Tudósok bírálják a brit kormány járványkezelési módszerét

Vezető brit egyetemek és kutatóintézetek több száz tudósa nyílt levélben bírálta az új típusú koronavírus okozta járvánnyal szemben alkalmazott brit kormányzati stratégiát, amely az aláírók szerint feleslegesen sodor veszélybe emberéleteket.

A tegnap késő este közzétett nyílt levelet 229 tudós, egyetemi oktató és kutató írta alá. A felhívás kezdeményezői közölték: “különösen elgondolkodtatónak” tartják a brit kormány cselekvési menetrendjét, amelynek célja az emberek közötti távolságtartásra irányuló intézkedések még további késleltetése.

A brit kormány a héten életbe léptette intézkedési tervének új szakaszát, amelynek hivatalosan meghatározott célja, hogy a járvány minél később és minél alacsonyabb szinten érje el csúcspontját.

A felülvizsgált hivatalos útmutatás az, hogy azok különítsék el magukat környezetüktől – beleértve saját családtagjaikat – legalább hét napra, akik makacs, száraz köhögéssel küszködnek és 37,8 fokos vagy ezt meghaladó lázuk van.

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója a BBC közszolgálati televíziónak nyilatkozva pénteken kijelentette: az új típusú koronavírus okozta járvány terjedését úgy lehet a leghatékonyabban fékezni, ha a betegek saját magukat különítik el környezetüktől.

Az iskolák bezárását és a nagy tömegeket vonzó szabadtéri rendezvények tilalmát azonban a brit hatóságok eddig nem rendelték el, és ez éles kontrasztban áll azokkal a drákói korlátozó intézkedésekkel, amelyeket sok más európai országban életbe léptettek.

A 229 tudós által aláírt nyílt levél szerint mindazonáltal a Nagy-Britanniában azonosított fertőzések száma a jelenlegi adatok szerint összhangban van azzal a növekedési görbével, amelyet más országokban, köztük Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban és Németországban már korábban megfigyeltek.

Ugyanezek az adatok arra vallanak, hogy a nagy-britanniai fertőzöttek száma néhány napon belül több tízezerre emelkedhet – áll a felhívásban.

Nagy-Britanniában jelenleg 1149 fertőzöttet tartanak nyilván, a járvány halálos áldozatainak száma a legutóbbi adatok szerint 21.

A brit egyetemek és kutatóintézetek tudósainak nyílt levele szerint azonban ha a fertőzéses esetek száma korlátozás nélkül növekszik tovább, akkor a járvány néhány héten belül több millió embert érinthet.

Az aláírók szerint ez azzal a súlyos kockázattal járna, hogy az állami egészségügyi szolgálat (NHS) nem lesz képes megbirkózni az intenzív kezelésre szoruló betegek áradatával.

A felhívás kezdeményezői szerint jelenleg az úgynevezett “nyájimmunitás” elérése sem tűnik életképes lehetőségnek, mivel ez az NHS-t még nagyobb stressznek tenné ki, és sokkal több emberéletet tesz kockára, mint ahány halálos áldozattal a járvány egyébként óhatatlanul járna.

Ez egyenes utalás Sir Patrick Vallance tudományos főtanácsadó minapi kijelentésére, amely szerint a nyájimmunitás – vagyis a társadalmi szintű immunitás azon szintje, amely mellett már nehezen terjed a járvány – akkor alakulna ki, ha a brit lakosság 60 százaléka átesne az új koronavírus okozta fertőzésen.

A brit egészségügyi minisztérium szombat éjjel közzétett nyilatkozata szerint Sir Patrick szavait félreértelmezték, a nyájimmunitás elérése nem a brit kormány akciótervének része, hanem egy-egy járvány természetes velejárója.

A tudósok nyílt levelének aláírói azonban az emberek elkülönítésére eddig tett brit lépéseket elégtelennek minősítették, és annak a véleményüknek adtak hangot, hogy haladéktalanul további, erőteljesebben korlátozó intézkedéseket kell hozni, ugyanúgy, ahogy az a világ más országaiban már megtörtént, mivel ezzel drámai mértékben lassítani lehet a fertőzések számának növekedését és több ezer emberéletet lehet megóvni.

Egy másik, szintén este közzétett nyílt levélben kétszáz vezető viselkedéstudományi szakértő azt a kormányzati hozzáállást kérdőjelezi meg, amely szerint azért nem szabad túl korán bevezetni korlátozó intézkedéseket, mert a lakosság éppen akkor kezdene belefáradni e korlátozásokba, amikor azokra a legnagyobb szükség lenne.

A szakértők közölték: nincsenek meggyőződve arról, hogy van elégséges tudásanyag az ilyen “magatartási kifáradásról”, márpedig szükség lenne ilyen bizonyítékokra ahhoz, hogy egy magas kockázatú közegészségügyi stratégiát a kormány ezekre alapozzon.

A felhívás szerint a kínai és a dél-koreai tapasztalatok kellően biztatók ahhoz, hogy a brit kormány legalább kísérletet tegyen radikális magatartási változtatásokat célzó intézkedések bevezetésére, mivel e lépések sikere esetén nagyon nagy számú emberéletet lehetne megvédeni.

Amerika Nagy-Britanniára is kiterjeszti a beutazási tilalmat

Mike Pence amerikai alelnök bejelentette, hogy hétfő éjféltől kezdve Nagy-Britanniából és az Ír Köztársaságból sem lehet beutazni az Egyesült Államokba. 26 másik európai országból Donald Trump már korábban megtiltotta a beutazást, az a rendelkezés már tegnap életbe lépett.

Spanyolország korlátozza lakosai szabad mozgását

Spanyolország szükségállapot bevezetésével korlátozza lakosai szabad mozgását a következő tizenöt napban, hogy lassítsa a koronavírus-járvány terjedését – ismertette a kormány döntését a miniszterelnök este Madridban.

Pedro Sánchez elmondta: ebben az időszakban az emberek alapvetően csak az otthonuk és munkahelyük között közlekedhetnek. Ezenkívül egészségügyi intézménybe, élelmiszerboltba, patikába, bankba, biztosítóhoz, trafikba, tisztítóba, benzinkútra mehetnek, illetve előre nem látható sürgős esetben tartózkodhatnak közterületen – részletezte.

Az egész ország területén felfüggesztik az oktatást az óvodától az egyetemig, valamint minden sport- és kulturális rendezvény megtartását is. Zárva kell tartaniuk a vendéglátóhelyeknek, csak a házhozszállítási szolgáltatás működhet.

A rendelkezés idejére néhány kivétellel a felére csökken az országon belül a vasúti, a közúti, a légi és a vízi tömegközlekedési járatok száma.

A miniszterelnök kitért arra, hogy amíg a szükségállapot tart, az ország egész területén a központi kormány számít a kompetens hatóságnak, és minden területi rendfenntartó testület a belügyminiszter irányítása alá kerül.

A rendelkezés már tegnap este érvénybe lépett, miután megjelent a hivatalos közlönyben, és 15 nap leteltével a parlament jóváhagyásával meghosszabbítható.

A miniszterelnök szavai szerint a drasztikus intézkedéseket azért rendelték el, mert Spanyolországban is felgyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése. Egy nap alatt 1500-zal lett több regisztrált beteg, számuk szombaton meghaladta a 6200-at. A betegségbe 193-an haltak bele, és 517-en gyógyultak meg eddig. A fertőzések felét a madridi autonóm közösségből jelentették.

Elmaradnak a húsvéti rendezvények a Vatikánban

A húsvéti szenthét szertartásait a hívők jelenléte nélkül mutatják be a Vatikánban – derült ki a pápai állam liturgiai hivatalának rendelkezéséből, amelyet az olaszországi egyházmegyékben is követnek majd a koronavírus terjedése miatti rendkívüli egészségügyi óvintézkedések értelmében.

Az egyházi szertartások szervezésével foglalkozó Pápai Ház “zárt ajtók” mögötti szertartásokat rendelt el a három hét múlva esedékes húsvéti hétre.

Ez azt jelenti, hogy a virágvasárnapi szertartást, a nagycsütörtöki, nagypénteki, valamint a szombati, húsvét vasárnapi és hétfői egyházi eseményeket is hívők részvétele nélkül tartják meg. Az intézkedés a hagyományosan a Szent Péter-bazilikában és a Szent Péter téren tartott szertartásokra vonatkozik, mivel azokat már egy hete lezárták. Hívők nélkül tartják meg a Via Crucis keresztútját is nagypéntek este a Colosseumnál.

Azt még nem tudni, hogy Ferenc pápa személyesen elmegy-e a szertartások helyszínére, vagy a Vatikánban, az apostoli palotákban maradva vezeti a keresztút stációit.

Április 12-ig a Vatikán Ferenc pápa dolgozószobájából egyenes internetes közvetítéssel sugározza az egyházfő minden imáját, beszédét és a szerdai audienciák felszólalásait is.

Az olaszországi templomok többségét bezárták az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatt bevezetett rendkívüli óvintézkedések következtében. A legtöbb fertőzöttet regisztráló északnyugati Lombardia tartományban már hetek óta zárva tartanak a templomok, máshol, köztük a római egyházmegyében, misét nem mutatnak be, de a plébániatemplomok nyitva vannak, hogy a hívők be tudjanak térni imádkozni.

A korábban kiadott rendelkezések szerint az olaszországi egyházmegyék felmentették híveiket a vasárnapi és az úgynevezett parancsolt ünnepek alkalmából tartott szentmiséken való részvétel alól.

A nyugat-balkáni országokban egyre szigorúbb intézkedéseket vezetnek be

Újabb szigorításokat vezettek be a nyugat-balkáni országok is az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében: megtiltották a belépését a veszélyesnek ítélt országokból érkezőknek, repülőtereket zártak le, Észak-Macedóniában pedig szükségállapotot hirdettek.

Észak-Macedóniában eddig 18 fertőzöttet regisztráltak. A legnagyobb határátkelők kivételével minden átjárót lezártak, és az ohridi repülőtér sem fogad, illetve indít járatokat határozatlan ideig. A határon nem léphetnek be a gócpontnak nyilvánított országokból érkező külföldiek, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által veszélyesnek nyilvánított országokból érkező külföldi állampolgárok.

A szkopjei kormány döntése értelmében bezárták a kávézókat, éttermeket, kocsmákat, bárokat, kaszinókat és más szórakozóhelyeket, illetve a nagy bevásárlóközpontokat. Korábban már az iskolák is bezártak. A nyugat-balkáni országban a következő időszakban csak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak tartanak nyitva.

Bosznia-Hercegovinában 21 fertőzöttet vettek nyilvántartásba vasárnap reggelig. A hatóságok megkezdték azoknak a gyógyszertáraknak és boltoknak az ellenőrzését, illetve büntetését, amelyek a lakossági bejelentések alapján nyerészkedni igyekeztek, és a szokásos ár többszöröséért árulták a fertőtlenítőszereket, tisztítószereket és maszkokat.

A várakozások szerint hétfőn szigorításokat hozhat a kormány, és akár az éttermeket, illetve bevásárlóközpontokat is bezárhatják.

Koszovóban öt fertőzött van a hivatalos jelentések szerint. A kormány döntése értelmében a határokat lezárták, csak a koszovói állampolgárokat engedik be az országba. Korábban pedig már az iskolák is bezártak.

Montenegróban továbbra sincs fertőzött – közölték a hivatalos szervek. A határokat és a repülőtereket nem zárták le, de az országba nem léphetnek be azok a külföldiek, akik a veszélyesnek nyilvánított helyekről, gócpontokból érkeznek. Emellett elővigyázatosságból az ország vezetése azt kérte, aki teheti, most ne utazzon sehova, Spanyolországba, Franciaországba, Olaszországba, Ausztriába, Németországba, Dániába, Iránba, Dél-Koreába, Japánba és a kínai Hupei tartományba azonban kifejezetten tilos az utazás.

Izraelben tíz főben maximalizálták az együtt tartózkodók számát

Izraelben tíz főben maximalizálták az együtt tartózkodók számát, bezártak minden nem létfontosságú intézményt, boltot, és elhalasztották a nem sürgős pereket, köztük Benjámin Netanjahu miniszterelnök korrupciós perének tárgyalását – jelentette a helyi média.

Az újabb drasztikus intézkedések sorában Amír Ohana igazságügyi miniszter előbb veszélyhelyzetet rendelt el a törvényszékeken, és ezzel kibővített az átmeneti kormány jogköreit, majd elrendelte a nem sürgős bírósági ügyek befagyasztását. Benjámin Netanjahu korrupciós ügyeit kedden kezdte volna tárgyalni a jeruzsálemi bíróság, de ezt május 24-ére halasztották.

Vasárnaptól bezártak minden oktatási intézményt, és megtiltottak minden tíz főnél nagyobb gyülekezést. A személyautókban maximum két utas közlekedése ajánlott, és csak a legszükségesebb esetben szabad igénybe venni a közösségi közlekedést, akkor is állandó utaskártyával, és nem készpénzzel fizetve.

Bezárták az összes bevásárlóközpontot, vendéglőt, kocsmát, szórakozóhelyet és sportközpontot, csak az élelmiszereket áruló boltok és a gyógyszertárak működnek vasárnaptól. Szintén zárva lesznek az állatkertek, színházak, sportcsarnokok, vidámparkok, nemzeti parkok. Nem nyitnak meg a férfiak számára a mikvék, a rituális fürdők sem, és az imahelyeken, a zsinagógákban, a templomokban és a mecsetekben is csak tízen lehetnek együtt, egymástól kétméteres távolságra imádkozva.

Értesítették a hétvégi eltávozásukról vasárnap a laktanyákba visszatérő katonákat, hogy várhatóan legalább egy hónapig nem kapnak eltávozást.

A munkahelyeket, ahol ez lehetséges, át kell állítani távmunkára, és ahol továbbra is együtt kell dolgozni, ott az emberek közötti legalább kétméteres távolságot kell tartani.

Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint vasárnapra elérte a kétszázat a COVID-19  vírussal fertőzöttek száma az országban. Ketten vannak súlyos állapotban, tizenegyen közepesen súlyos betegek. Harmincnégy ismert fertőzött, aki nem mutat komolyabb tüneteket, otthonába zárkózva tartózkodik a hatóságok felügyeletével. (MTI, BBC)

Kapcsolódó: Negatív lett Donald Trump vírustesztje

Már 30 koronavírus fertőzött van Magyarországon

Olaszországban egy nap alatt 175 ember halt meg a járvány miatt

Megjelentek a rendeletek a járvány elleni védekezésről

Karácsony: hétfőtől fokozatosan bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék

Trump még egy koronavírus-fertőzöttel találkozott

Újabb 6 magyar állampolgárnál mutattak ki új koronavírus-fertőzést

(Kiemelt kép: a fertőzöttek számának növekedése az Egyesült Királyságban – BBC)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!