Frissítve!!! Vizsgálóbizottság alakul a korrupciógyanús fővárosi esetek kivizsgálására

Vizsgálóbizottságot alakít a Fővárosi Közgyűlés az elmúlt évek korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálására – jelentette be Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) főpolgármester-helyettes mai budapesti sajtótájékoztatóján.

A javaslat négypárti – MSZP, DK, Párbeszéd és Momentum – előterjesztésben kerül a testület elé, és Karácsony Gergely főpolgármester is támogatja. A főpolgármester-helyettes közölte azt is, a Fidesz is delegál tagokat a testületbe.

Mint mondta, az elmúlt években sok olyan budapesti ügy volt, amely a sajtó és a korrupciókutató civilek érdeklődésére tartott számot. Kiemelte: fontos, hogy utánajárjanak ezeknek az ügyeknek, levonják a tanulságokat, és ha kell, büntetőfeljelentést tegyenek. Szükségesnek nevezte a tapasztalatok beépítését is a fővárosi cégek gazdálkodásába.

A testületet Havasi Gábor (Momentum), Budapest egészségügyi tanácsnoka vezeti.

Havasi Gábor azt mondta: vizsgálni fogják a patkánymentesítésre 2018-ban kiírt közbeszerzést, az állatkerti Biodóm létesítését, a parkolási rendszer elmúlt 15 éves működését, a Rác fürdő projektet, a 3-as metró felújítását, a 4-es metró építését, az elektronikus jegyrendszer-projektet és a Bálna eladását.

Kerpel-Fronius Gábor elmondta: támogatják Láng Zsolt (Fidesz) módosító javaslatát, hogy 2010 előtti ügyeket is vizsgáljanak, azt azonban nem, hogy az eredeti javaslatban szereplő 2021. december 31. helyett már az év végére készüljön el a jelentés.

Arra a kérdésre, hogy vizsgálják-e Demszky Gábor, Persányi Miklós és Karácsony Gergely “botrányait” is, igennel válaszolt, és elmondta, ha kell, felelősségre is vonják őket.

A Lánchíddal kapcsolatos kérdésre elmondta, ha valaki annak állapota miatt megsérül, a politikai felelősség “minket is terhel”, ezért naponta vizsgálják a hidat.

MSZP: Orbán Viktor bosszúhadjáratot folytat Budapest ellen

Orbán Viktor bosszúhadjáratot folytat Budapest ellen, a miniszterelnök fővárost érintő intézkedései kártékonyak, ennek egyik példája a Lánchíd, amelyet a kormány veszni hagy, hogy “belerohadjon a Dunába” – mondta Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője a mai ülés előtti sajtótájékoztatóján.

Zugló ellenzéki polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány országos szinten 160 milliárd forintos szolidaritásai adót vet ki, miközben 83 milliárd forintot juttat szállodákra “a haveroknak”; mindezt álságosnak, cinikusnak és elfogadhatatlannak nevezte.

A Lánchíd tervezett felújításáról szólva azt mondta; ha “fapados” beruházás lesz, akkor is legalább 10 milliárd forintra van még szüksége a fővárosnak a 44 milliárd forintos összköltségű munkálatokhoz. Ehhez szerinte a kormány úgy adna 6 plusz 1 milliárd forintot, hogy azzal lényegében csak az áfát fizetné ki.

Az útfelújításokról szólva azt mondta, ha a kormány segíteni akarja az önkormányzatokat, akkor változtassa meg a 97:3 arányú forrásmegosztást, mert szerinte cinikus, hogy az önkormányzatoknak ez utóbbi három százalékból kellene szolidárisnak lenniük, és egyebek mellett egy erősebb szociálisabb hálót fenntartaniuk.

Közölte, két fideszes módosító indítványt támogatni tudnak, ezek közül az egyik az, hogy a járványra tekintettel három hónappal meghosszabbítsák az éves BKK-bérletek érvényességét. Szerinte ugyanakkor a kieső 30 milliárd forintos árbevételt a kormánynak kell kipótolnia.

Arról is beszélt, támogatni tudják a kormánypárti képviselők úthálózat-fejlesztési javaslatát, amennyiben a kerületek visszakapják a jövedéki adót, hogy azt célhoz kötötten tudják útfelújításokra fordítani. Igazságtalannak mondta, hogy az utóbbi években Zugló nem kapott pénzt útfelújításra más kerületekkel szemben, és azt is sérelmezte, hogy az útfelújítási keret négyötödét “égeti el” a kormányzati elvonás.

A parkolási díjakat érintő előterjesztésről azt mondta, támogatják, hogy a legzsúfoltabb, belvárosi területeken 700-800 forint legyen az óradíj, illetve olyan mértékű, amely “mozgásra kényszeríti az autósokat”.

Ez azonban nem vonja maga után a többi övezet díjának emelkedését – tette hozzá.

A Korózs-videóval kapcsolatos felelősségre utaló kérdésre azt mondta, “a videó tekintetében nyilván hibázott az MSZP”, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyik hazaküldött beteg halála ettől még tény.

Karácsony: újratervezés nélkül élhetetlenné válik Budapest

Budapest nem térhet vissza azokhoz a rossz döntésekhez, amelyek a jelenlegi egészségügyi és gazdasági válságot előidézték, újratervezésre van szüksége, különben élhetetlenné válik – mondta a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén.

Karácsony Gergely napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta, a fővárosnak minden eddiginél rosszabb anyagi feltételek mellett kell végrehajtania ezt a változtatást.

Úgy fogalmazott, több korábbi kormány is fejőstehénként kezelte Budapestet, a jelenlegi kabinet azonban a vágóhídra is ki akarja vinni. Elmondta, 30 év alatt idén először fordulhat elő, hogy Budapest az állami költségvetés nettó befizetőjévé válik, vagyis a főváros finanszírozza majd a kormányt és nem fordítva.

A testület, ülése elején, három közelmúltban elhunyt díszpolgárára emlékezett. A fővárosi önkormányzat Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, Benedek Tibor szintén háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót és Bálint György kertészmérnököt is saját halottjának tekinti.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, a koronavírus-járvány miatt sok veszteség érte a várost, ezért az elhunyt díszpolgárok mellett azokról is meg kell emlékezni, akik életüket vesztették ebben az “aljas betegségben”.

A főpolgármester köszönetet mondott a budapestieknek, amiért példát mutattak a járvány elleni védekezésben.

Budapest megtette a magáét, bebizonyította, hogy erős város és erős közösség – fejtette ki, majd hozzátette, a kormány nem adott a főváros vezetésének megfelelő tájékoztatást és támogatást a járvány elleni védekezéshez, így saját erőből kellett védőfelszereléseket beszerezniük.

Szólt arról is, hogy tettekben is ki fogják fejezni köszönetüket az egészségügyi és szociális dolgozóknak, továbbá hálásak azoknak is, akik biztosították a város zökkenőmentes működését.

Karácsony Gergely kijelentette, annak ellenére sem enged az élhető város víziójából, hogy a járvány miatti bevételkiesések és a kormányzati elvonások miatt 65 milliárd forintot kellett zárolnia a költségvetésben, ami fejlesztések elmaradásával jár.

A főpolgármester brutális megszorításoknak nevezte a kabinet által elvont forrásokat, amelyekből szerinte akár minden évben fel lehetne újítani a Lánchidat.

Azt mondta, a kormánnyal ellentétben nem a nagyvállalatokat és “pénzembereket”, hanem az “egyes embereket” és kisebb vállalkozásokat akarják támogatni, továbbá a klímaváltozással, a lakhatási válsággal és a munkaerőpiaci kiszolgáltatottsággal szemben is fel kívánnak lépni.

Fontosnak nevezte, hogy a jövőben visszaállítsák a közösségi közlekedés iránti bizalmat, különben – mint mondta – a város belerokkan az autóforgalomba. Ezzel összefüggésben közölte, kialakítják a pesti fonódó villamosvonalat, új buszsávokat jelölnek ki. Közölte továbbá, hogy a város jól reagált az új kerékpársávokra, soha ennyien nem bicikliztek Budapesten.

Bese Ferenc (független) Soroksár polgármestere napirend előtti felszólalásában Karácsony Gergely azon döntését bírálta, amely alapján Budapest 2023-ig nem ad forrást négy kerület fővárosi fenntartású útjainak fejlesztésére. A főpolgármester válaszában azt mondta, szakmai döntés született.

Horváth Csaba (MSZP) igazságtalannak nevezte, hogy a kormány nem biztosít elég forrást a budapesti útfelújításokra.

Láng Zsolt (Fidesz) kijelentette, Karácsony Gergelynek abba kellene hagynia a politikai csatározást a Lánchíddal kapcsolatban, és bele kellene vágnia a felújításba. Tüttő Kata (MSZP) főpolgármester-helyettes válaszában azt mondta, sürgősen kiírják a feltételes közbeszerzési eljárást, addig pedig a közútfenntartó végzi a szükséges karbantartási munkákat.

V. Naszályi Márta (Párbeszéd), az I. kerület polgármestere felszólalásában elfogadhatatlannak nevezte, hogy a fővárosi Fidesz Facebook-oldalán olyan fényképet tett közzé, amelyen Karácsony Gergely arcképe szerepelt Szálasi Ferenc nyilas vezető alakján.

Láng Zsolt erre válaszolva közölte hibáztak, egyetértenek azzal, hogy vannak a történelemnek olyan személyei, akikkel nem szabad viccelni. Hangsúlyozta, az érintett szerkesztő nem tudta, hogy a kép eredetileg kit ábrázol, de amint ez kiderült, azonnal elnézést kértek és levették azt az oldalukról. Láng Zsolt azt állította, hogy a képet eredetileg Karácsony Gergely támogatói készítették, a főpolgármester védelmében.

Kedvezményt adnak a nem lakás céljára kiadott ingatlanok bérlőinek

A koronavírus-járvány miatt módosította a Fővárosi Közgyűlés a nem lakás céljára szolgáló ingatlanok bérleti díjára vonatkozó szabályokat szerdai ülésén.

A kedvezményben a civil szervezetek, a kis- és középvállalkozások részesülhetnek, a kedvezmény a március 1. és június 30. közötti bérleti díj 25 százaléka, a bérleti díjra pedig 12 hónapos kamatmentes részletfizetést lehet kérni. Ha a bérlő bizonyítja, hogy árbevétele az előző év ugyanezen időszakához képest több mint 25 százalékkal csökkent, akkor a bérleti díj csökkentése 90 százalékos is lehet.

A középvállalkozások számára is lehetőség van a bérleti díj csökkentésére, ha árbevételük 33 százalékkal csökkent az előz év azonos időszakához képest, és ha kevesebb mint 10 százalékát küldték el a február végi dolgozói létszámuknak.

A képviselők többsége tudomásul vette és megerősítette a járványügyi veszélyhelyzet idején a közgyűlés hatáskörében a főpolgármester által hozott döntéseket.

A Fővárosi Közgyűlés visszahívta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságából Körömi Attilát és Müller Pétert július 1-jei hatállyal, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ igazgatóságából Veréb Lászlót, a Budapest Film Zrt. felügyelőbizottságából Krista Tamást.

A testület döntött a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) módosításáról, amelyben kiegészítették a Fővárosi Önkormányzat önként vállalt feladatainak körét, egyértelműsítették a napirendi vita felszólalásainak szabályait, módosították a munkaterv összeállításának határidejét, a bizottságok munkáját segítők körét.

A képviselők módosították a lakásrendeletet is, amely olyan együttműködést hoz létre az önkormányzat és a bérlők között, hogy a fizetési nehézséggel küzdő lakók elkerülhessék a kilakoltatást. A módosítás célja, hogy ne lehessen úgy kilakoltatni a lakót, hogy nincs biztosítva a minimálisan elfogadható elhelyezés, emellett bővítették a méltányossági bérbeadás szabályait.

A testület döntött a zöldterület-gazdálkodás szabályainak módosításáról is, a főváros tulajdonában álló faállomány hatékonyabb megőrzése érdekében. Az elfogadott új szabályozás módosítja a fakivágás szabályait, a benyújtandó dokumentumokat, az elbírálás folyamatát, a  döntéshozatal szempontjait. Az elfogadott határozati javaslat felkéri a főpolgármestert, kezdeményezze a zöldterület-gazdálkodásról szóló kerettörvény megalkotását.

A testület megállapította azt is, hogy nem összeférhetetlen Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes tisztségével az, hogy szerkesztői munkát végez.

A Fővárosi Közgyűlés pályázatot írt ki a Katona József Színházat és a Radnóti Miklós Színházat működtető nonprofit kft.-k ügyvezető igazgatói posztjaira, tekintettel arra, hogy a jelenlegi ügyvezetők megbízatása 2021. január 31-én lejár. (MTI)

Kapcsolódó: Karácsony: Budapest nem az ország fejőstehene

Karácsony: Budapest eddig is fejőstehén volt, de a kormány már vágóhídra küldené

Karácsony: a budapesti bevételek 97 százaléka a központi költségvetésbe kerül

Karácsony: a kérdés csak az, hogy Budapest melyik évben megy csődbe

(Kiemelt kép: Fővárosi Közgyűlés – MTI/Balogh Zoltán)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!