Trump változatlanul az Egyesült Államok gazdasági újraindítása mellett érvel

Donald Trump amerikai elnök változatlanul az ország gazdasági újraindítása mellett érvelt kedden délután az arizonai Phoenixben, ahol a Honeywell egészségügyi arcmaszkokat gyártó üzemét látogatta meg.

Az amerikai elnök, aki először hagyta el Washingtont a járvány kezdete óta – leszámítva a legutóbbi hétvégét, amelyet a szövetségi fővároshoz közeli Camp Davidben töltött -, Phoenixben egy kerekasztal-beszélgetésen hangsúlyozta: “nem lehet az országunk gazdaságát zárva tartani az elkövetkező öt esztendőben”.

Kérdésekre válaszolva elmondta azt is, hogy a járványhelyzetet tekintve egyelőre “nincs minden rendben”, és a gazdasági újranyitás sokakra hatással lesz, sőt lesz akiket nagyon rosszul érint majd. Utalt arra, hogy néhány orvos szerint a járvány újra fellángolhat, de leszögezte: “ha lesz láng, akkor ezt majd eloltjuk”. Azt is kifejtette, hogy az időseknek és a komoly betegségekkel küszködőknek egyelőre még vigyázniuk kell magukra, de a többiek bátran visszatérhetnek a munkába. A gazdasági újranyitást egyébként a vírus elleni küzdelem “újabb szakaszának” nevezte.

Az arizonai látogatáson az elnök nem viselt arcmaszkot, ellentétben a kíséretében lévő újságírókkal, tanácsadókkal és a titkosszolgálat munkatársaival.

Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője a látogatás közben a Twitteren közölte: az egyes tagállamok gazdasági újranyitásának folyamata fokozatos lesz, és támaszkodik az egészségügyi szakemberek tanácsaira. “Az elnök csakis adatokra épülő, teljesen biztonságos újranyitást szorgalmaz” – emelte ki.

Mike Pence alelnök megerősítette azokat a nem sokkal korábban megjelent sajtóértesüléseket, melyek szerint a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedéseket összefogó munkacsoport május 25-én befejezi tevékenységét.

Trump Phoenixben dicsérte a munkacsoport eddigi tevékenységét, és azt mondta, hogy két járványügyi szakembere, Anthony Fauci és Deborah Birx tanácsaira a kormányzat továbbra is igényt tart. Jelezte egyúttal, hogy új munkacsoportot hív életre, amely “a biztonságra és az újranyitásra” összpontosítja majd a figyelmét.

New York állam kormányzója megreformálná a társadalmat a járvány után

A társadalom járvány utáni megreformálására szólított fel Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója kedden.

A politikus a szokásos napi sajtótájékoztatóján hangoztatta azt, hogy szerinte “társadalmi reformra” van szükség, ha – mint fogalmazott – “jobban akarunk újjáépíteni”. Konkrétan azonban nem fejtette ki, hogy mit is ért a társadalom megreformálásán.

Cuomo bejelentette: növekedett a koronavírus okozta Covid-19 nevű, tüdőgyulladásos betegségben elhunytak száma, míg vasárnap 226, addig hétfőn 230 halálos áldozatot követelt a járvány az államban. “Minél előbb indítjuk újra a gazdaságot, annál nagyobb árat fogunk fizetni érte az emberi életeket tekintve. Az alapvető kérdés, amelyet nem hangsúlyozunk eléggé, hogy mennyit is ér egy emberi élet!” – fogalmazott Cuomo.

New York kormányzója ismét a szövetségi kormányzat anyagi segítségének fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta: döntésével “a szó szoros értelmében a kormányzat határozza meg, hogy hány ember fog életben maradni, vagy meghalni”. Vitatta Donald Trump amerikai elnök és Steve Mnuchin pénzügyminiszter azon kijelentését, hogy a járvány előtt rosszul gazdálkodó tagállamokat a kormányzat nem fogja megsegíteni. “Ha az államokat kiéheztetik, akkor hogyan várható el, hogy részt vállaljanak az egész ország újraindításából” – fogalmazta kérdésbe az álláspontját Cuomo.

New Jerseyből kedden több mint 2400 újonnan diagnosztizált fertőzést, Pennsylvaniából több mint 500 újabb halálos áldozatot jelentettek.

Növekedett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma a déli Louisiana államban is, bár – mint John Bel Edwards kormányzó közölte – kevesebb mint 200 főre csökkent a lélegeztetőgépen lévő betegek száma.

Louisianában négy fő híján 30 ezer koronavírusos fertőzöttet tartanak számon. Erősödik a járvány a szövetségi fővárosban, Washingtonban és környékén is. A főváros melletti Maryland állam kormányzója, Larry Hogan kedden közölte: a koronavírus-járvány egyik új gócpontja Maryland lett, annak ellenére, hogy már márciusban kijárási korlátozásokat rendeltek el.

Az Egyesült Államokban jelenleg 41 tagállamban kezdték meg a gazdaság újraindítását, s 45 tagállamban jelentették be, hogy az idei tanévben már nem lesz oktatás az iskolákban, beleértve az egyetemeket is.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház kedd déli adatai szerint az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma meghaladta az 1 millió 192 ezret, s több mint 70 ezer amerikai halt meg a Covid-19-ben.

A szövetségi képviselőház demokrata párti frakciója vizsgálatot indít az eddigi gazdaságélénkítő csomagokban megszavazott összegek felhasználásáról. Ezt Steny Hoyer, a demokrata párti képviselőcsoport vezetője jelentette be kedden. Közölte, hogy virtuálisan, azaz videokonferencián tartott meghallgatásokat terveznek, akkor is, ha a republikánus törvényhozók tartózkodnak majd a részvételtől e meghallgatásokon. Hoyer újságíróknak arról beszélt, hogy Donald Trump “minden tőle telhetőt megtett, hogy aláássa a kongresszus alkotmányban rögzített felelősségét a végrehajtó hatalom ellenőrzésére”.

Hoyer azt követően jelentette be a “virtuális meghallgatásokat”, hogy a Fehér Ház közölte: a koronavírussal foglalkozó kormányzati munkacsoport tagjai májusban csakis akkor számolnak majd be a munkájukról a kongresszus előtt, ha azt Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke előzetesen engedélyezi.

Donald Trump Brian Millert, a Fehér Ház jogi irodájának munkatársát jelölte a járvány utáni gazdasági helyreállítás főellenőrének, aki a többi között a kongresszus által eddig megszavazott több mint 2000 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagterv felhasználását is ellenőrizné.

A kinevezéshez szenátusi jóváhagyás szükséges, s Miller kedden jelent meg a szenátus bankügyekkel foglalkozó pénzügyi bizottsága előtti meghallgatáson. Előre elkészített nyilatkozatában a jelölt arra tett ígéretet, hogy “éberen őrködni fog” a megszavazott pénzügyi csomagok felhasználása felett. Sherrod Brown, a bizottság rangidős demokrata párti tagja a demokraták aggodalmát fogalmazta meg, amikor azt feszegette, vajon a jelölt képes lesz-e függetlenül cselekedni és szükség esetén felelősségre vonni a kormányzatot is. Miller meghallgatása szerdán folytatódik.

Amerikai sajtóértesülések szerint a Trump-kormányzat a koronavírus-járvánnyal foglalkozó munkacsoport tevékenységének lezárását tervezi. A Mike Pence alelnök irodájából kiszivárgott információk szerint a munkacsoport május 25-én fejezi be munkáját.

Bill de Blasio, New York város polgármestere kedden délután sajtótájékoztatón jelentette be, hogy tizenöt, 2 és 15 év közötti kisgyermeket szállítottak kórházba, rejtélyesnek látszó tünetegyüttessel. Mint elmondta: a gyermekgyógyászok szerint “több szervet érintő gyulladásos szindrómáról” van szó, amely valószínűsíthetően a koronavírusos fertőzéshez köthető. Az elvégzett koronavírus-tesztek tanúsága szerint négy gyermek tesztje pozitív lett, hat másikuk szervezetében pedig kimutatták a vírusfertőzés utáni antitesteket. A tünetegyüttes csillapíthatatlan lázzal, viszketegséggel, hasi fájdalmakkal és hányással jár, és a polgármester orvosokra hivatkozó közlése szerint hasonlít a toxikus sokk-szindrómához, vagy a vérerek falában fellépő, akut gyulladással járó Kawasaki-kórhoz.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy hasonló tünetegyüttessel szállítottak kórházba gyermekeket az Egyesült Királyságban is.

A New Yorkban kórházba szállított gyermekek közül ötöt azonnal lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

Franciaországban ismét háromszáz fölött a napi halálozás

A francia egészségügyi minisztérium tegnap esti összesítése szerint a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az egymás utáni második nap ismét háromszáz fölött volt: az elmúlt 24 órában 330-tal 25 531-re nőtt a Covid-19 betegségben elhunytak száma az előző napi 306-os növekedés után, miközben a hétvégén már a száz felé közelített.

Kórházban 234-en hunytak el a fertőzés következtében az elmúlt 24 órában az előző napi 243 után, az idősotthonokból és a szociális intézményekből 96 új halálesetet jelentettek, a hétfői 63 után.

A kórházban kezeltek száma az elmúlt 24 órában 773-mal 24 775-re csökkent, de még mindig 987 új betegfelvétel történt.

Az intenzív osztályokon 266-tal kevesebb súlyos beteget kezeltek, mint hétfőn. Lélegeztetőgépen jelenleg 3460-an vannak, ami az április 9-i tetőzéskor ápolt betegszám felének felel meg.

A francia kormány jövő hétfőn tervezi megkezdeni a március 17-én életbe léptetett szigorú kijárási korlátozások fokozatosan feloldását, ami körül még mindig sok a bizonytalanság, elsősorban az iskolák megnyitását illetően.

Emmanuel Macron államfő arra figyelmeztetett, hogy az élet nem fog egy csapásra visszatérni a régi kerékvágásba, arra még feltehetően heteket kell várni. Azt is jelezte, túl korainak tartja, hogy a franciák elkezdjék a nyári vakációt tervezni, mert csak “június elején” lehet majd a járványhelyzetről biztosabbat tudni.

“Korlátozni fogjuk a külföldi utakat. Az európaiak maguk között maradnak, a járvány miatt kicsit kevesebbet fogunk mozogni” –  mondta a francia elnök egy, az egészségügyi dolgozók gyerekeinek fenntartott iskola meglátogatásakor.

Az általános karantént jövő héten felváltó óvintézkedések bevezetése fokozatos lesz. Hétfőtől a franciák már igazolás nélküli is elhagyhatják az otthonaikat, de június 2-ig csak a lakóhelyük körüli 100 kilométeres körzetben mozoghatnak. A vendéglátóiparon kívül a kereskedelmi egységek megnyithatnak, de a mozik, színházak, koncerttermek továbbra is zárva maradnak, ahogy a parkok, játszóterek, sportlétesítmények, tengerpartok, strandok és az uszodák is, gyülekezni pedig csak 10 főig lesz engedélyezett.

Már több a halálos áldozat Nagy-Britanniában, mint Olaszországban

A tegnap ismertetett legfrissebb adatok szerint Nagy-Britanniában több halálos áldozata van az új típusú koronavírus okozta járványnak, mint Olaszországban. A brit kormány tegnap esti tájékoztatóján ugyanakkor elhangzott, hogy a Covid-19 járványhoz köthető nagy-britanniai halálesetek száma is hetek óta folyamatosan csökken.

Dominic Raab külügyminiszter, aki a szokásos napi sajtótájékoztatót tartotta tegnap a Downing Streeten, elmondta: az előző 24 órában 693-an haltak meg a koronavírus-járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 29 427-re nőtt.

Olaszországban – ahol hosszú ideig a legmagasabb volt a halálozások száma egész Európában -tegnapig 29 315-en haltak meg a koronavírus-járványban.

Angela McLean, a brit kormány tudományos főtanácsadó-helyettese azonban a grafikonokkal kiegészített tájékoztatón elmondta, hogy a naponta bekövetkező nagy-britanniai halálesetek számának hétnapos mozgó átlagát mutató görbe – amely elsimítja a napi ingadozásokat – április közepe óta folyamatosan lefelé tart.

Dominic Raab ehhez hozzátette: valójában igen nehéz, sok esetben lehetetlen az egyes országok halálozási statisztikáinak összehasonlítása, mivel eltérnek a mérési módszerek és nem egyforma az adatgyűjtés hatékonysága sem.

Robert Cuffe, a BBC News brit közszolgálati hírtelevízió statisztikai elemzőszolgálatának vezetője az adathoz fűzött értékelésében kiemelte, hogy vannak más olyan eltérések is, amelyek miatt nehéz az összehasonlítás.

Cuffe ezek közé sorolta, hogy Nagy-Britannia lakossága 10 százalékkal nagyobb, mint Olaszországé, és London – a legnagyobb brit város, egyben a nagy-britanniai Covid-19 járvány góca – háromszor akkora, mint Róma.

A tegnap ismertetett nagy-britanniai adatok szerint eddig 1 383 842 szűrést végeztek országszerte és 194 990 emberről állapították meg, hogy megfertőződött az új koronavírussal.

Az elmúlt egy napban 4406 új fertőzést mutattak ki.

Angela McLean tudományos főtanácsadó-helyettes a tegnap esti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az újonnan azonosított koronavírus-fertőzések számának mozgó többnapi átlagát jelző görbe azzal együtt is lefelé tart, hogy az utóbbi hetekben meredeken emelkedik a naponta elvégzett szűrések száma.

Nagy-Britanniában a múlt hónap elején napi 15-18 ezer koronavírus-szűrést végeztek, a tegnap délelőtt zárult 24 órában ugyanakkor 84 806 szűrővizsgálatot hajtottak végre, és a múlt héten volt olyan nap, amikor meghaladta a 120 ezret a szűrések száma.

McLean professzor elmondta azt is, hogy a Covid-19 betegséggel kórházban kezelt páciensek száma az elmúlt egy hétben országosan 14 százalékkal, 15 408-ról 13 208-ra csökkent. (MTI)

Kapcsolódó: Meghaladta a 3,66 milliót a fertőzöttek száma a világon

Meghalt 10 újabb beteg a járvány miatt Magyarországon

Karácsony Gergely főpolgármester válaszolt a támadásokra

Ismét emelkedett a halottak napi száma Olaszországban

Országos tisztifőorvos: az egészségügyi ellátások fokozatosan indulnak újra

WHO: A vírus a természetből származik

Bolsonaro szembemegy az autópályán, és élvezi

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!