Ukrajna végre hozzáfér a repülő feketedobozaihoz

Ukrajna hozzáférést kapott az Iránban lezuhant ukrán utasszállító feketedobozaihoz és a teheráni reptér földi irányító központjában dolgozó diszpécserek hangfelvételeihez – jelentette be Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter kijevi sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető megjegyezte, hogy Teheránba mintegy ötven ukrán szakértő utazott ki.

“Technikai eszközökkel próbálják rekonstruálni a repülőgépet, hogy megértsük, mi történt vele. Teljes mértékben együttműködést kapunk az iráni féltől. Irán segít nekünk, hozzáférünk mind a repülőgép maradványaihoz, mind a becsapódás helyszínéhez, amelynek biztonságát a rendőrség garantálja, noha kezdetben helyi lakosok is bejutottak oda, ami nehezítette a vizsgálatot” – fejtette ki.

Elmondta, Irántól hozzáférést kaptak a gép feketedobozaihoz, illetve a teheráni repülőtér diszpécserei és a pilóták közötti beszélgetés felvételeihez. “Egyelőre mindezeket az információkat elemezzük, nem zárunk ki egyetlen verziót sem (a katasztrófa okát illetően)” – tette hozzá Prisztajko.

Leszögezte: kártérítést fognak követelni, ha bebizonyosodik, hogy rakétatalálat érte a gépet.

Prisztajko szavai szerint a Teheránban lévő ukrán csapat nem erősítette meg a gép maradványait a helyszínről elszállító iráni buldózerről készült és nyilvánosságra került fotó hitelességét. Korábban ukrán sajtóhírek szerint Julian Röpcke, a Bild című német lap szerkesztője a Twitter közösségi portálon közölt egy fotót egy buldózerről, amely állítólag részt vesz a katasztrófa helyszínének takarításában, vagyis a bizonyítékok eltüntetésében.

Eközben a Telegram üzenetküldő portálon Volodimir Zelenszkij elnök stábjának oldalán új bejegyzés jelent meg, miszerint “nem lesznek elhamarkodott bejelentések a katasztrófa okairól”. A közlemény megismétli Zelenszkij mai üzenetét, amely szerint nincs kizárva, hogy rakétatalálat okozta a katasztrófát, de egyelőre megerősítve sem. “A témával kapcsolatos spekulációk semmiképpen sem hoznak közelebb minket az igazsághoz” – írták.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel, nem sokkal felszállás után zuhant le, de azt követően, hogy már elérte a 2400 méteres repülési magasságot. A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén mindenki életét vesztette, 167 utas és a 9 fős ukrán személyzet, összesen hét ország, köztük Kanada, Svédország, Németország és Nagy-Britannia állampolgárai.

Irán szerint hajtóműhiba okozhatta a balesetet. Több nyugati ország szerint azonban rakétatalálat érhette a gépet. A járat mindkét feketedobozát megtalálták, iráni források szerint bár károsodtak, az adatok kinyerhetők belőlük. Egyelőre a feketedobozok elemzéséről nincs hír.

Korábban meg nem nevezett amerikai kormányzati tisztségviselők amerikai lapokkal azt közölték, hogy rakétatámadás érte a gépet, és ezt sugallta tegnap Donald Trump amerikai elnök is. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök tegnap a sajtó elé állva azt közölte, hogy vannak saját forrásból olyan hírszerzési információi, amelyek szerint “nagy valószínűséggel” iráni föld-levegő rakétával lőtték le az ukrán utasszállító repülőgépet, de lehet, hogy nem szándékosan. Boris Johnson brit miniszterelnök szintén hasonló kijelentést tett.

Német külügyminiszter: teljes körű, átlátható vizsgálatra van szükség

Teljes körű és átlátható vizsgálatra van szükség a szerdán Iránban lezuhant ukrán utasszállító repülőgép katasztrófájának ügyében, ha ez elmarad, az súlyos bizalomvesztéssel jár Teherán számára – jelentette ki a német külügyminiszter Brüsszelben.

Heiko Maas a közel-keleti konfliktus kiéleződése miatt összehívott rendkívüli európai uniós külügyminiszteri ülésen vesz részt a belga fővárosban.

Érkezésekor adott nyilatkozatában hangsúlyozta, minden fél felismeri, hogy el kell kerülni a helyzet elmérgesedését, valamint azt, hogy mihamarabb párbeszédre van szükség.

Hozzátette, “még mindig van értelme”, ezért szükséges megmenteni az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben megkötött többhatalmi megállapodást.

Holland külügyminiszter: iráni rakétatalálat érhette az ukrán repülőgépet

Igen nagy a valószínűsége, hogy iráni rakétatalálat miatt zuhant le a Teherán mellett megsemmisült ukrán repülőgép – jelentette ki Stef Blok holland külügyminiszter ma Brüsszelben, a közel-keleti konfliktus kiéleződése miatt összehívott rendkívüli európai uniós külügyminiszteri tanácsülés előtt.

A holland politikus érkezésekor adott nyilatkozatában hangsúlyozta, az Európai Unió minden további lépése attól függ, Irán hogyan áll hozzá, és milyen módon működik közre a katasztrófa részleteinek felderítésében.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter leszögezte: fontos elkerülni a helyzet elmérgesedését, illetve megerősíteni a régió stabilitását. (MTI)

Kapcsolódó: Hivatalos: iráni rakéta találta el az ukrán gépet

 Amerikai tisztségviselők szerint Irán lelőtte az ukrán gépet

Már a levegőben kigyulladt az ukrán repülőgép

Irán nem adja át a lezuhant ukrán repülőgép fekete dobozát