Újabb kiszivárogtató bukkant fel Trump Ukrajna körüli botrányában

Újabb kiszivárogtató bukkant fel Donald Trump amerikai elnök Ukrajna körüli botrányában.  Már kulcsfontosságú republikánusok is bírálják Trumpot.

A második kiszivárogtató ügyvédje, Mark Zaid az ABC televízió vasárnap délelőtti műsorában azt nyilatkozta: ügyfelének az első kiszivárogtatóval szemben közvetlen, első kézből származó információi vannak Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetéséről.

A televíziós interjú után Zaid – akit az amerikai sajtó a nemzetbiztonsági ügyek szakértőjeként jellemez – a Twitteren azt írta: a második kiszivárogtató “a törvény védelme alatt tett bejelentést” és ezért “nem lehet megtorlással élni ellene”.

A mindmáig névtelen első kiszivárogtató ügyvédje, Andrew Bakaj szintén a Twitteren jelezte, hogy ügyvédi irodája jelenleg “több kiszivárogtatót képvisel a 2019. augusztus 12-én a hírszerzés belső ellenőrének tett bejelentéssel kapcsolatban”.

Az első kiszivárogtatót, akiről egyelőre annyit tudni, hogy a hírszerzés munkatársa, hétoldalas bejelentésében azt állította, hogy Donald Trump amerikai elnök egy júliusi telefonbeszélgetésben nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre annak érdekében, hogy indítson vizsgálatot politikai riválisa, Joe Biden volt alelnök és jelenlegi elnökjelölt-aspiráns és fia, Hunter Biden korábbi ukrajnai üzleti ügyeiben. A bejelentő azt is állította, hogy a telefonbeszélgetés leiratát a tisztségviselők el akarták rejteni, ezért egy titkosított rendszeren helyezték el. Kiderült azonban, hogy a bejelentőnek nem közvetlen információi voltak, hanem csak másoktól hallott a telefonbeszélgetés tartalmáról.

A második bejelentő –  amerikai sajtóértesülések szerint – szintén a hírszerzés munkatársa. Mivel neki közvetlen információi vannak a vitatott telefonbeszélgetésről, ezért elemzők úgy látják: hitelesebb lehet, mint az első bejelentő. Az elemzők az elnök alkotmányos felmentését célzó eljárás (impeachment) miatt szükséges előzetes vizsgálatok további erősödésére és a politikai válság szélesedésére számítanak.

A demokrata párti politikusok által szorgalmazott impeachmenthez szükséges előzetes vizsgálatok keretében pénteken három képviselőházi bizottság a  telefonbeszélgetésre és ukrajnai tisztségviselőkkel történt kapcsolatfelvételekre vonatkozó dokumentumokat kért be Mike Pence alelnöktől, majd a Fehér Ház kabinetfőnökétől, Mick Mulvaneytől. Korábban képviselőházi meghallgatásról szóló idézést kapott Mike Pompeo külügyminiszter és Rudy Giuliani, Donald Trump személyes ügyvédje.

Kulcsfontosságú republikánusok is bírálják Trumpot az ukrajnai botrány miatt

Kulcsfontosságú republikánus szenátorok bírálták Donald Trump amerikai elnököt az ukrajnai botrány miatt – adta hírül a washingtoni politikával foglalkozó The Hill című lap.

A lap Susan Collins Maine állambeli, Ben Sasse nebraskai és Mitt Romney Utah-i republikánus szenátorok állásfoglalását közli.

Susan Collins szombaton egy lapinterjúban “teljességgel helytelennek” minősítette, hogy Trump csütörtökön a finn elnökkel tartott közös sajtókonferenciáján azt szorgalmazta, hogy talán Kínának is vizsgálatot kellene indítania Joe Biden volt alelnök és jelenlegi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns fia, Hunter Biden ottani üzleti ügyeiben. A szenátornő a Bangor Daily News című, Maine államban megjelenő lapnak azt mondta: az elnök “nagy hibát követett el”, hogy Kínát a politikai ellenfele ügyeinek kivizsgálására kérte.

Collins szenátor ugyanakkor nem kívánta kommentálni az elnök alkotmányos felmentését célzó eljárás (impeachment) előtti vizsgálatokat. Hangsúlyozta azonban: attól tart, hogy a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője, Adam Schiff, kaliforniai demokrata párti politikus a Donald Trump és Volodimir Zelenszkij közötti, vitatott telefonbeszélgetést “rosszul értelmezte és ezzel félrevezette az embereket”.

Ben Sasse az Omaha-World Herald című nebraskai lapban közzétett közleményében fejezte ki egyet nem értését Trump Kínát sürgető álláspontjával. “Amerikaiak nem a kínai komcsiknál keresik az igazságot. Ha a Biden-gyerek törvényt sértett azzal, hogy a nevét adta Pekingnek, akkor ez amerikai bíróságokra tartozik, nem kínzó táborokat működtető kommunista zsarnokokra” – fogalmazott a nebraskai politikus.

Mitt Romney Twitter-bejegyzésében “helytelennek” és “megdöbbentőnek” minősítette Trump kéréseit Ukrajnához és Kínához.

Az elnök egyébként eddig csupán Mitt Romney véleményére reagált, egy sor vulgáris Twitter-bejegyzéssel. “Nagyképű s…fejnek” nevezte és még a szenátori székéből való elmozdítására is felszólított.

A szenátorok állásfoglalását elemzők azért tartják jelentősnek, mert ahhoz, hogy a demokraták által kezdeményezett impeachment eljárás nyomán az elnököt elmozdítsák a hivatalából, kétharmados szenátusi többség is kell, s ehhez 20 republikánus szenátornak csatlakoznia kellene a demokrata táborhoz. (MTI)

Kapcsolódó: A képviselőház bekéri Trumptól a Zelenszkijjel folytatott beszélgetés dokumentumait

(Kiemelt kép: Mark Zaid – newsthud.com)