Frissítve!!! Végre elkezdték fertőtleníteni az ország összes idősotthonát

Nagy késéssel, de végre hozzáláttak a hatóságok az ország összes idősotthonának a fertőtlenítéséhez. A munkát jórészt a Magyar Honvédség végzi el. A honvédelmi miniszter levélben szólította fel az intézmények vezetőit az együttműködésre.

A Zóna a szociális ágazatban dolgozó egyik olvasójától megkapta a Benkő Tibor honvédelmi miniszter által az intézményvezetőknek küldött levél másolatát. A miniszter ebben a kormány veszélyhelyzeti felhatalmazására hivatkozva közli, hogy az ország összes hasonló intézményében a Magyar Honvédség elvégzi a fertőtlenítést és kéri az intézményvezetőt, hogy a munka időzítéséről egyeztessen a fertőtlenítő csoporttal, fogadja a katonákat és működjön velük együtt.

A fertőtlenítést végző szakemberek 48 órával a munka kezdete előtt veszik fel a kapcsolatot az intézmény vezetőjével.

Mint az a hírekben már olvasható volt, a budapesti Pesti úti idősekotthonában már korábban elvégezték a fertőtlenítést.

Ma például az orosházi Platán Idősek Otthona és az Ezüst Fenyő Idősek Otthona épületeiben kezdték meg a csütörtökig tartó fertőtlenítést. A lakókat kiköltöztették, a polgármester közölte, hogy az önkormányzat a Táncsics Gimnázium kollégiumában és az Alföld Gyöngye Hotelben helyezi el őket a fertőtlenítés idejére.

Nyíregyházán is minden  intézményben fertőtlenítenek a katonák előre egyeztetett időpontban. A városban működő 14 idősotthon közül elsőként várhatóan a legnagyobb gondozotti létszámmal rendelkező otthonban kezdik meg a munkát a napokban.

Hasonló intézkedések várhatók az ország többi idősotthonában is.

Szakemberek véleménye szerint azonban az intézkedés több helyen gondokat okoz, sőt van ahol többet árt mint használ. Nincs ugyanis hová rakniuk 6 órára a fekvőbetegeket. Ráadásul ők is állandóan fertőtlenítenek az intézményekben.

A nagy kérdés pedig az, hogy a kormány mikor hagy fel a spórolással és  mikor tesztelik végre az idősotthonok összes lakóját és dolgozóját. 

HM: többszáz idősotthon fertőtlenítését kezdték meg a katonák

A koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében országszerte többszáz idősotthon fertőtlenítését kezdték meg a katonák ma – közölte később a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

Úgy fogalmaztak: a Magyar Honvédség számára kiemelten fontos a magyar állampolgárok biztonsága, ezért saját erőinek és kritikus képességeinek megóvása mellett – az operatív törzs feladatszabása alapján – továbbra is minden rendelkezésre álló képességgel segíti a védekezést a kialakult járványügyi helyzetben. Céljuk, hogy az ország lakosai a lehető legtöbb és legszélesebb körű segítséget kapják meg. Ezért vesznek részt a katonák már a kezdetektől minden rendelkezésre álló képességgel a koronavírus járvány magyarországi terjedésének megfékezése érdekében végzett feladatokban.

Emlékeztettek, az országos tisztifőorvos április 12-én rendelte el a fővárosban a Pesti úti Idősek Otthona fertőtlenítését, amelyet az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj speciálisan képzett katonái végeztek el. Az öt napig tartó fertőtlenítésre egy huszonöt katonából álló, úgynevezett biológiai mentesítő csoport érkezett kézi eszközökkel, és anyagokkal a különböző fertőtlenítési és mentesítési feladatot ellátására.

Az operatív törzs döntése alapján a népegészségügyi szakemberek országosan felmérték az idősotthonok körében a koronavírus elleni fertőtlenítés szükségszerűségét, és a Magyar Honvédség képességeinek felhasználásával ma kezdetét vette több száz intézmény térítésmentes fertőtlenítése. A felmérések során az intézményvezetőket szakemberek keresik fel, akik nyilatkoznak arról, hogy igénylik-e a katonák segítségét. A fertőtlenítés főbb területei az intézmények bejáratai, külső területei és a közös helyiségek. A Magyar Honvédség mentesítésben résztvevő katonái garantálják a feladat hatékony és gyors végrehajtását, a legkisebb kellemetlenséget okozva ezzel az idős embereknek. Az ő érdekeik, biztonságuk és méltóságuk szem előtt tartása mellett kiemelten figyelnek az intézményvezető által meghatározott szakmai szempontokra, és az intézmény lehetőségeire.

A fertőtlenítést minden intézményben a vezető igényeinek megfelelően és az általa meghatározott területeken, helyiségekben hajtják végre. A fertőtlenítést a székesfehérvári vegyivédelmi zászlóalj állománya, valamint az általuk felkészített, és a jelen feladatra speciálisan kiképzett közel 700 szerződéses és tartalékos katona végzi. A feladatba bevont katonák felkészültek a kézi, valamint a gépekkel történő mentesítésre, fertőtlenítésre is – áll a HM közleményében.

Kapcsolódó: Müller Cecília megint jórészt a Pesti úti idősotthonról beszélt

(Kiemelt kép: MTI)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!