Tűzszünet Líbiában

Beleegyeztek az egymással szemben álló felek Líbiában tegnap este, hogy tűzszünetet tartsanak. Törökország és Oroszország még szerdán kezdeményezte a fegyvernyugvást, de azt akkor még a Halífa Haftar tábornok vezette hadsereg elutasította.

– A főparancsnok tűzszünetet hirdetett a katonai akciókra január 12. hajnali nulla órától, feltéve, hogy a másik fél is betartja a tűzszünetet ebben az időben. A fegyverszünet esetleges megsértésére kemény lesz a válaszlépés – mondta a sereg szóvivője, Ahmed al-Miszmári tábornok.

Az olasz kormányfő közvetítőszerepet vállalt azért, hogy véget érjen a polgárháború Líbiában. Giuseppe Conte tegnap Rómában tárgyalt Fájez esz-Szarrádzzsal, az ENSZ által elismert líbiai kormány miniszterelnökével. Fájez esz-Szarrádzs elismeréssel szólt a líbiai rendezést célzó orosz-török erőfeszítésekről. Kifejtette, hogy kormánya tűzszünet bevezetésén dolgozik, és támogatja a január 19-ére Berlinbe tervezett nemzetközi konferenciát a líbiai rendezésről.

Giuseppe Conte szerdán pedig fogadta Halífa Haftar tábornokot is, aki az ország déli és keleti részét tartja ellenőrzése alatt. Az olasz kormányfő hangsúlyozta, hogy Róma a békés líbiai rendezést tartja az egyetlen lehetséges megoldásnak.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért. Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

Szarrádzs és Erdogan a tartós tűzszünetről tárgyalt

Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközi közösség által támogatott líbiai egységkormány miniszterelnöke ma délután Recep Tayyip Erdogan török államfővel tárgyalt Isztambulban, nem sokkal azután, hogy vasárnap nulla órától (közép-európi idő szerint szombat 23 órától) határozatlan idejű tűzszünet lépett életbe a polgárháború dúlta észak-afrikai országban – jelentette az NTV török hírtelevízió.

A beszámoló a találkozó részleteiről mindössze annyit közölt, hogy a megbeszélés témája a fegyvernyugvás tartóssá tétele volt. Az egyeztetés mintegy két és fél órán át tartott a Dolmabahce palotában.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő hivatalos Twitter-fiókján azt írta, hogy a Líbiában, és az ezzel párhuzamosan az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban is életbe lépett fegyvernyugvás Erdogan intenzív erőfeszítéseinek és a török békediplomáciának köszönhető.

Később a török védelmi minisztérium azt közölte, hogy az érintett felek mind Líbiában, mind Idlíbben igyekeznek a tűzszünet betartására, egy-két esetet leszámítva a helyzet nyugodtnak tekinthető. (Euronews, MTI)

Kapcsolódó: Megkezdődött a török katonák Líbiába telepítése

Kínzásokról és szexuális bántalmazásról számolnak be a menekültek

Erdogan újabb katonai beavatkozásra készül

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!