Világbank: 60 millió embert taszíthat mélynyomorba a koronavírus-járvány

Világszerte legkevesebb 60 millió ember csúszhat mélyszegénységbe a koronavírus-járványt követő gazdasági válság következtében, a mostani mentőcsomagok pedig nem hatékonyak – erre figyelmeztetett a Világbank legújabb jelentésében.

Ez azt jelenti, hogy egyre többen élnek 1,9 dollárnál, vagyis 600 forintnál kevesebből naponta. A nemzetközi szervezet szerint a károk már így is hatalmasak: milliók veszítették el megélhetésüket és az egészségügyi rendszer tucatnyi országban túlterhelt.

Éppen ezért a Világbank megnyitott egy 160 milliárd dolláros alacsony kamatozású hitelalapot, amelyből a legszegényebb országok hívhatnak le forrásokat az elkövetkezendő 15 hónapban.

Ahhoz, hogy újra növekedés legyen, gyors és rugalmas válságkezelésre van szükség. Csak így győzhetjük le az egészségügyi krízist, biztosíthatunk tőkét a szegényeknek, menthetjük meg a magánszektort és növelhetjük a gazdaság ellenálló képességét.

David Malpass
elnök, Világbank

A világgazdaság volumene év végéig 5%-al csökkenhet. 100 országhoz, vagyis a Föld lakosságának 70%-ához már jutottak el segélyek, de ez koránt sem elég.

A világ 20 vezető gazdasági hatalmát tömörítő G20 felfüggesztené a hiteltörlesztéseket a legszegényebb 73 állam esetében, a hitelezők viszont vonakodnak ettől a megoldástól. Ők arra számítanak, hogy a járvány rövidesen véget ér, és a moratórium nem ösztönzi majd a kormányokat a termelés talpra állítására.

Most viszont az a legnagyobb kérdés, hogy mikor állhat helyre a rend a világban, a nemzetközi kereskedelem és a turizmus újraindulása nélkül ugyanis ezek az országok nem lesznek képesek elkerülni a teljes eladósodást.

Duplájára nőhet a munkanélküliség az EU-ban

A koronavírus-járvány első hullámának lecsengésével, egyre többen foglalkoznak a gazdasági hatásokkal és a munkanélküliséggel. Az Egyesült Királyságban 35 ezer fölé emelkedett az új típusú tüdőgyulladás halálos áldozatainak a száma, viszont ennél huszonháromszor többen, 800 ezren veszítették el a munkájukat. A londoni kormány rugalmasságot kért a britektől.

– A kieső kelet-európai munkások helyett, most nekünk kell betakarítanunk a gyümölcsöket. ,,Brit szüret” néven egy weboldalt is indítottunk, ahol mindenki láthatja, hogy milyen idénymunkákra keresnek most dolgozókat – mondta George Eustice, környezetvédelmi miniszter.

A szigetországban 1996 óta nem volt olyan magas a munkanélküliség, mint most. Áprilisban 2,1 millió álláskeresőt tartottak nyilván.

A kincstári kancellár, Rishi Sunak arra figyelmeztetett: ha egy gazdaságélénkítő csomag nem változtat a helyzeten, az országnak eddig soha sem tapasztalt válsággal kell szembenéznie.

Egy EuroFound által készített felmérés szerint az uniós polgárok 28 százaléka veszítette el rövidebb, vagy hosszabb időre a megélhetését a járvány miatt. Év végéig pedig megduplázódhat a munkanélküliség az EU-ban, ez mintegy 60 millió embert jelent. Spanyolország is azzal számol, hogy minden 5. dolgozó marad állás nélkül.

A válság a vendéglátó szektort érinti a legérzékenyebben. Sok éttermen már a házhozszállítás sem segít.

– Ha egyszerűen csak pénzügyi szempontból nézem, akkor a munkánk teljesen értelmetlen. Mégis az a legfontosabb, hogy megvédjük az üzletet és kitartsunk a járvány végéig. Lassan próbálunk újraindulni, hogy a vendégek mielőbb visszatérhessenek – magyarázta Guy Savoy, Michelin csillagos séf.

A sikeres visszatérés viszont egy hajszálon múlik. Azon, hogy a vállalkozások tartalékai kitartanak-e a járvány második, vagy harmadik hullámának végéig és azon is, hogy egy kormányzati mentőcsomag, vagy vakcina képes-e időben fordítani a válság menetén. (Euronews)

Kapcsolódó: Több mint 4,9 millióan fertőződtek meg a világon

Magyarországon meghalt 3 újabb beteg a járvány miatt

Trump fontolgatja a Latin-Amerikából érkezők beutazási tilalmát

Az EU támogatja a munkanélküliség kockázatának mérséklését a szükséghelyzetben

Újabb horrortörténet a nyíregyházi kórházban

Harmadával csökkent az egészségügyi dolgozók fizetése a járvány miatt!