Vannak európai politikusok, akiknek Hitler jut eszükbe Orbánról

Adolf Hitler 1933-as Felhatalmazási törvénye óta nem látott ilyen fellépést Európa, írta Orbán Viktorról és a koronavírus miatti veszélyhelyzetben kihirdetett rendeleti kormányozásról Guy Verhofstadt, Belgium korábbi miniszterelnöke. Szijjártó nagyon kiakadt…

Verhofstadt, aki 2009 óta az Európai Parlament tagja, és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) volt frakcióvezetője, arról írt véleménycikket a Project Syndicate-re, hogy megöli-e a demokráciát a jelenlegi világjárvány. Ebben a cikkben a politikus amellett érvel, hogy a koronavírus által okozott gazdasági következmények mellett szerinte azzal is komolyan számolni kell, hogy a kialakult helyzet veszélyezteti a demokráciát.

A cikk aggasztónak nevezi azokat az erőfeszítéseket, amelyek a járvány miatt kialakult válságot a demokrácia aláásására használják fel, a példák között pedig elsőként Orbán Viktorra hivatkozik a szerző, aki szerint Orbán az elmúlt évtizedben folyamatosan támadta a szabad sajtót, a civil szervezeteket és a politikai ellenfeleit egyaránt. Most pedig ürügyként használja a járványt arra, hogy olyan jogszabályokat vezessen be, amely határozatlan időre lehetővé teszi számára a rendeleti kormányzást – írja a belga politikus.

Szijjártó Péter: Guy Verhofstadt “rosszindulatú, kártékony ember”

A külgazdasági és külügyminiszter Guy Verhofstadt liberális európai parlamenti képviselőt “rosszindulatú, kártékony” embernek tartja, aki Brüsszelben és Strasbourgban folyamatosan az európai nemzetek gyengítéséért dolgozik.

Szijjártó Péter mai, a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében azt írta, hogy Guy Verhofstadtról az elmúlt években bebizonyosodott, hogy alkalmatlan bármiféle kulturált vitára. “Elég csak megnézni néhány, az Európai Parlamentben előadott kontrollálatlan ordítozását” – írta a külügyminiszter.

Úgy fogalmazott: “a Soros-terv egyik kulcsfigurája, a nemzetközi liberális mainstream egyik vezére” most sem hazudtolta meg önmagát: “beállt a sunyin nácizók táborába.” Guy Verhofstadt viszont nem szerepel a magyar választói névjegyzékben, ezért egyáltalán nem számít, mit gondol a magyar törvényekről – tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: “nekünk csak a magyar emberek számítanak, egészségüket és munkahelyeiket megvédjük, akármit is mond Guy Verhofstadt.” (Index, MTI)