald Trump amerikai elnök május 18-án mondta el a médiának, hogy pár héttel korábban hidroxiklorokint kezdett szedni azért, hogy ha megfertőződne az új típusú koronavírussal, akkor enyhébb tünetekkel kelljen csak megbirkóznia, Franciaországban pedig több jobboldali politikus is állította, hogy a szernek köszönhetően gyógyult meg a Covid-19 betegségből.

A szer körüli polémia nyomán Emmanuel Macron államfő a járvány áprilisi tetőzésekor látogatást tett Didier Raoult professzornál.

Olivier Véran egészségügyi miniszter szombaton kérte fel a közegészségügyi tanácsot, hogy vizsgálja felül a hidroxiklorokin használatának szabályait, miután a Lancet című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint a szernek nincsenek kedvező hatásai a Covid-19 betegségben szenvedők kezelésében, az azzal kezelt Covid-19-es betegeknél magasabb volt a halálozási arány, mint azoknál, akik nem kaptak e gyógyszerből.

A közegészségügyi tanács tegnapi ajánlásában a klinikai vizsgálatokon kívül nem javasolja a hidroxiklorokin használat a Covid-19 kezelésére. A francia gyógyszerügynökség pedig bejelentette, hogy elővigyázatosságból felfüggeszti a hidroxiklorokin klinikai vizsgálatait a koronavírus-fertőzötteknél.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) hétfőn jelentette be, hogy felfüggeszti a hidroxiklorokin klinikai vizsgálatait.

Csehország június 15-én szeretné újra megnyitni határait

Csehország készen áll arra, hogy június 15-én teljes mértékben megnyissa határait a járványügyi szempontból biztonságosnak minősített országok állampolgárai előtt – jelentette ki Tomás Petrícek cseh külügyminiszter Prágában.

Petrícek, miután találkozott lengyel partnerével, Jacek Czaputowiczcsal, sajtóértekezleten újságíróknak elmondta: a cseh kormány hétfőn tárgyal arról, mely országokat nyilvánítja járványügyi szempontból biztonságosnak, illetve kockázatosnak.

Szerinte a cseh szakértők már dolgoznak azon, milyen módszerrel és milyen objektív feltételek alapján határozzák meg, melyik ország már biztonságos.

A cseh diplomácia irányítója azt kérte lengyel kollégájától, hogy Varsó mérlegelje további, még lezárt lengyel-cseh átkelők megnyitását, ami nagyban megkönnyítené a Csehországban dolgozó lengyelek életét. Czaputowicz viszont azt kérte Prágától, hogy engedélyezze a lengyel vendégmunkások áthaladását Csehország területén Nyugatra. Petrícek megígérte, hogy a kérést hétfőn a kormány elé terjeszti.

Csehország tegnap már megnyitotta az összes közúti és vasúti határátkelőjét Németország és Ausztria felé. A Csehországba érkezőknek negatív koronavírus teszttel kell rendelkezniük, vagy kéthetes karantén vár rájuk. A határokon csak szúrópróbaszerű az ellenőrzés. A kimondottan turisztikai célú beutazás Csehországba azonban továbbra sem engedélyezett.

Mától kezdve egy háromoldalú megállapodás alapján a cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok is legfeljebb 48 órára, azaz két napra szabadon utazhatnak egymás országába anélkül, hogy negatív koronavírus tesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk. A cseh-szlovák határon a Szlovákiába utazókat a szlovák rendőrök ellenőrzik. Az utazóknak egy formanyomtatványt kell kitölteniük a Szlovákiába való belépésről, amit a visszatéréskor ellenőrzésre fel kell mutatni.

Csehországban ma reggelig az egészségügyi minisztérium hivatalos kimutatása szerint mintegy 9000 személy fertőződött meg az új koronavírussal, közülük több mint 6200 már felgyógyult betegségéből. A halálos áldozatok száma 317, és az utóbbi napokban alig növekedett. Tegnap senki nem halt meg. Jelenleg 154-en vannak kórházi kezelésben, mintegy kéttucatnyi ember állapota minősíthető súlyosnak.

Horvátországban feloldották a vasárnapi boltzárat, Szlovéniában megnyílnak az iskolák

Horvátországban a kiváló járványügyi helyzetre hivatkozva feloldották a vasárnapi boltzárat, Szlovéniában a jövő héttől minden diák járhat iskolába – derült ki a válságstábok szerdai sajtótájékoztatóján.

Horvátországban mától engedélyezik zárt térben a 100 fős, nyitott térben pedig a 300 fős tömeges rendezvényeket. Május 30-tól pedig már szabadtéri sportversenyeket is lehet rendezni az országban, egyelőre azonban nézők nélkül.

A legfrissebb információk szerint az elmúlt egy napban senki sem fertőződött meg, és nem regisztráltak új halálesetet az országban, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 2244, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma pedig 101 maradt. Az első fertőzés három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2047 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

A szomszédos Szlovénia a járvány enyhülésével – szigorú óvintézkedések mellett – fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, majd május közepén, elsőként az Európai Unióban, hivatalosan is bejelentette a koronavírus-járvány végét.

Az országban május 18-án indult meg az oktatás az általános iskolák alsó tagozatos diákjai számára, május 25-től pedig a kilencedikesek is visszatérhettek az iskolapadokba. A legújabb rendelet szerint a jövő héttől már az összes diák járhat iskolába.

A válságkabinet közlése szerint az elmúlt 24 órában kettővel, 1471-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és senki sem halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány szlovéniai halálos áldozatainak száma így 108 maradt. Az elmúlt egy hétben a napi új fertőzöttek és a halálesetek száma egy és nulla között váltakozott.

Horvátország és Szlovénia is fokozatosan megnyitotta határait a turisták előtt. Horvátországban a turizmusból származó bevételek a bruttó hazai termék (GDP) közel 20 százalékát adják, Szlovéniában a GDP 12 százalékát teszik ki.

Moszkva készen áll a járványügyi korlátozások lazítására

Moszkva az alapvető mutatók alapján készen áll arra, hogy lazítson a Covid-19-járvány miatt bevezetett korlátozásokon – jelentette ki Jelena Andrejeva, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) fővárosi részlegének vezetője egy mai sajtótájékoztatón.

Andrejeva szerint Moszkva a három alapvető mutató szerint a kötelező karanténelőírások lazításának nemcsak az első, hanem a második körét is megengedhetné. Rámutatott, hogy a fertőzés reprodukciós rátája 70 napja 1 alatt jár, a fővárosnak kellő mennyiségű kórháziágy-tartaléka van, és megfelelő a helyi tesztelési arány is (100 ezer főre 384).

A lazítás első köre a Roszpotrebnadzor korábban kihirdetett irányelvei szerint lehetővé teszi majd az utcai sportolást, valamint megnyitnak majd a kisebb üzletek és szolgáltatások. A második körben szabad lesz a családi séta, és megkezdhetik a működést a nagyobb alapterületű üzletek és néhány tanintézmény is.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester egy, Vlagyimir Putyin elnökkel ma folytatott videotanácskozáson azt mondta, hogy a 12,7 milliós fővárosban június 1-jétől egy kéthetes próbaidőszakra kísérleti jelleggel megengedik majd a ház körüli sétát, de a torlódások elkerülése érdekében a lakóközösségeknek beosztást kell készíteniük. Azt, hogy ezt miként képzeli el, nem közölte.

“Attól tartok, hogy ha mindenkinek megengedjük, hogy oda menjen és annyit járjon, amennyit szeretne, akkor annak eredménye olyan lenne, mint a május elsejei felvonulás” – mondta.

Az RBK című gazdasági napilap a polgármesteri hivatalra hivatkozva azt írta, hogy a jövő héttől minden moszkvai számára heti három sétát biztosítanak majd: kettőt hétköznap, egyet a hétvégén. Ezek menetrendjét házakra lebontva a városvezetés honlapján fogják közölni.

Az RBK úgy tudja, hogy a hajnali öt és reggel kilenc óra közötti sétát nem fogják korlátozni.

Szobjanyin elmondta Putyinnak, hogy tervezik a hosszabb érintkezést nem igénylő szolgáltatások, egyebek között a javítóműhelyek és a vegytisztítók működésének engedélyezését. Kinyithatnak majd nem élelmiszert forgalmazó üzletek is. A polgármester elmondta, hogy a fővárosban 700 nagyüzemben és több mint ezer építkezésen már megindult a munka.

Közölte, hogy Moszkva június 24-én kész megrendezni a május 9-én elmaradt győzelem napi parádét. Mint mondta, részletekről a polgármesteri hivatal az elnöki adminisztrációval és a védelmi minisztériummal fog egyeztetni.

Beszámolja szerint az elmúlt két hét alatt 40 százalékkal csökkent a kórházakban súlyos lefolyású koronavírus-fertőzéssel kezelt betegek száma, ezért a Covid-19-betegek számára fenntartott ágyak fele gyakorlatilag felszabadult. A kórházak így fokozatosan visszatérhetnek eredeti tevékenységükhöz.

Bejelentette, hogy a főváros Pszkov és Vlagyimir megyébe csoportosít át orvosokat, gyógyszert, védőeszközt és lélegeztető gépeket a járvány elleni ottani védekezéshez.

Moszkvában, ahol a legfrissebb adatok szerint 171 443 igazolt Covid-19-fertőzöttet tartanak számon 2140 fős napi növekmény mellett, a hónap végéig vannak érvényben a március 30-tól bevezetett korlátozó intézkedések. Ezek egyebek között előírják az önizolációt, a maszkviselést, és digitális forgalmi engedélyhez kötik a közlekedést. A halottak száma az orosz fővárosban szerdára 73-mal 2183-ra, a gyógyultaké 5839-cel 67 456-ra nőtt.

Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes közölte, hogy a fővárosiak mától 30 rendelőben jelentkezhetnek be ingyenes antitestszűrésre, és két hétre előre foglalhatnak időpontot.

Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 8338-cal 370 680-ra, a halálozásoké pedig 161-gyel 3968-ra emelkedett a ma közölt hivatalos adatok szerint. Az újonnan diagnosztizált napi növekmény 2,3 százalék, az új esetek 40,8 százaléka tünetmentes. A gyógyultak száma ismét meghaladta a frissen fertőzöttekét, és 11 079-cel 142 208-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 9,4 millió, az elmúlt egy nap leforgása alatt pedig 255 ezer laboratóriumi tesztelést végeztek el.

Koronavírus-fertőzés gyanújával 296 embert tartanak megfigyelés alatt.

Az orosz egészségügyi minisztérium által tegnap közzétett adatok szerint az országban eddig 101 egészségügyi dolgozó vesztette életét Covid-19 betegség következtében. Egy orosz és fehérorosz orvosok által vezetett, az ellenzéki sajtó által hivatkozási alapként kezelt listán ma reggel 296 ilyen oroszországi halálesetet tartottak számon. (MTI)

Kapcsolódó: Országos tisztifőorvos: változatlanul alacsony az új igazolt fertőzöttek száma

Gyakorlatilag hazaküldték a kórházakból meghalni a betegeket

A világon meghaladta az 5,5 milliót az igazolt fertőzöttek száma

Magyarországon 500 főlé emelkedett a járvány miatt elhunytak száma

Az Egyesült Államok több tagállamában emelkedett a fertőzöttek száma

Olasz külügyminiszter: június 15-én Európa egyszerre nyissa meg határait

Pert indít Kásler titkolózó minisztériuma ellen a Magyar Helsinki Bizottság

Kásler Miklós megint az orvosokra tolta a felelősséget a kórházi ágyak kiürítése miatt