Védőfelszerelés nélkül ápoltak egy koronavírusos beteget a János kórházban

Az érintettről csak utólag derült ki, hogy fertőzött. Az őt kezelő orvosokat azóta sem tesztelték le.

A kormány tegnapi sajtótájékoztatóján beszámoltak egy betegről, akiről reggel derült ki, hogy koronavírussal fertőzött, és korábban a János Kórházban kezelték. A sajtótájékoztatót tartó illetékesek nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy a János Kórház dolgozói megfelelő védőfelszerelést kaptak-e, illetve hogy tesztelték-e őket.  “Még most is folyik a kontaktkutatás” – csupán ennyit válaszolt az RTL kérdésére Müller Cecília tisztifőorvos.

444-nek sikerült utolérnie azokat a kórházi dolgozókat, akik kapcsolatba kerültek a koronavírusosnak bizonyult beteggel.

A dolgozók a portálnak azt mondták:

A beteggel kapcsolatba került ápolók és orvosok nem kaptak megfelelő védőfelszerelést, azóta egyiküket sem tesztelték, és továbbra is beosztják őket munkavégzésre, vagyis folyamatosan kapcsolatban vannak más betegekkel is.

“A kórházi osztályon ma [csütörtökön] fél napig úgy folyt a betegfelvétel, hogy már tudni lehetett, hogy egy ott ápolt személy koronavírusos volt” – mondták még a dolgozók a lapnak.

A kórház dolgozói a 444-nek arról számoltak be, hogy a napok óta lázas beteg szombat este jelentkezett a kormány által működtetett zöld számon. Mentőt küldtek érte, és bevitték a Szent László kórház koronacentrumába, ahol hosszabb időt töltött egy váróban iráni betegekkel. A protokoll alapján később azonban arra jutottak, hogy valószínűleg nem koronavírusos, mert nem járt külföldön, és nem volt kapcsolatban gyaníthatóan vírusos személyekkel. Tesztet nem végeztek el rajta, és még az éjszaka a lakhelye szerint területileg illetékes János Kórházba küldték.

Az Index egy kórházi forrása azt állította, hogy a Szent Lászlóban a beteget rosszul kérdezték ki, ugyanis nem derült ki róla, hogy járt külföldön, pedig igazából az olasz határ mellett volt síelni.

A betegről tegnap derült ki, hogy koronavírussal fertőzött, így visszavitték a Szent Lászlóba. Csakhogy a beteget szombat éjszakától csütörtök reggelig megfelelő maszkok és védőruházat nélkül kezelték a János dolgozói.

A pácienst más betegekkel viszont nem zárták össze, mert külön szobában volt.

A dolgozók elkeseredettek, és értetlenül állnak a helyzet előtt.

A lap kereste a kórházat és a vírussal kapcsolatos tájékoztatásban illetékes belügyminisztériumi csoportot, de egyelőre nem kaptak választ.

Egy budapesti gimnáziumban sem végeznek teszteket, pedig kéne

Senki sem segít a koronavírus miatt kétségbeesett szülőknek egy budapesti gimnáziumban. Tegnap az egyik diák angolórán tudta meg, hogy édesanyja koronavírusos. A tanárok, a szülők és a diákok nem tudják, hogy mit tegyenek.

A kormányzati szervek annyit üzentek, hogy teszt senkinek sem jár, és pénteken is tanítás lesz.

Egészségügyben dolgozóktól a 444 úgy értesült, hogy csak a Szent Lászlóban vannak koronavírus azonosítására alkalmas tesztek az állami ellátórendszerben.

Az iskola saját hatáskörben annyit tudott tenni, hogy rendkívüli takarítást rendeltek el. (444, Index)

Kapcsolódó: Kínában november közepére vezethető vissza a legkorábbi fertőzés

Rendkívüli állapot New York városában

Elkezdődött az egyetemeken az oktatásmentes időszak

Megvan az első gyógyult fertőzött Magyarországon