Frissítve!!! Hétfőn bezárnak az iskolák, digitális oktatás lesz

Valamennyi parlamenti párt frakciója egybehangzóan az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást a koronavírus terjedése miatt a pénteki hétpárti megbeszélésen. Orbán ezek után bejelentette: hétfőtől bezárnak az oktatási intézmények.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta az újságíróknak: ezt a véleményt fogja a kormány felé tolmácsolni, és várhatóan 24 órán belül döntést hoznak.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: az operatív törzsnek van egy szakmailag megalapozott véleménye. Magyarországon a megbetegedések száma az egyik legalacsonyabb Európában, s önmagában ez talán nem indokolná az iskolák bezárását. Ugyanakkor azt is látják, hogy nagyon sokan nem érzik biztonságban a saját gyermekeiket, és ebben a helyzetben arra kell tekintettel lenni, hogy a védekezéshez úgy tudjanak hozzájárulni, hogy az Magyarország polgárai számára a lehető legmegnyugtatóbb legyen – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely hozzátette: valamennyi parlamenti frakció azt a véleményt fogalmazta meg, hogy hétfőtől az összes iskolát zárják be. A kormány a frakciók álláspontjának ismeretében fog döntést hozni – rögzítette a tárcavezető.

Gulyás Gergely – MTI/Mónus Márton

Arra a kérdésre, hogy fizetés nélküli vagy fizetett szabadságra mennek-e adott esetben a pedagógusok, azt mondta: ha úgy döntenek, hogy hétfőtől nincs iskolai tanítás, akkor a törvények szerint a pedagógusoknak távolléti díj jár. Ennek összege megegyezik a fizetéssel.

Ugyanakkor arra is kitért, hogy nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen a tanévnek majdnem az egyharmada még hátra van. Az érettségi pedig az egyetlen kimeneti pont, tehát meg kell próbálni arról is gondoskodni, hogy a vizsgát le lehessen tenni.

Hozzátette: abban nagyjából egyetértés van az orvosszakértők között, hogy ez az egészségügyi válsághelyzet nem néhány hétig, hanem sokkal inkább néhány hónapig fog tartani. Nincs garancia arra, hogy mikor tudják újra kinyitni az iskolákat, ha a bezárás mellett döntenek, ezért gondolták, hogy válsághelyzetben, parlamenti demokráciában minden parlamenti frakcióval szükséges egyeztetni. A kormány számára az segítség, hogy ebben a kérdésben teljes az egyetértés – mutatott rá a tárcavezető.

Arról, hogy az iskolák bezárása az egyházi fenntartású intézményekre is vonatkozik-e, azt mondta: nem tudja elképzelni, hogy a kettőt külön kezeljék.

A miniszter további kérdésre válaszolva elmondta még: minden olyan kérdést érintettek a tanácskozáson, ami a védekezéssel összefüggésben van. Ez a második egyeztetés volt, és úgy tűnik, lesz a megbeszéléseknek egy kialakult rendje, hetente legalább egyszer, de lehet, hogy többször is fognak egyeztetni.

Lukács László György, a Jobbik, Harangozó Tamás, az MSZP, Szabó Tímea, a Párbeszéd, Schmuck Erzsébet, az LMP és Arató Gergely, a DK (b-j) országgyűlési képviselője a hétpárti megbeszélés után – MTI/Mónus Márton

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta: az iskolák bezárása komoly eszköz a koronavírus-fertőzés terjedésének lassításában, elsősorban a tavaszi szünet előrehozásával és akár meghosszabbításával.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője szerint minden lehetséges megelőző lépést meg kell tenni. Fontosnak nevezte, hogy a pedagógusok megkapják bérüket, ahogy a gyermekekkel otthon maradó szülők is. Szólt annak szükségességéről is, hogy a hátrányos helyzetű gyermekeknek biztosítsák az étkezést.

Schmuck Erzsbébet, az LMP frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta: a védekezéshez szükséges források biztosítása érdekében minél előbb be kell nyújtani a 2020-as költségvetés módosítását. Ezekben a pedagógusok és a szülők kieső bére után is támogatást kell biztosítani.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezető-helyettese szerint a kormány dolga, hogy kidolgozza azokat az intézkedéseket, amelyek biztosítják a szülőknek az otthonmaradást. A pedagógusok tájékoztatását és teljes bérezését is szükségesnek ítélte. Kijelentette: elfogadhatatlan, hogy érintetteknek nem biztosítják a tesztelés lehetőségét.

Lukács László György (Jobbik) azt kérte a kormánytól, hogy “kapcsoljon nagyobb sebességre”, és hozza meg a lehető legtöbb intézkedést a maximális biztonság megteremtése érekében.

Orbán: hétfőtől bezárnak az oktatási intézmények

Hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket – jelentette be Orbán Viktor a kormány Facebook-oldalán este közzétett videójában.

Orbán Viktor előzőleg a koronavírussal kapcsolatban kihirdetett veszélyhelyzet keretében szükséges intézkedésekről folyamatosan egyeztet a kormány tagjaival és szakemberekkel.

A kormányfő kifejtette: március 16-tól új oktatási munkarend lép életbe. Tantermen kívüli, digitális munkarend lesz érvényben. Olyan tanítási módok lesznek, amelyek nem igényelnek személyes jelenlétet. Ez új módszertanokat is igényel. A módszertani ajánlásokat az oktatási államtitkár a jövő héten teszi közzé.

Ennek értelmében a tanulók nem mehetnek az iskolába. Az igazgatóknak viszont be kell menniük. A tanároknak is folytatni kell az oktatást, de digitális eszközökkel – ismertette.

Az érettségire is fel tudnak készülni a diákok – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: jó eséllyel a szokott rendben meg tudják tartani az érettségi vizsgákat.

A kormányfő azt is bejelentette, hogy a koronavírus elleni védekezés keretében tíz akciócsoportot állítottak fel . Az oktatási akciócsoportot Maruzsa Zoltán vezeti. Egy járványügyi mobil-konténerkórház felépítését is elrendelték, ennek felelőse Tóth Tamás. A létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős akciócsoportot Benkő Tibor vezeti. A nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport élén Menczer Tamás áll, míg a kommunikációs akciócsoportot Kovács Zoltán vezeti.

A rendkívüli jogrendért felelős akciócsoportot Gulyás Gergely, a pénzügyi akciócsoportot Varga Mihály, míg a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportot Bártfai-Mager Andrea vezeti.

Felállt továbbá Jakab Ferenc vezetésével egy koronavírus-kutatócsoport is, amely gyógyszer- és vakcinafejlesztésért felel. Van továbbá egy határellenőrzési akciócsoport, amelyet Balogh János vezet.

Orbán Viktor beszéde:

A koronavírus elleni védekezés érdekében Izraelből sem léphetnek be külföldiek Magyarország területére – jelentette be Orbán Viktor. A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy az újonnan megbetegedettek között vannak, akik Izraelből érkeztek. Így Irán, Kína, Dél-Korea és Olaszország után Izraelből sem jöhetnek Magyarországra külföldiek.

Rovancsot tartottak a koronavírus elleni védekezésben – közölte Orbán Viktor.

Kiemelte: a laborkapacitás több ezer mintavételre elegendő. Rendelkezésre áll 22 millió pár kesztyű, 1,2 millió sebészmaszk, és érkezik további 1 millió műtéti sebészmaszk.

Van továbbá 2-2 ezer lélegeztető és altató gép. Vagyis sok tízezer megbetegedés esetén is elegendő az ellátás – közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy újabb gépek beszerzéséről is intézkedtek.

Korózs Lajos: kapjanak teljes fizetést, akik a járvány miatt nem dolgozhatnak

Az MSZP országgyűlési határozati javaslatot terjeszt be hétfőig annak érdekében, hogy kapjanak teljes fizetést azok a munkavállalók, akiket a járvány miatt küldenek haza – mondta Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő.

A parlament népjóléti bizottságának elnöke szerint elfogadhatatlan, amit Orbán Viktor miniszterelnök mondott, hogy az iskolák bezárásával a tanárokat fizetés nélküli szabadságra kellene küldeni. Ezek a munkavállalók önhibájukon kívül nem dolgozhatnak, nem sújthatók ilyen jövedelemcsökkentéssel – mutatott rá.

Az ellenzéki politikus szerint a járvány miatt speciális veszélyességi pótlékot kellene fizetni mindenekelőtt az egészségügyi dolgozóknak, továbbá a közösségi közlekedésben, közoktatásban, vagy a postánál.

Arra a kérdésre, hogy mi lenne ezeknek a pluszkiadásoknak a fedezete, Korózs Lajos úgy reagált: ha már úgyis át kell dolgozni a költségvetést – ahogy a pénzügyminiszter is megmondta -, meg lehetne találni ezeknek a valóban lényeges, az emberekről szóló kiadásoknak a fedezetét. Például a kormánypropagandára szánt 150 milliárd forintból, vagy a futball és az oligarchák szállodaépítési programjainak támogatásából – fűzte hozzá.

Az operatív törzs pénteki ülését követő tájékoztatóról a szocialista politikus úgy vélekedett: csak egy előre megírt szöveget ismertettek, ami nem is az ülésen történtekről szólt.

BM: kiutasítottak két iráni egyetemistát

Kiutasítottak Magyarországról és az Európai Unió területéről két iráni egyetemistát, akik a koronavírus miatt elrendelt kórházi karantént elhagyták – közölte a Belügyminisztérium (BM).

Közleményükben azt írták: az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Magyarország államhatáráig toloncolta ki a két iráni állampolgárságú, Magyarországon hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemistát. A két férfi a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László Telephelyén a részükre karanténként kijelölt szobát engedély és védőruházat nélkül elhagyták, oda a többszöri felszólítás ellenére nem mentek vissza, hangosan elégedetlenkedtek, az egészségügyi személyzettel szemben agresszíven léptek fel, az utasításaiknak nem tettek eleget.

A kiutasítás végrehajtását annak feltételeinek megteremtéséig felfüggesztették, az érintettek részére kötelező tartózkodási helyet jelöltek ki.

A két 23 éves férfivel szemben egyidejűleg három év Magyarországra történő beutazási és tartózkodási tilalmat is elrendelt az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság.

Az egyetemisták ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság járványügyi szabályszegés vétség elkövetése miatt tovább folytatja az eljárást, amely távollévő terheltekkel szemben is befejezhető – áll a BM közleményében.

Kereskedelmi szövetség: nincs ok a készletfelhalmozásra

Nincs ok az otthoni készletfelhalmozásra a koronavírus okozta járvány miatt – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Hozzátette: előfordulhat üres polc, választékhiány az üzletekben nagyobb roham alkalmával, de a boltosok minden alkalommal pótolják a kifogyott készleteket, igaz az árufeltöltésnek természetes időigénye van.

Vámos György rámutatott arra, hogy az élelmiszerkínálat 80 százaléka hazai forrásból származik.

A szövetség főtitkára szerint helyes kormányzati szándék a fogyasztóvédelmi ellenőrzések erősítése. A durva, indokolatlan áremeléseknek híre megy, így a fogyasztóvédők tudhatják, hol kell ellenőrizniük – tette hozzá.

Vámos György szerint nem lehet kizárni az áremelkedést a mostani helyzetben, de ez nem eredményez extraprofitot. Lehet a boltokban választékhiány, de az alapellátásban semmiféle gond nem várható – jelentette ki a főtitkár.

A biztonságos vásárlással kapcsolatban a szövetség ajánlja, hogy a vásárlók tartsanak ésszerű távolságot egymástól, használják lehetőség szerint az önkiszolgáló pénztárt és a bankkártyát – mondta Vámos György.

Magyar Bankszövetség: a bankok felkészültek

A magyarországi bankszektor az egységes európai és a hazai szabályok, valamint felügyelés alapján működik, a vírushelyzetre és a lehetséges kockázatokra felkészült a Magyar Bankszövetség szerint.

A szövetség közleménye szerint az elmúlt hetek európai példái azt mutatják, hogy a teljes európai pénzügyi szféra kiszámíthatóan és folyamatosan szolgálja ki ügyfeleit.

A Magyar Bankszövetség hétfőn kiadott – részletekig menő – járványügyi ajánlását több nemzetközi szervezet alkalmazásra javasolta tagjainak.
A magyar bankszektor ennek alapján felkészült a krízishelyzet különböző fokozatainak a kezelésére. A bankok így alakították ki az informatikai rendszereiket, a fióknyitvatartásukat, a készpénzellátást és a digitális csatornák 24 órás elérését is. A bankok biztosítják a megfelelő szolgáltatási színvonalat, felkészültek a járvány esetleges széleskörű elterjedése miatt további intézkedésekre is – szögezik le a közleményben.

Krízishelyzetben a szövetség a banki ügyfelek számára az elektronikus csatornák elsődleges használatát javasolja, hiszen az internet és a mobilbank fizikai kapcsolat nélkül teszi lehetővé a mindennapi pénzügyek intézésére.
A március 2-án bevezetett azonnali fizetés, mely működésében a “készpénz nélküli készpénz”, hétközben és hétvégén is a nap 24 órájában elérhető. A fiókok működése mellett a bankkártyás fizetés zavartalan, az ATM-eket a szolgáltatók folyamatosan töltik – tették hozzá.

A szövetség értékelése szerint a bankszektor működése stabil, és ez az állapot biztonságosan fenntartható. A bankrendszer résztvevői folyamatosan figyelemmel kísérik a koronavírussal kapcsolatos híreket és információkat és ezeknek megfelelően biztosítják a pénzügyi szolgáltatások zavartalanságát.

Elmarad a bolgár-magyar labdarúgó Eb-pótselejtező

Elmarad a március 26-ra tervezett szófiai bolgár-magyar labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező, mivel a helyi parlament vészhelyzetet hirdetett a koronavírus-járvány terjedése miatt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapjának beszámolója szerint a Bolgár Egészségügyi Minisztérium és a Nemzeti Krízisközpont március 29-ig megtiltotta minden tömegrendezvény, kulturális-, szórakoztató- és sportesemény megrendezését. Ennek értelmében a bolgár és a magyar válogatott mérkőzését sem rendezik meg

Az MLSZ jelezte, így Marco Rossi szövetségi kapitány hétfőre tervezett kerethirdetése is elmarad.

A bolgár-magyar párharc győztese öt nappal később az izlandi-román meccs győztesét fogadta volna az Eb-részvételért.

Az idei Európa-bajnokságra június 12. és július 12. között kerül sor 12 városban, köztük Budapesten a Puskás Arénában, ahol három csoportmérkőzés mellett egy nyolcaddöntőt rendeznének. Az európai szövetség (UEFA) jövő kedden – videokonferencia keretében – tanácskozik arról, miként folytatódjanak a szinte egész Európában leállt nemzeti bajnokságok, illetve nemzetközi versenysorozatok, de médiaértesülések szerint a kontinensviadal megrendezése is téma lesz. (MTI)

Kapcsolódó: A brazil elnök tényleg elkapta a koronavírus fertőzést

Frissítve!!! Már 19 koronavírus-fertőzött van Magyarországon

Védőfelszerelés nélkül ápoltak egy koronavírusos beteget a János kórházban

Kínában november közepére vezethető vissza a legkorábbi fertőzés

Rendkívüli állapot New York városában

Elkezdődött az egyetemeken az oktatásmentes időszak

Megvan az első gyógyult fertőzött Magyarországon

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!