Van olyan uniós állam, ahol mától alapjövedelemmel segítik a szegényeket

Mától több mint 250 ezer rászoruló spanyol kap alapjövedelmet a madridi kormány döntése nyomán. 700 eurós alapjövedelemmel segítik a legszegényebbeket.

Monica egyedül neveli szellemi fogyatékos kislányát. Eddig évente 1000 eurót kapott az államtól, mostantól viszont havi szinten 700 euró illeti meg alanyi jogon. A spanyol fővárosban ez is aprópénznek számít.Miután a fiatal nő szexuális erőszak áldozata volt, lakhatási támogatásban is részesül, de így is 500 eurót kell fizetnie a bérleti díjra. Gyermeke ápolása mellett nincsen ideje dolgozni, így a maradék 200 eurót kell beosztania minden másra.

– Állandóan orvoshoz kell járjunk és a gyógyszereket is meg kell vennem, amire alig van pénzünk. Több segélyre lenne szükségünk – panaszkodott a fiatal anya.

Az alapjövedelmet a családsegítő központokban lehet megigényelni országszerte. Néhány nap alatt a rászoruló családok megrohamozták ezeket az intézményeket.

– Az igénylők többsége évek óta nem dolgozott. A munkaügyi hivatal általában kérni szokott e-mail címet, de sokuknak internetjük sincsen. Van, aki az igazolványait is elveszítette. Mi segítünk ezeket pótolni – magyarázta egy önkéntes.

Az alanyi jogon járó alapjövedelem lényege, hogy felszámolja a koronavírus-járvány miatt is növekvő szegénységet Spanyolországban. Az új segély 850 ezer háztartást és így 2,3 millió spanyolt érint majd a kormány szerint. (Euronews)

Kapcsolódó: Spanyolországban kilenc tartományában nem regisztráltak új halálesetet

Magyarországon a legkisebb a munkanélküliség támogatása

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!