Újabb 86 ember halálát okozta Kínában az új koronavírus

Egy nap alatt újabb 86 ember halálát okozta tegnap Kínában az új koronavírus okozta tüdőgyulladás, ezzel 722-re emelkedett a járvány eddigi halálos áldozatainak száma – közölte szombaton a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 24 óra alatt 3399 volt, ami valamelyest alacsonyabb az elmúlt napok adatainál. Ezzel összesen 31 774-re nőtt az ismert fertőzöttek száma.

A 86 halálos áldozatból 81-et az ország középső részén fekvő Hupej tartományból jelentettek (az összesített adat itt 699-re nőtt), ahogy az újonnan azonosított fertőzésekből is 2841-et a tartományból, azon belül 1985-öt Vuhanból, az új koronavírus okozta járvány gócpontjának számító tartományi székhelyről jelentettek.

A decemberben kezdődött járvány eddig 24 953 ismert fertőzést okozott Hupejben, ahol mostanáig több mint 1100 páciens gyógyítottak meg és bocsátottak el a kórházakból – tette hozzá a Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

A betegség az eddigi feltételezések szerint Vuhan egyik egzotikus állatok húsát is árusító piacáról terjedt el, hasonlatosan a 2002-2003-ban világjárványt okozó súlyos akut légzőszervi szindrómához, a SARS-hoz, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte több mint 8 ezer megbetegedést okozott, és közel 800 halálos áldozatot követelt.

A szintén koronavírus okozta SARS-járvány kirobbanását kutatók a cibetmacska húsának fogyasztásával hozták kapcsolatba.

Meghalt egy amerikai ás egy japán beteg is egy vuhani kórházban

Feltehetőleg az új koronavírus által okozott betegség miatt meghalt egy amerikai és egy japán beteg egy vuhani kórházban, jelentette be a pekingi amerikai nagykövetség, valamint a japán külügyminisztérium.

A hivatalos bejelentés szerint a hatvanéves amerikai férfi volt az első külföldi a kínai városban, aki meghalt a fertőzéstől, és a koronavírusnak ő az első amerikai halálos áldozata. Már szerdán meghalt, de az amerikai nagykövetség kegyeleti okból csak ma közölte a hírt.

Egy hatvanas éveiben járó japán férfit pedig január 22-én súlyos tüdőgyulladással vitték kórházba. Valószínűleg ő a járvány első japán halálos áldozata. (MTI, Index)

Kapcsolódó: Meghalt a kínai orvos, aki az elsők között figyelmeztetett a járványra

Ismét nőtt a halálozások száma, de van remény a koronavírus betegség kezelésére

Már több mint 24 ezer a koronavírusos betegek száma, de csökken a halálozási arány

Már Kínán kívül is van halálos áldozata a koronavírusnak