Trump szerint nem kell annyi lélegeztetőgép

New York 30 ezer lélegeztetőgépet igényelt, eddig 400-at kapott az amerikai kormánytól.

Andrew Cuomo, New York kormányzója videóüzenetben azt üzente az elnöknek, válassza ki ő azt a 26 ezer beteget, akik meg fognak halni. A kormányzó elmondta, hogy ilyen gépeket nem lehet két nap alatt gyártani, ugyanakkor más tagállamok és más országok is ezeket hajtják, ezért nehéz beszerezni őket.

Trump viszont tegnap arról beszélt a Fox tévében, hogy nagy kórházakban is csak két gépet látni, most meg egyszerre több tízezret akarnak beszerezni. Azt mondta, szerinte nem szükséges ennyi.

Amerikában New York állam a járvány egyik gócpontja, a kórházakban nemcsak lélegeztetőgépekből, hanem maszkból, köpenyből és más eszközökből is hiány van.

Több nagy autógyár, köztük a Tesla és a Ferrari is bejelentette korábban, hogy átállnak lélegeztetőgépek gyártására.

Oroszországban és Ukrajnában is nőtt a fertőzöttek száma

Oroszországban egy nap alatt 196-tal, összesen 1036-ra nőtt a SARS-Cov-2 koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma.

A hivatalos adatok szerint a halottak száma 3, a gyógyultaké 45. A 85 orosz régióból immár 58 érintett. A fertőzöttek számában 703 fővel toronymagasan az orosz főváros vezet, a környező Moszkva megyében további 49 pácienst regisztráltak.

Oroszország a külföldön rekedt állampolgárainak hazaszállításától eltekintve mától megszüntette a légiutas-forgalmat a külvilággal. Vlagyimir Putyin elnök tegnap jövő hétre az alapszolgálatók kivételével az egész országra kiterjedő kényszerszabadságot hirdetett meg.

Nyikolaj Gubenkót, a parlamenti alsóház egyik alelnökét ma a feleségével együtt az új-moszkvai járványkórházba szállították koronavírus-fertőzés gyanújával. Hétfőn az összes képviselőt koronavírus-tesztnek vetik alá.

Ukrajnában egy nap alatt 62-vel 218-ra nőtt az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma, eddig öten haltak bele a betegségbe, és négyen gyógyultak ki belőle.

Szerhij Komiszarenko akadémikus, az egyik neves ukrajnai biokémiai intézet igazgatója az 1+1 televízió műsorában kijelentette, hogy a fertőzöttek száma valójában a hivatalosan közöltnek 8-10-szerese lehet. Ez nem azt jelenti, hogy a kormányzat eltitkolja az adatokat, hanem arról van szó, hogy sok fertőzött egyelőre nem mutat tüneteket, illetve sokakat nem teszteltek – magyarázta.

Szvjatoszlav Protasz, volt országos tiszti főorvos az Obozrevatyel hírportálnak adott interjújában úgy vélte, hogy Ukrajnában két-három hét múlva tetőzhet a megbetegedések száma, utána a megszerzett immunitásnak és a nyár közeledtével az egyre melegebb időjárásnak köszönhetően várhatóan gyorsan csökkenésnek indul. Figyelmeztetett viszont arra, hogy ősszel ismét visszatérhet.

Az elmúlt napokban mintegy 82 ezer ukrán tért haza külföldről a világszerte terjedő koronavírus-járvány miatt. A határ átlépésekor nyilatkozatot írtak alá, amelyben vállalták, hogy önként 14 napot karanténban töltenek – közölte Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes az 1+1 tévécsatorna műsorában. A tisztségviselő elmondta: a rendőrség a határőrszolgálattól megkapja az adatokat a hazatérőkről, és szúrópróbaszerűen ellenőrzi őket, hogy betartják-e az intézkedést. Hozzátette, hogy a lakosság is tehet bejelentést telefonon az önkéntes karanténra vonatkozó előírás megsértőiről.

Az ukrán elnöki hivatal felhívással fordult az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félsziget lakóihoz, amelyben arra kérte őket, hogy a koronavírus-fertőzés elleni védekezéssel kapcsolatosan tájékozódjanak az ukrán hatóságok hivatalos oldalairól. A Krim.Realii helyi hírportál Ihor Csemondanov krími “egészségügyi miniszterre” hivatkozva arról számolt be, hogy a félszigeten több mint ezren vannak tüdőgyulladással kórházban, ami a tisztségviselő szavai szerint a Krím tekintetében “kolosszális” létszám.

Németországban 50 ezerhez közelít a fertőzöttek száma

Németországban átlépte a 45 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint ma délelőtt 47 278 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 9955-tel – 26,6 százalékkal – több azt egy nappal korábbi 37 323-nál. A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 206-ról 281-re emelkedett.

A fertőzöttek számának növekedési üteme így jelentősen, bő 10 százalékponttal emelkedett az utóbbi napok 15 százalék alatti szintjéhez képest.

Azonban az új adatok nem az aktuális helyzetet mutatják, hanem egy jóval korábbi állapotot – emelik ki a német sajtóban idézett szakértők. Becslésük szerint az esetek jellemzően a fertőzéstől számított tízedik napon jelennek meg a statisztikában. Így a mai kimutatás az emberek mozgását és egymás közötti közvetlen fizikai kapcsolatainak korlátozását célzó első intézkedések bevezetése, március 16. körüli járványügyi helyzetet ábrázolja, és az adatokban még nem látszanak a korlátozások hatásai.

Az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét egyelőre nem feszíti túl a járvány. Németország igyekszik is segíteni a nehezebb helyzetben lévő európai uniós társországoknak. Heiko Maas külügyminiszter késő esti közleménye szerint legkevesebb 47 beteget vesznek át olaszországi kórházakból.

Egyelőre a közhangulat is nyugodt. A német lakosság túlnyomó többsége elégedett a járvány lassítására tett kormányzati intézkedésekkel – mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés. A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint 75 százalék megfelelőnek értékeli a berlini vezetés lépéseit, 20 százalék szigorúbb korlátozásokat tart szükségesnek, 5 százalék pedig túlzónak tartja az eddigieket. Angela Merkel kancellár kormánya a szavazójoggal rendelkező felnőtt lakosságra reprezentatív felmérésben megkérdezettek 89 százaléka szerint jól végzi a munkáját a koronavírus-járványban.

A Benelux-államokban is tovább terjed a kór

Hollandiában mára virradóra több mint ezerrel emelkedett az igazolt fertőzöttek, és 24 óra leforgása alatt 78-cal a halottak száma. Az országban összesen 7431 fertőzöttet tartanak nyilván, 434-an haltak meg a koronavírus okozta betegségben.

A holland egészségügyi hivatal szerint, azonban a fertőzöttek számának növekedése sokkal lassabb, mint ahogy várható volt.

“A korlátozási intézkedések sokat segítettek a terjedés lelassításában” – számol be a hivatal sajtóközleménye.

Luxemburgban ma reggelre a új fertőzések száma százzal kevesebb volt, mint az előző nap, így a több mint félmillió lakosú országban 1453 fertőzött van. A halálos áldozatok száma öt nap után nyolcról kilencre növekedett. A nagyhercegségben egy hét alatt négyszeresére nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Belgiumban ma reggeli adatok szerint 1300-zal lett több a fertőzött 24 óra leforgása alatt, ezzel számuk 6235-re emelkedett. A halálos áldozatok száma eddig 220. A belga kormány várhatóan a nap folyamán dönt a korlátozó intézkedések meghosszabbításáról.

Csehországban és Lengyelországban is terjed a járvány, újabb intézkedéseket vezettek be

Csehországban átlépte a kétezret az új koronavírussal fertőzöttek száma, Lengyelországban 159-cel növekedett.

A cseh egészségügyi tárca honlapján ma reggel megjelent kimutatás szerint a fertőzöttek száma 2062-re emelkedett, ami 259-cel több, mint egy nappal korábban. A halálos áldozatok száma továbbra is kilenc. A kórházban kezelt több mint 70 beteg közül 34-nél a fertőzés lefolyása súlyos. A gyógyultak száma továbbra is tíz. A vírusra szűrtek száma meghaladta a 31 ezret, ez mintegy négyezerrel több a csütörtök reggelinél.

A két legutóbbi áldozat a prágai Michle negyedben működő idősotthonban hunyt el. Mindketten magas életkorúak voltak, és más krónikus betegségben is szenvedtek – közölte Roman Prymula, az országos válságstáb elnöke.

A cseh kormány a járvány alakulásának figyelembevételével folyamatosan módosítja a korábban bevezetett korlátozó intézkedéseket.

Ma reggeltől az élelmiszerboltok kötelesek egyszerű műanyag kesztyűket és zacskókat biztosítani a boltba lépő bevásárlóknak. Ugyanakkor tovább bővült azon üzletek és szolgáltatások sora, amelyek működését engedélyezték. Már egy hete újra kinyithattak a méteráruboltok, hogy az emberek anyagot vásárolhassanak a szájmaszkok készítéséhez. Mostantól kezdve kinyithatnak a lakatos- és a háztartási eszközöket javító műhelyek, valamint az autómosók is.

Lengyelországban ma reggelig 1244-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 159 új esetet regisztráltak, ami eggyel több, mint előző nap. Eddig 16 beteg hunyt el, ketten meggyógyultak.

Andrzej Duda elnök tegnap este a legfontosabb lengyelországi Mária-kegyhelyen, a czestochowai pálos kolostor kápolnájában a Fekete Madonna csodatévő kegyképe előtt imádkozott Lengyelországért és a világban szétszóródott lengyelekért.

Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes, tudomány- és felsőoktatásügyi miniszter a wpolsce.pl konzervatív internetes televíziónak elmondta: a kirajzolódó tendenciák szerint a legközelebbi két hétben Lengyelországban tetőzni fog a járvány, az elrendelt mozgáskorlátozások kedvező hatása esetén húsvét után viszont már csökkenő irányzat várható. Lengyelországnak fel kell készülnie a koronavírus elleni küzdelem második fázisára – mondta Gowin -, aki szerint húsvét után “különleges figyelmet kell majd fordítani” a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportokra, míg a többieknek – a gazdasági helyzetre való tekintettel – fokozatosan vissza kell térniük “hétköznapi teendőikhez”.

Romániában és a Nyugat-Balkánon is terjed a fertőzés, szigorítják az intézkedéseket

Romániában a fertőzött, de enyhe tüneteket mutató orvosokat is bevetnék az új koronavírus-járvány elleni küzdelembe – jelentette ki egy ma reggeli sajtótájékoztatón Nelu Tataru tegnap kinevezett egészségügyi miniszter.

A koronavírus elleni romániai küzdelemben ugyanis rendkívül sok orvos, nővér és ápoló fertőződött meg, sokakat pedig karanténba helyeztek, ezért az egészségügyi ellátás rendkívüli nehézségekkel szembesül.

Nelu Tataru kijelentette: arra számít, hogy az eddigieknél nehezebb hetek következnek a járvány leküzdésében, és ilyen körülmények között rendkívül fontos, hogy az egészségügyben dolgozók elsőbbséget élvezzenek a koronavírus-teszteknél. A miniszter elmondta: a járványnak arra a szakaszára készülnek, amikor a könnyebb tüneteket mutató fertőzötteket már nem szállítják kórházba, hanem otthonukban próbálják meggyógyítani őket önkéntesek bevonásával. Ugyanennek a szakasznak lesz az újítása, hogy a fertőzött, de csak enyhe tüneteket mutató orvosokat is bevetik a járvány elleni küzdelembe. Őket a betegségük idején is munkára fognák a járványkórházakban.

A stratégiai kommunikációs törzs tegnap délutáni összesítése szerint a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált 1029 romániai személy közül 153-an egészségügyi dolgozók (70 orvos, 50 nővér, 15 ápoló, a többi kisegítő személyzet).

Ma reggelre 24-re emelkedett a koronavírus-járvány romániai halálos áldozatainak a száma. Az országban (tegnap délután) 6151 személy volt intézményes karanténban, és több mint 110 ezer házi elkülönítésben.
Szerbiában tovább nőtt a fertőzöttek száma, ezért újabb korlátozó intézkedések bevezetését tervezi a kormány az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Tegnap estig 384-ről 457-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma, valamint 4-ről 7-re a fertőzés következtében elhunytak száma. További szigorító intézkedéseket vezettek be egyes településeken, bezárták például a fodrász- és kozmetikai szalonokat. A sajtóban megjelent információk szerint a kormányfő és az államfő ma este további intézkedéseket jelent be, várhatóan tovább szigorítják a kijárási tilalmat, és a legtöbb fertőzöttel rendelkező városokat – Belgrádot, Nist, Valjevót – vesztegzár alá helyezik.

A többi nyugat-balkáni országban is folyamatos a regisztrált fertőzöttek számának növekedése.

Koszovóban mára 71-ről 86-ra, Észak-Macedóniában 177-ről 201-re, Bosznia-Hercegovinában 173-ról 189-re, Montenegróban pedig 53-ról 69-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Horvátországban szigorúbban lépnek fel azokkal a kereskedőkkel szemben, akik áremeléssel próbálnak meg nyerészkedni; Szlovéniában a titkosszolgálat (SOVA) a járványügyi helyzettel visszaélő csalókra figyelmeztetett.

Bár a horvát kormány még március 14-i ülésén döntött arról, hogy befagyasztja egyes élelmiszerek árát, a hatósági ellenőrök számos esetben állapítottak meg szabálytalanságokat, és róttak ki több tízezer kunás (akár félmillió forintos) büntetéseket az elmúlt napokban. Egyes kereskedők – köztük élelmiszerláncok is – megemelték a hús, a zöldség, a gyümölcs, a tej, a tojás, a babaeledel és a különböző tisztító- és tisztálkodó szerek árát. Azok a gyógyszertárak, amelyekben még kapható szájmaszk és fertőtlenítőszer, azzal magyarázzák az irreális áremelkedést, hogy a legtöbb szállító esetében emelkedtek a beszerzési árak.

Horvátország már korábban korlátozta a boltok nyitvatartását, és bezárta a piacokat, valamint a piacok környékén működő üzleteket is.

Oleg Butkovic tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter a kormány tegnapi ülését követően úgy értékelte: a hazai szállítmányozók egyelőre jól működnek, de néhány nap múlva fennakadások keletkezhetnek az áruutánpótlásban, mert a külföldről érkező kamionsofőröknek 14 napra házi karanténba kell vonulniuk.

Horvátországban tegnap reggel kilenc óra óta 70-nel, összesen 551-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig három halálos áldozata van a járványnak.

Szlovéniában harmadszor fulladt kudarcba a kormány nagyobb, védőfelszerelés beszerzésére tett kísérlete. Nemrég egy 10 millió dollár értékű, 2,8 millió szájmaszkra vonatkozó beszerzésről derült ki, hogy a kiválasztott beszállító mégsem tudja teljesíteni a megrendelést.

Janez Jansa szlovén miniszterelnök a tegnapi kormányülést követően a sajtónak úgy nyilatkozott: mindent megtesznek annak érdekében, hogy akik “az első vonalban” harcolnak a koronavírus-járvány ellen, megkapják a nélkülözhetetlen védőfelszereléseket, de ez egy világjárvány esetében majdhogynem lehetetlen. Sem a világon, sem Európában senkinek sincs néhány napnál többre elegendő tartaléka a szükséges védőfelszerelésből – hangsúlyozta.

Szlovéniában egy nap alatt 34-gyel, összesen 562-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig hatan haltak meg a járvány következtében. (hvg.hu, MTI)

Kapcsolódó: Az Egyesült Államokban már több a fertőzött, mint Kínában

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarországon

Háromszázra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, több a gyógyult is

Számos tévhitet cáfol a WHO

A Heim Pál Gyermekkórháznál is katonai sátrat építettek

Feljelentették a francia kormány tagjait egészségügyi dolgozók

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!