Újabb három fertőzött van Magyarországon

Újabb három koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon, mindhárman iráni állampolgárok – közölte a kormányzati koronavirus.gov.hu ma délelőtt.

Ezzel 12-re emelkedett az igazoltan koronavírussal fertőzött emberek száma az országban. Karanténban továbbra is 67 ember van, a szakemberek 362 mintavételt végeztek.

A kormányzati honlapra feltett közleményben az áll, a Szent László Kórházban már napok óta járványügyi zárlat alatt álló újabb három iráninál, a Semmelweis Egyetem hallgatóinál diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzést (COVID-19).

“Mindhárman az elsőként diagnosztizált iráni fiatal új koronavírus-pozitív betegekhez kapcsolódó járványügyi kontaktuskutatás során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe” – írták.Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás.

A népegészségügyi hatóság kikérdezi őket is, ahogy minden egyes fertőzöttet, hogy az elmúlt két hétben – a kórházba bekerülésük idejét is figyelembe véve  – hol és kikkel álltak szoros kapcsolatban.

Magyarországon egyelőre a legtöbb beteg iráni

Magyarországon a hivatalosan is igazolt koronavírus-fertőzöttek között így már nyolc iráni, egy brit és három magyar állampolgár van.

WHO: valós a világjárvány veszélye, de még kontrollálható a koronavírus terjedése

Valóssá vált a veszély, hogy az új típusú koronavírus (COVID-19) terjedése világjárvánnyá szélesedik, közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője. Most van szükség hatékony intézkedésekre, mert a 110 ezer fertőzött személy 93 százaléka négy országban él, így még kontrollálható a járvány.

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adamon Gebrejeszusz azt mondta, hogy mivel az egyes országok protokollja eltérő, így országokra szabott intézkedéseket kell hozni a járvány megállítására. Cél, hogy az országok megértsék, a legszigorúbb intézkedések alkalmazása a világ és saját érdekeiket is szolgálja. (MTI, Euronews)
Kapcsolódó: Az egri kórházban két beteget vizsgálnak koronavírus-fertőzés gyanúja miatt

Már az Európai Unió összes tagállamában terjed a járvány

Olaszország egész területén elrendelték a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket

Egy orvos szerint választaniuk kell, kit gyógyítsanak meg, kit hagyjanak meghalni

Elhalasztják idén a hagyományos auschwitzi Élet menetét

(Kiemelt kép: mentőápoló védőfelszerelésben – MTI/Balogh Zoltán)