Uniós miniszterek: csökkenteni kell a járvány társadalmi terheit

Az uniós tagállamok szociális és egészségügyi miniszterei ma tartott videokonferenciájukon egyetértettek abban, hogy csökkenteni kell azokat a terheket, amelyeket a koronavírus-járvány  ró a társadalomra.

A miniszterek hangsúlyozták a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők szociális védelmének fontosságát.  Egyetértettek abban, hogy lehetővé kell tenni a dolgozó szülők számára a megfelelő gyermekgondozási támogatásokat elérését, valamint biztosítani kell az időskorúak megfelelő segítését.

Megvitatták azokat a szociális védelmi és jóléti intézkedéseket is, amelyek csökkenthetik a válság negatív hatásait, tárgyaltak továbbá az uniós források  ezt célzó átcsoportosításáról is.

Az Európai Bizottság ideiglenes keretet fogadott el az állami támogatási szabályok rugalmasságáról

Az Európai Bizottság ideiglenes keretrendszert fogadott el az állami támogatási szabályok rugalmasságáról a gazdasági szereplők támogatása érdekében a koronavírus-járvány okozta károk mérséklésére – közölte az uniós bizottság.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos ismertette, az ideiglenes keretrendszer ötféle támogatást tesz lehetővé.

A tagállamok közvetlen támogatásokat adhatnak különféle adókedvezmények formájában, támogatási rendszereket hozhatnak létre vállalatonként 800 ezer euró (mintegy 285 millió forint) összegig, sürgős likviditási igények kielégítése érdekében.

Állami garanciákat nyújthatnak banki kölcsönökhöz, valamint maguk a tagállamok is kedvezményes kamatlábak mellett nyújthatnak kölcsönöket a vállalatok számára.

Védőintézkedéseket foganatosíthatnak azoknak a bankoknak, amelyek állami támogatást nyújtanak a gazdasághoz. Az ideiglenes keretrendszer továbbá rugalmasságot tesz lehetővé a rövid távú exporthitel-biztosítására. Elősegíti tehát a gazdaság állami támogatását, miközben korlátozza az egységes piac egyenlő versenyfeltételeit veszélyeztető negatív következményeket – ismertette a biztos.

A keretrendszer 2020 decemberéig lesz érvényben. A jogbiztonság biztosítása érdekében az Európai Bizottság ezen időpont előtt megvizsgálja, hogy a keretrendszert meg kell-e hosszabbítani – közölték.

Orvosi felszerelésekből álló uniós tartalékkészletet hoznak létre

Az Európai Unió tartalékkészletet hoz létre, hogy segítse a koronavírus elterjedtsége miatt az orvosi felszerelésekből hiánnyal küszködő tagállamokat – jelentette ki Janez Lenarcic, az Európai Bizottság válságkezelésért felelős tagja Brüsszelben. Hozzátette: a helyzet sürgőssége azonnali cselekvést kíván.

A tartalékkészlet, amelyet egy vagy több tagállamban helyezhetnek el, intenzív ellátáshoz szükséges felszereléseket, védőeszközöket, gyógyszereket és laboratóriumi kutatáshoz szükséges műszereket tartalmaz.

Az uniós vészhelyzeti reagálási központ lesz felelős a felszerelések szétosztásáért, ezzel biztosítva azt, hogy oda kerüljenek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A készlethez kapcsolódó kezdeti költségvetésre 50 millió eurót különített el a brüsszeli testület.

Miután az intézkedés pénteken hatályba lép, a készleteket fogadni kívánó tagállamok közvetlen támogatást igényelhetnek az Európai Bizottságtól. A közvetlen támogatás a készlet költségeinek 90 százalékát fedezi, míg a fennmaradó 10 százalékot a tagállam viseli.

Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos csütörtökön azt hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság a tagállami fogyasztóvédelmi hatósággokkal együtt keményen fel fog lépni a hamis védőfelszerelések és egyéb ilyen jellegű termékek forgalmazása ellen.

“Nem elfogadható, hogy tisztességtelen értékesítők használják ki az emberek félelemérzetét ebben a kritikus helyzetben. Felszólítom az összes piaci szereplőt, hogy álljanak mellénk az effajta kereskedelmi ragadozók elleni küzdelemben” – fogalmazott.

Az Európai Bizottság és az nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok uniós hálózata (CPC) ma együttes fellépést kezdeményezett, mivel a koronavírus -járvány kitörése óta egyre nagyobb számban jelentek meg hirdetések túlnyomórészt internetes felületen, olyan termékekkel kapcsolatban, amelyek a hirdetés szerint hatékonyak a koronavírus megelőzésében, vagy gyógyításában, de valójában teljesen hatástalanok.

A bizottság a CPC-vel együttműködésben egy olyan iránymutatást dolgoz ki, amely elősegíti, hogy a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok a lehető leggyorsabban azonosítsák és felszámolják az ilyen tisztességtelen és megtévesztő kereskedelmi módszereket. Az iránymutatást a következő napokban teszik közzé.

Több mint négyszázan haltak meg Olaszországban

Az elmúlt huszonnégy órában 427-tel 3405-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság  csütörtök esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma összesen 41 035-re nőtt.

A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 4480-nal emelkedett, ez az eddigi legmagasabb szám, de a mostani adatok Campania tartomány szerdai számait is tartalmazzák.

Az elhunytak száma meghaladta a Kínában elhunytakét. Az utóbbi egy napban meghalt 427 személy a második legmagasabb adat a szerdai 475 után.

A gyógyultak száma 4440, ez 415-tel több az egy nappal ezelőttihez képest.
A halottakat és gyógyultakat nem számolva a jelenlegi 33 190 betegből több mint 14 ezer van házi karanténban. A kórházban kezeltek nyolc százaléka van intenzív osztályon.

Angelo Borrelli a polgári vedelem vezetője elmondta, Olaszországban 300 kiskorú bizonyult eddig pozitívnak, és egyikük állapota sem súlyos. A tájékoztatón bejelentették a receptkötelezettség eltörlését: a gyógyszereket a házi orvosoktól telefonon is kapott kódszámmal lehet kiváltani. Elhangzott, hogy a legalább egy méteres távolság betartásával nem kell szájmaszkot viselni. Borreli hangsúlyozta, hogy a háziállatok nem terjesztik a koronavírust, ezért nem kell macskákat, kutyákat elhagyni.

Angelo Borrelli bejelentése szerint a kormány újabb szigorításokat készül bevezetni az eddigi óvintézkedések fokozásával. A polgári védelem vezetője hozzátette, hogy Lombardiába irányítják az olasz orvosok egy részét.

A legtöbb beteget regisztráló Lombardiában a kórházban kezeltek száma túllépte a 7500-t, az intenzív osztályokon több mint ezer fertőzöttel. “Háborús helyzetről” beszélt Giulio Gallera a tartomány jóléti tanácsosa hangsúlyozva, hogy elfogytak a rendelkezésre álló kórházi ágyak. A jelenleg leginkább terhelt Bergamo városi kórháza előtt tábori kórházat állítottak fel, de nincsen elegendő polgári és katonai egészségügyi személyzet a működtetésére. Egész Olaszországot sokkolta az a felvétel, amelyen a fegyveres erők kamionsora a bergamói kórházból koporsókat szállít más városok krematóriumaiba, mivel Bergamóban a hamvasztók nem bírják a halottak iramát.

Olasz halottak szállítása – Twitter

A Lombardiába érkezett kínai orvoscsoportot vezető Szun Csuo-peng a kínai Vöröskereszt vezetője milánói sajtótájékoztatóján kijelentette, az olaszországi utcákon még mindig túl sok ember mozog. “Le kell állítani minden gazdasági tevékenységet és mindenki mozgását, mindenkinek karanténban kell maradnia (..) nincsen második választás az élni akarásra!” – mondta a kínai orvos.

Az olasz gyógyszerügynökség bejelentette, hogy rendkívül nehézzé vált a kórházak ellátása. Virginia Raggi római főpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre több a gyógyszerlopás a patikákban.

A fertőzés lassan, de déli irányban terjed: a Róma körüli Lazio tartományban a diagnosztizált betegek számának napi emelkedése elérte a százat, ennyit Lombardiában február utolsó napjaiban mértek.

Az oktatási miniszter Lucia Azzolina “lehetetlennek” nevezte megjósolni, mikor lesznek újra nyithatók a március 5-én bezárt iskolák. Szakértők szerint nincsen értelme hatvan nap előtt újraindítani a közösségi életet. Olasz kutatók úgy vélik, a naponta közölt számok nem felelnek meg a valós adatoknak, mivel valójában százezerre tehető a tünetmentes vagy kevés tünetet mutató, de fertőzött olaszok száma, és így számolva a halálozási arány sem annyira kiemelt Olaszországban.

Egyre több német tartományban fenyeget kijárási tilalom

Egyre több német tartomány lakosságát fenyegeti kijárási tilalom, mert nem tartja be mindenki a hatóságok által elvárt fegyelmezettséggel a társas távolságtartás szabályát, amelyet a koronavírus-járvány lassítása érdekében ajánlanak a figyelmükbe – jelentették német hírportálok.

Sokan még mindig nem szívlelték meg a hatóságok nyomatékos figyelmeztetését, miszerint a lehető legnagyobb mértékben korlátozni kell az egymás közötti közvetlen, fizikai kapcsolatot, hogy ne tudjon terjedni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2), és ha ebben nem történik változás, nem lesz más választás, mint a kijárási tilalom – emelte ki Tobias Hans, Saar-vidék tartomány miniszterelnöke.

A német sajtóban “korona party” elnevezéssel jelölt társas összejövetelek, házibulik, szabadtéri piknikek és rögtönzött csapatsport mérkőzések sok helyen adnak munkát a rendőröknek. A jellemzően fiatalok részvételével tartott, járványmentes időkben természetesnek és elfogadottnak számító találkozókat a legnagyobb szigorral feloszlatják.

A Baden-Württemberg tartományi Freiburgban és térségében például mára virradóra tíz helyszínre kellett kiszállni, az egyiken egy nagyjából 120 fiatalból álló csoportot kellett feloszlatni. Winfried Kretschmann tartományi miniszterelnök kemény szankciókat helyezett kilátásba az esetek miatt.

Még a leginkább sújtott tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában is előfordulnak csoportos összejövetelek. Armin Laschet miniszterelnök tájékoztatóján hangsúlyozta: emberek élete forog kockán a társas távolságtartás szabályának betartásától, és a tartomány minden egyes lakosától függ, hogy el lehet-e kerülni a kijárási tilalmat.

Erre figyelmeztetett a müncheni tartományi gyűlésben (Landtag) elmondott beszédében Markus Söder bajor miniszterelnök is. Mindenkinek tudnia kell, hogy ha az emberek nem korlátozzák kapcsolataikat önkéntesen, a kormány egész Bajorországra kijárási tilalmat rendel el – húzta alá.

A cseh határ közelében fekvő Tirschenreuth járás egyik településén, a Mitterteich nevű kisvárosban ezt már be is vezették, mert az előző hétvége alatt megháromszorozódott, 10-ről 30-ra emelkedett az igazolt fertőzések száma, amit egy március elején tartott helyi sörfesztivállal hoznak összefüggésbe.

Németországban a hét eleje óta átalakult az élet. A napközbeni gyermekellátó intézmények és oktatási intézmények bezártak, az iskolák átálltak a távoktatásra. A szomszédos országokhoz hasonlóan a mindennapi élet összes többi területén is szigorú korlátozásokat vezettek be, az edzőtermektől a templomokig, a szórakozóhelyektől a múzeumokig szinte minden zárva tart, kivéve az élet fenntartásához szükséges kiskereskedelmi üzleteket.

Franciaországgal vagy Belgiummal összehasonlítva az a legnagyobb különbség, hogy nincs kijárási tilalom.

A szövetségi kormány egyelőre igyekszik az eddigi korlátozásokkal megfékezni a járványt, de nem zár ki keményebb intézkedéseket. Ezt jelezte Angela Merkel kancellár is tegnap esti televíziós beszédében, amelyben kiemelte, hogy kormánya folyamatosan vizsgálja, hogy mely lépéseket kell korrigálni, de azt is, hogy milyen szigorításokra lehet még szükség. Hozzátette: a járványügyi helyzet alakulása attól is függ, hogy az emberek mekkora fegyelmezettséggel tartják be a szabályokat.

Az igazolt fertőzések és a halálesetek száma az utóbbi napokban gyorsuló ütemben emelkedik. A Bild című lapnak a tartományi egészségügyi minisztériumoktól begyűjtött adatai szerint csütörtök este 14 563 fertőzést tartottak számon. Ez 2522 esettel több az egy nappal korábbi 12 041-nél. A vírus okozta betegség halálos áldozatainak száma 30-ról 45-re emelkedett. A legtöbb fertőzést és halálesetet – 4917, illetve 19 – Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. A 16 német tartomány közül 7-ben szedett halálos áldozatot a járvány. (MTI)

Kapcsolódó: Hétfőtől kijárási tilalom lesz az egész országban?

Több százezres munkanélküliséggel számol a kormány a járvány miatt

Kínában három Magyarországról érkezett koronavírusos fertőzöttet regisztráltak

Tovább zuhantak a tőzsdék, összeomlott az olajár

Hetvenháromra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

A hadsereg ma átveszi számos fontos vállalat irányítását

Egyetlen újabb esetet sem jelentettek a járvány kínai gócpontjának számító Vuhanból

Orbán Viktor: Felfüggesztik a hiteltörlesztéseket az év végéig

(Kiemelt kép: uniós videókonferencia – consilium.europa.eu)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!