Visszatért a Földre a női űrutazás új csúcstartója

Biztonságban földet ért a Nemzetközi Űrállomás háromfős legénységét hazaszállító űrkapszula. A Szojuz tegnap reggel egy ejtőernyő segítségével szállt le a kazah sztyeppén. Nagyjából három és fél óra alatt ért vissza az űrállomásról a Földre.

A fedélzetén utazó három űrhajós három különböző űrügynökségnél dolgozik. Christina Koch a NASA, Alexander Szkvorcov a Roszkoszmosz, Luca Parmitano pedig az Európai Űrügynökség alkalmazásában áll. Christina Koch majdnem 11 hónapot töltött az űrállomáson, korábban még egy nő sem dolgozott ilyen sokáig egy huzamban a világűrben. Az asztronauta ott volt az első olyan űrsétán is, amelyen csak nők vettek részt.

Hazatérése előtt azt mondta, hogy leginkább a mikrogravitáció fog hiányozni neki az űrből, ugyanis nagyszerű egy olyan helyen dolgozni, ahol fel-le lehet pattogni a padló és a plafon között. (Euronews)

Kapcsolódó: Csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz a robotot szállító Szojuz MSZ-14

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!