Trump szerint van bizonyíték a vírus és a vuhani laboratórium közötti kapcsolatra

Donald Trump látott bizonyítékot a kapcsolatra a koronavírus és a vuhani laboratórium között. Az amerikai elnök ezt a Fehér Házban csütörtökön este tartott sajtókonferenciáján jelentette ki.

Az elnök konkrétumokat ugyanakkor nem tárt fel az említett bizonyítékokról, viszont közölte: büntetővámokat tervez bevezetni Kína ellen. Kifejtette: Washington megkötötte a részleges kereskedelmi megállapodást Pekinggel, de ez most másodlagos kérdés azok után, ahogyan Kína szerinte a járványügyet kezelte.

Arra az újságírói felvetésre azonban nem válaszolt, hogy felelősnek tartja-e Hszi Csin-ping kínai vezetőt a járvánnyal kapcsolatos félrevezető információkért. Mint fogalmazott: Kína vagy a hozzáértés hiánya miatt nem tudta megállítani a járványt vagy egyszerűen hagyta, hogy a vírus szabadon terjedjen. “De még az is meglehet, hogy valaki szándékosan tett valamit” – fűzte hozzá.

Trump, reagálva Nancy Pelosi házelnök felvetésére, egyetértett azzal, hogy az egyes amerikai tagállamok további anyagi segítséget kapjanak, de mint mondta: “ezért majd akarunk is valamit cserébe”.

Elmondta, hogy a kormányzat további lépéseket tesz az idősek védelmében. A Szövetségi Katasztrófa-elhárítási Ügynökség (FEMA) védőfelszereléseket, védőköpenyeket, szájmaszkokat küld majd valamennyi regisztrált állami idősotthonba. Napokon belül 15 400 ilyen intézmény kap segítséget. Ezen kívül további 81 millió dollárt juttatnak az idősotthonokban és rehabilitációs központokban végzendő ellenőrzésekre.

A hét végére idősotthonokat érintő új szabályozás megjelentetését is ígérte. Ennek értelmében ezeknek az intézményeknek a koronavírusos fertőzéseket és a vírustesztek adatait azonnal jelenteniük kell az országos járványügyi és betegségmegelőzési központnak (CDC).

Az idősotthonokkal kapcsolatos feladatok egyeztetésére és irányítására létrehoznak egy bizottságot, amelyben orvosok és kutatók, betegjogi szakemberek és az otthonokban élők kapnak helyet – jelentette be Trump.

Mindazonáltal azt hangoztatta, hogy szerinte az Egyesült Államok soha nem hirdethet “totális győzelmet” a vírus felett, hiszen túl sokan haltak bele. Mint mondta, azt tekinti majd győzelemnek, ha a vírus eltűnik és az amerikai gazdaság teljesen talpra áll.

Amerikai hírszerzés: a koronavírust nem ember állította elő

A koronavírust nem ember állította elő és nem genetikailag módosított kórokozó – jelentette be csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményében a valamennyi amerikai hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI).

Az állásfoglalásban a DNI hangsúlyozta: a hírszerző közösség álláspontja a nemzetközi közösség széleskörű tudományos konszenzusát tükrözi.

Az igazgatóság ugyanakkor megerősítette, hogy továbbra is vizsgálatot folytatnak a vírus eredetének felderítésére, s vizsgálják azt a felvetést is, hogy a vírus nem egy kínai laboratóriumból szabadult-e ki véletlenül. Mint a közlemény fogalmazott: a hírszerző közösség “továbbra is kérlelhetetlenül vizsgálja a felmerülő információkat és hírszerzési jelentéseket annak érdekében, hogy meghatározza, vajon a járvány fertőzött állatokkal történt érintkezés, vagy egy vuhani laboratóriumban történt baleset következtében szabadult el”.

A közleményt azt követően tette közzé a hírszerzési igazgatóság, hogy Donald Trump elnök és Mike Pompeo külügyminiszter is azt sugalmazta, hogy a koronavírus a vuhani virológiai kutatóintézetből szabadult ki emberi hanyagság miatt.

Az első vírusfertőzéseket a vuhani élőállat-piachoz kötötték a szakemberek, feltételezve, hogy az ott árult – és a helyiek számára csemegének számító – fertőzött tobzoskák vagy denevérek terjesztették.

Trump a harmadik negyedévre gazdasági javulást jósol

A harmadik negyedévre gazdasági javulást, jövőre pedig látványos gazdasági növekedést jósolt Donald Trump csütörtökön a Fehér Házban újságíróknak.

Az amerikai elnök a sajtóbeszélgetés előtt Phil Murphyvel, New Jersey demokrata párti kormányzójával folytatott megbeszélést a járványhelyzetről és a New Jerseynek nyújtandó szövetségi segítségről.

Trump annak ellenére nyilatkozott bizakodóan, hogy a szövetségi munkaügyi minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott új adatai szerint az országban egyetlen hét alatt 3 millió 800 ezerrel bővült a munkanélküli segélyért folyamodók száma, s jelenleg mintegy 30 millió amerikai van munka nélkül.

Több közgazdász – elemzésekben és interjúkban – arra figyelmeztet, hogy a kilábalás a recesszióból hosszadalmas és lassú folyamat lesz. Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) megszólaltatta Mark Zandit, a Moody’s Analytics vezető elemzőjét, aki elmondta, hogy a koronavírus rengeteg kárt tett az amerikai gazdaságban, és nagyon nagy a bizonytalanság a jövőt illetően.

Jerome Powell, az Egyesült Államokban a jegybank szerepét ellátó központi tartalékrendszer (Fed) elnöke csütörtökön bejelentette, hogy a járvány súlyosságára tekintettel a Fed továbbra is mindent megtesz a gazdaság talpra állítása érdekében. “Meglehet, hogy a gazdaságnak mindenki részéről további támogatásra lesz szüksége, hogy ismét erős legyen” – fogalmazott a szakember.

Trump a sajtóbeszélgetésen kitért a járványhelyzetre is, és elmondta, hogy a kormányzat szeretné felgyorsítani a koronavírus elleni oltóanyag előállítását.

Az élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) várhatóan még csütörtökön engedélyezi az egyik kaliforniai laboratórium Remdesivir nevű szerének gyógyszerként történő alkalmazását a koronavírus okozta Covid-19 nevű betegség kezelésére. Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet vezetője, a kormányzati munkacsoport tagja csütörtökön ismét dicsérte a Remdesivirt. Mint mondta: a szer hozzásegíthet a betegség időtartamának jelentős csökkentéséhez.

Fauci ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy “nehéz ősz és nehéz tél” következhet, ha az egyes tagállamokban a mindennapi élet újraindításakor nem tartják be a változatlanul szükséges óvintézkedéseket.

A betegek és a halálesetek számának csökkenéséről számolt be csütörtökön Andrew Cuomo, New York állam kormányzója. Elmondta, hogy az államban ugyan még nem indítják újra a gazdasági tevékenységet, de a járványgörbe folyamatosan lefele mutat. A Pentagon által küldött kórházhajó csütörtökön már el is hagyja New Yorkot – tette hozzá.

A kormányzó elmondta: New York városának kiterjedt metróhálózatát mostantól a járvány végéig éjjel egytől hajnali öt óráig lezárják, és teljes mértékben fertőtlenítik. “Ez lesz a legnagyobb kihívás, amellyel a város tömegközlekedésének eddig szembe kellett néznie” – fogalmazott.

A sajtótájékoztatón bejelentették: New York állam egészségügyi hatóságai – New York város rendőrségével együtt – vizsgálatot folytatnak az egyik brooklyni temetkezési intézetben történtek miatt. Az intézmény mellett egy bérelt kamionban ugyanis Covid-19-ben elhunytak holttesteit tárolták,  jégdarabokon. Utcai járókelők figyeltek fel a terjengő szagra és értesítették a rendőrséget. A rendőrök mintegy 60 holttestet találtak a kamionban.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház csütörtök déli adatai szerint az Egyesült Államokban több mint 61 ezer, Covid-19-ben elhunytat és egymilliónál is több diagnosztizált vírusfertőzöttet tartanak számon.

Trump fontolgatja, hogy kormányzati munkát kínál volt nemzetbiztonsági tanácsadójának, még ha elítélik is

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön sajtótájékoztatóján bejelentette: lehet, hogy kormányzati munkát kínál volt nemzetbiztonsági tanácsadójának, Michael Flynnnek, még akkor is, ha elítélik a visszavonult altábornagyot hamis vallomásért.

Michael Flynnt a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozás ügyében folytatott  nyomozás egyik kulcsszereplőjének tartják.

Flynn  bűnösnek mondta magát abban, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársainak nem mondott igazat Oroszország washingtoni nagykövetével a hatalomátadás időszakában és 2017 elején folytatott megbeszéléseiről.

Donald Trump végig kiállt az altábornagy mellett, aki kormányzatának első nemzetbiztonsági tanácsadója volt. Vasárnap az elnök a Twitteren jelezte, hogy bármilyen ítélet szülessék is az ügyben, elnöki kegyelmet gyakorol.

Az ügy régóta izgalomban tartja az amerikai politikai életet. Flynn ugyanis ügyvédet váltott, és idén januárban megpróbálta visszavonni korábbi, beismerő nyilatkozatát, azzal érvelve, hogy a szövetségi ügyészek “rosszhiszeműen” jártak el vele szemben. Az ügyészek eleinte azon az állásponton voltak, hogy nem kérnek börtönbüntetést, mivel Flynn teljes mértékben együttműködött a hatóságokkal, ám amikor a vádlott új ügyvédeket kért fel, közölték: mégis börtönbüntetést kérnek.

Szerdán azonban Flynn ügyvédei közzétették az FBI-nak az ügyre vonatkozó belső levelezéseit, e-maileket és kézzel írt feljegyzéseket, amelyek szerintük megerősítik azt a korábbi feltételezést, hogy a szövetségi nyomozók a meghallgatása előtt szándékosan csapdát állítottak a volt nemzetbiztonsági tanácsadónak. A levelekben és a feljegyzésekben a tisztségviselők a többi között azt vitatják meg, hogyan lehetne a legjobban “becserkészni” Flynnt, hogyan kellene minél több információval ellátni őt a meghallgatás során, és mi a teendő, ha hamis állításokon kapják őt.

Az első meghallgatások tisztázták a nemzetbiztonsági tanácsadót, kimondták, hogy nem volt összejátszás Flynn és oroszok között, és az FBI lezárta az ügyet. A hatóság elhárítási részlegének akkori vezetője, Peter Strzok azonban elrendelte a nyomozás folytatását. A The Federalist című, republikánusokhoz közel álló orgánum arról írt csütörtökön: Flynn ügyvédjeinek erős a gyanúja, hogy Strzok – akiről kiderült, hogy a Demokrata Párt elkötelezett anyagi támogatója is volt – személyesen átírta az FBI hivatalos összefoglalóját.

Az egész ügy kivizsgálását William Barr igazságügyi miniszter egy külső – tehát nem a minisztériumban dolgozó – ügyészre bízta, és most az amerikai sajtó egy részében egymás után kerülnek napvilágra dokumentumok, amelyek Flynn igazát bizonyítják.

Andrew McCarthy, egykori helyettes főügyész csütörtökön este a Fox televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott: a nyomozással az FBI célja az volt, hogy Flynnt bármi áron elmozdítsák Donald Trump mellől. Az altábornagy ugyanis kiváló ismerője volt a haderő, a hírszerzés és az FBI munkájának és e szervek együttműködési formáinak is. Elmozdításával – a volt helyettes államügyész szerint – Donald Trump helyzetét akarták volna gyöngíteni. ( MTI)

Kapcsolódó: Trump a vírustesztek bevezetését fontolgatja néhány nemzetközi légi járaton

Trump életveszélyes hülyeséget mondott a járvány kezeléséről