Tusk: a Néppártnak felül kell vizsgálnia álláspontját a Fidesz tagságáról

Az Európai Néppártnak (EPP) felül kell vizsgálnia eddigi álláspontját a Fidesz tagságáról – jelentette ki Donald Tusk, az EPP elnöke ma a pártcsalád tagjainak írt nyílt levélben.

A néppárti vezető levelében azt írta, a rendkívüli helyzetre vonatkozó jogszabályokat a koronavírus okozta járvány indokolja. Azokra szükség van még a demokrácia korlátozása árán is, azonban nem engedhető meg, hogy visszaéljenek velük. Kijelentette: a rendkívüli intézkedéseknek a koronavírus-járvány megfékezését kell szolgálniuk, nem pedig a kormányok hatalmának kiterjesztését állampolgáraik felett.

“Politikailag rendkívül veszélyes és  erkölcsileg elfogadhatatlan a világjárványt állandó vészhelyzet kihirdetésére használni ” – szögezte le.

Tusk szerint ez az oka annak, hogy számos aggály vetődött fel a magyarországi helyzettel kapcsolatban. Sokak szerint  ugyanis túlzóak a vészhelyzeti szabályok, de legfőképp azért, mert hogy azokat időkorlát nélkül vezetik be.

“Sokan Önök közül nem egyeztek bele a Fidesz kizárásába a politikai családunkból, annak ellenére sem, hogy bírálták Orbán politikáját a korábbi döntései miatt” – fogalmazott Tusk.

Jelenleg legfontosabb feladat a járvány megfékezése, azonban hamarosan eljön az ideje, hogy a pártcsalád felülvizsgálja a Fidesz tagságával összefüggő álláspontját – írta levelében Donald Tusk.

Az EPP politikai közgyűlése 2019. március 20-án a néppárt elnöksége és a Fidesz megegyezése alapján döntött a Fidesz tagságának felfüggesztéséről a párt kritikus álláspontja és a pártcsalád alapvető értékeinek megsértése miatt. Arról is határoztak, hogy megvizsgálják a magyarországi helyzetet és a Fidesz tevékenységét.

A pártcsalád február elején tartott brüsszeli politikai gyűlésén arról döntött, hogy folytatódik a párbeszéd az Európai Néppártban (EPP) a Fidesz tagságával kapcsolatban felvetődött kérdésekről, és érvényben marad a párt tagságának felfüggesztése is. A felfüggesztés és a párbeszéd folytatásának határidejéről nem esett szó. (MTI)

Kapcsolódó: Asselborn: ki kell zárni a magyar kormányt az EU-s döntésekből

A kormány visszavonja a törvényjavaslatot, amely elvenné a polgármesterek jogköreit

 Az ellenzék szerint Orbánt csak a hatalma növelése érdekli

A kormány elvonja a polgármesterek jogköreit

Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar felhatalmazási törvényt

Áder szerint minden rendben van a felhatalmazási törvénnyel

Megszavazta a fideszes többség, hogy Orbánnak korlátlan hatalma legyen