Videókonferenciát tartanak holnap az EU-tagországok vezetői

Videókonferenciára hívta az Európai Unió tagországainak vezetőit keddre a koronavírus-járvány okozta helyzet nyomon követése céljából az Európai Tanács elnöke.

Charles Michel mai Twitter-üzenetében kulcsfontosságúnak nevezte a vírus terjedésének megakadályozását, a megfelelő orvosi felszerelések biztosítását, a kutatás fellendítését és a gazdaságot érő kihívások csökkentését.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek egy héten belül ez lesz a második videokonferenciája a koronavírus-járványról.

Külföldön lévő lengyelek tízezrei regisztráltak a LOT rendkívüli hazaszállító járataira

Mintegy 30 ezer, külföldön rekedt lengyel regisztrált ma reggelig a LOT légitársaság rendkívüli hazaszállító járataira az új koronavírus-járvány (Covid-19) miatt másfél napja életbe léptetett lengyel határzár óta, s a varsói kormány eddig 111 ilyen, állami támogatással szervezett járatot hagyott jóvá.

A jelenleg még külföldön tartózkodó, akár több százezer lengyel többsége saját költségére tér haza – mondta el hétfőn a lengyel közszolgálati rádiónak Marcin Przydacz külügyminiszter.

Bár a határzár kapcsán Varsó leállította a nemzetközi légi és vasúti közlekedést, az utazási irodák a korábban tervezett charterjáratokkal viszik haza ügyfeleiket, a szomszédos országokban, főleg Németországban tartózkodó lengyelek pedig közúti közlekedéssel térnek haza – fejtette ki Przydacz.

Feltehetőleg nemcsak a külföldi szabadságukat befejező lengyelekről van szó, hanem a más országokban munkát vállalókról is, akik a járvány kapcsán haza akarnak térni.

A távolabbi országokból hazatérőket a LOT a legközelebbi napokban, napi több mint tíz rendkívüli járattal szállítja haza – közölte a diplomata. A legtöbben az Egyesült Királyságból jelentkeztek, ezért Londonból indították el az első járatokat – mondta, utalva arra, hogy a LOT már vasárnap négy járattal, ebből két londonival telepített haza embereket.

A lengyel külügyi tárca közleménye szerint a LOT akciója során ma reggelig 1300 embert vittek már haza Lengyelországba. Ma Londonból, továbbá az Egyesült Államokból, Georgiából, Srí Lankáról, Izlandról indítanak ilyen rendkívüli járatokat.

Minden hazatérőt 14 napos házi karanténba helyeznek, rendszeres ellenőrzésükről, szükség esetén élelmiszer-ellátásukról is a rendőrség, a katonaság, az önkormányzatok gondoskodnak. Aki nem tud megadni lengyelországi tartózkodási helyet, azt az erre minden vajdaságban kijelölt épületekben különítik el, és gondoskodnak ellátásáról is. A karantén feltételeit megszegőkre akár 5 ezer zlotys (mintegy 386 ezer forintos) pénzbüntetés szabható ki.

Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal főnöke szerint tegnap még csak mintegy hétezren voltak karanténban, ebbe a csoportba tartoznak főleg azok, akik feltehetőleg a megfertőzött emberekkel találkoztak még a határzár érvénybe lépése előtt. Ma már – az azóta különféle úton-módon hazatért 24 ezer ember révén – több mint 30 ezerre emelkedett a karanténba került lengyelek száma – közölte Dworczyk.

Bejelentette azt is: Mateusz Morawiecki kormányfő döntése alapján ma felfüggesztik a belföldi légijáratokat.

A koronavírus lengyelországi felbukkanása óta hétfő délelőttig 150 személynél mutatták ki a Covid-19 fertőzést, és három idősebb ember halt bele a betegségbe. (MTI)

Kapcsolódó: A belga ügyvezető kormány féléves megbízatást kapott a járvány kezelésére

Járványügyi mobil kórházat építenek Kiskunhalason

Talán megtalálták az első koronavírusos esetet

Kivonják a 65 év fölötti orvosokat a közvetlen ellátásból

Orbán Viktor virológus szakemberekkel egyeztetett

Sorra állnak le a légitársaságok

A járvány a francia és a bajor választást is akadályozza

Országos vesztegzárat rendelt el a cseh kormány

Olaszországban több mint háromszázötvenen haltak meg a járvány miatt

Az M5 csatorna hétköznap oktatási tartalmakat közvetít

Országos vesztegzár bevezetését mérlegeli a cseh kormány

Meghalt az első magyar koronavírusos beteg

(Kiemelt kép: Orbán az előző videokonferencián – MTI)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!