Világbank: 100 millióan süllyedhetnek szélsőséges szegénységbe

Soha nem látott egészségügyi és gazdasági válság előtt állunk, amely akár százmillió embert is szélsőséges szegénységbe taszíthat – áll a Világbank tegnap frissített jelentésében.

A Globális Gazdasági Kilátások jelentés felülvizsgált változata szerint a globális gazdasági aktivitás 5,2%-kal csökken az idén.

Az euróövezet gazdasága 8,7 százalékkal zsugorodik idén, amit jövőre több mint 5 százalékos növekedés követ – ígéri Christine Lagarde, aki az Európai Parlament gazdasági bizottsága előtt számolt be az Európai Központi Bank gazdaságélénkítő lépéseiről.
– Ennek a válságnak senki nem az okozója, de mindenkire hatással van, ezért szimmetrikus válságnak vagy szimmetrikus sokknak nevezzük – mondta Lagarde.

A Világbank szerint Magyarországon idén 5 százalékos lehet a gazdasági visszaesés, ez 8 százalékponttal rosszabb a januári előrejelzésükhöz képest. A következő évre a szervezet 4,5 százalékos növekedéssel számol. Matolcsy Görgy jegybankelnök a novekedes.hun megjelent cikkében elhúzódó válságra figyelmeztetett. (Euronews)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!