Trump szerint elfogadhatatlan, hogy a járványügyi szakember óvatosságra int

Donald Trump amerikai elnök elfogadhatatlannak tartja Anthony Fauci járványügyi szakember óvatosságra intő állásfoglalását, amelyet Fauci kedden a szenátus előtti meghallgatáson fejtett ki.

Fauci, aki az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója, kedden a szenátusban azt hangsúlyozta, hogy “nagyon súlyos” következményei lehetnek a gazdasági élet túl gyors, túl korai újraindításának az egyes tagállamokban. Úgy vélte, hogy a járvány az ősszel ismét fellángolhat.“Számomra ez elfogadhatatlan válasz” – mondta Donald Trump elnök újságíróknak szerdán délután a Fehér Házban, miközben egyes tagállamok kormányzóival egyeztetett a gazdasági helyzetről. Az elnök elmondta azt is, hogy meglepte őt Fauci véleménye. Az elnök hozzáfűzte, hogy szerinte Fauci doktor “minden oldalnak szeretne játszani”.

Az amerikai elnök hangsúlyozta: “újraindítjuk az országot, az emberek nyitást akarnak, kinyitnak majd az iskolák is”.

Újságírói felvetésére válaszolva a Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök által kedd este előterjesztett, mintegy 3000 milliárd dolláros gazdasági csomagtervet Trump “hamvába holtnak” minősítette. A Pelosi előterjesztette javaslatot – amelyet a republikánusok nélkül, csakis a demokrata párti törvényhozók állítottak össze – már több befolyásos republikánus törvényhozó is elvetette, részben mert olyan elemei vannak, amelyek nemcsak egyes tagállamoknak nyújtanának anyagi támogatást, hanem az országba illegálisan érkezett bevándorlóknak, vagy a marihuánát forgalmazó üzletek tulajdonosainak is.

Az elnök egyébként megemlítette az újságíróknak azt is, hogy azoknak a vállalatoknak, amelyek igénybe vették a gazdaságélénkítő csomagtervben szereplő kormányzati támogatást a munkahelyek megőrzéséhez, de aztán elbocsátották dolgozóikat, vissza kell fizetniük a támogatás összegét, ellenkező esetben pernek néznek elébe.

Közben a Kormányzók Országos Szövetsége kétpárti közleményben sürgette a szövetségi kongresszus törvényhozóit, hogy tegyék félre pártszimpátiáikat és ezektől függetlenül igyekezzenek segíteni a gazdaságilag bajban lévő tagállamokon. “Ez nem a piros vagy a kék tagállamok válsága, ez nem a republikánus vagy demokrata pártállásúakat, hanem az amerikaiakat veszélyezteti” – fogalmazott a közleményben Larry Hogan, Maryland republikánus kormányzója, a szövetség soros elnöke. A közlemény hangsúlyozta, hogy “a nemzet kormányzói számítanak a vezetők összefogására Washingtonban”.
Szerdán 14 tagállam republikánus igazságügyi vezetői levelet intéztek Trump elnökhöz, azt javasolva, hogy a tagállamok a szövetségi hatóságokkal közösen – mintegy perközösséget alkotva – vonják felelősségre Kínát a koronavírus-járvány okozta károkért. A levél szerint “a kínai kommunista kormány” nem szolgáltatott információt, vagy eleve félrevezető információkat közölt a vírusról, amely szétterjedve világjárványt okozott. “A Covid-19 minden tagállamunknak súlyos károkat okozott, sok állampolgárunk szenvedett és meghalt a járványban – fogalmazott Ashley Moody floridai és Alan Wilson dél-karolinai főügyész. A levelet Alaszka, Arkansas, Georgia, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Montana, Nebraska, Nyugat-Virginia, Oklahoma és Tennessee főügyészei írták alá.

Ashley Moody újságíróknak telefonon azt nyilatkozta: egyelőre tanulmányozzák a szövetségi és tagállami törvényeket annak érdekében, hogy feltárják, milyen jogi lehetőségek állnak rendelkezésre Kína felelősségre vonásához.

New York és Massachusetts államban csökken az új fertőzések száma

New York és Massachusetts államban csökkent, több más amerikai szövetségi államban ugyanakkor emelkedett az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a halálos áldozatok száma a szerdai bejelentések szerint.

Szokásos napi sajtókonferenciáján Andrew Cuomo, New York kormányzója elmondta, hogy kedden 166 beteg hunyt el a Covid-19 nevű betegségben.

Bejelentette, az új fertőzöttek száma oly mértékben csökkent, hogy immár lehetővé vált, hogy az állam 12 megyéjében ismét végezhessenek nem a járvánnyal összefüggő – és ezért eddig elhalasztott – műtéteket is.

Egyben arról is beszámolt, hogy vizsgálatot indítanak 102 gyerek megbetegedése ügyében, akik gyaníthatóan a Covid-19 szövődményeként említett toxikus sokkban vagy a véredényrendszer kitágulásával és súlyos gyulladásával járó Kawasaki-kórban szenvednek. Három kisgyerek el is hunyt.

Cuomo közölte, hogy e beteg gyerekek 60 százalékánál kimutatták a koronavírus-fertőzést, 70 százalékukat intenzív osztályon kezelik, 19 százalékukat pedig lélegeztetőgépen tartják.

Mivel nem mutatták a fertőzés tüneteit, ezeket a gyermekeket eleinte nem is vizsgálták Covid-19-re – mondta a kormányzó, és felhívta a szülők figyelmét, hogy amennyiben gyerekeiknél gyors szívverést, letargiát, a bőr színében bekövetkezett változásokat, lábdagadást észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz.

Letitia James, New York állam főügyésze szerda délutáni közleményében arra szólította fel az állam, de elsősorban is New York város rendőrségét, hogy foglalkozzon a társadalmi elkülönülés előírásainak betartatásakor tapasztalható rendőri erőszakkal, amely különösen a fekete és a spanyolajkú közösségeket sújtja. Közleményében James hangsúlyozta, hogy “a fehér bőrű közösségekben New York város rendőrsége állítólag másként reagál” az elővigyázatosságot követelő intézkedések betartatásakor, mint a fekete, vagy a spanyolajkúak körében.

Letitia James bejelentette, hogy vizsgálatot indított, miután az elmúlt napokban számtalan sajtóinformáció és videofelvétel került nyilvánosságra a kisebbségek elleni rendőri agresszivitásról.Massachusetts kormányzója, Charlie Baker szerdán arról tájékoztatott, hogy az északkeleti államban április 6-a óta kedden volt a legkevesebb halálos áldozata a járványnak: 33 beteg hunyt el. Baker közölte, hogy intenzíven folynak a szűrések, kedden például 6700 új tesztet végeztek, és ezek 870 esetben bizonyultak pozitívnak. Tudatta azt is, hogy az államban még mindig legalább háromezer fertőzöttet kezelnek kórházban.

New Jersey kormányzója, Phil Murphy viszont arról számolt be szerdán, hogy az államban folyamatosan növekszik az újonnan diagnosztizált fertőzések száma, s előző nap 197 volt a halálos áldozatok száma. Kedden 1028 új fertőzést regisztráltak, és ezzel több mint 141 ezerre emelkedett a fertőzöttek száma.

A járvány új gócpontjaként számon tartott szövetségi fővárosban, Washingtonban Muriel Bowser polgármester bejelentette, hogy június 15-ig meghosszabbítja a kijárási korlátozásokat. A városban eredetileg május 15-én oldották volna fel a szigorítások egy részét.

A koronavírus-járvány miatt szerdán – ügyvédjei kérésére – szabadon bocsátották a börtönből Paul Manafortot, Donald Trump amerikai elnök 2016-os elnökválasztási kampányának egyik volt vezetőjét. Manafort 2018 júniusától egy pennsylvaniai börtönben töltötte a banki és adócsalásért, valamint lobbitevékenységgel kapcsolatos bűncselekményekért kiszabott hét és fél éves börtönbüntetését. A büntetés hátralévő éveit házi őrizetben töltheti le.

Von der Leyen: az Európai Bizottság hamarosan javaslatot tesz a koronavírus-járvány utáni uniós helyreállítási csomagra

Az Európai Bizottság a jövő hónapban javaslatot tesz a koronavírus-járvány utáni európai uniós helyreállítási csomagra, amely magában foglal új befektetési, fizetőképesség-támogatási és egészségügyi programokat, valamint az unió új bevételeire vonatkozó javaslatokat is – jelentette ki Ursula von der Leyen, az EU javaslattevő és végrehajtó testületének elnöke szerdán Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az új uniós hétéves pénzügyi keretről (MFF), a saját forrásokról és a gazdaságélénkítési tervről szóló parlamenti vitában Ursula von der Leyen elmondta, hogy testülete egy ambiciózus helyreállítási terven dolgozik, mivel a tagállami gazdaságok csak lassan és óvatosan jönnek újra mozgásba. Az intézkedéscsomag része lesz az új MFF is, illetve egy helyreállítási pénzeszköz magasabb finanszírozási plafonnal.

A bizottsági elnök elmondta, hogy a rendelkezésre álló pénz nagy részét a kormánykiadások támogatására fordítják, az állami beruházások és az olyan uniós politikákkal összhangban álló reformok kulcsfontosságú területein, mint az éghajlatsemlegesítés és a gazdaság digitalizálása, illetve rugalmasabbá tétele. Ursula von der Leyen hozzátette, hogy a bizottság az elmaradottabb ágazatok és területek felzárkóztatását szolgáló kohéziós források kiegészítését is javasolja, ennek elosztása a válság gazdasági és társadalmi hatásainak súlyossága alapján történik majd.

“A helyreállítási eszköz rövid távra szól, és a fellendülés első éveire összpontosít. Ez fogja, az új MFF-el együtt, biztosítani a válságra adott nagyratörő választ, amelyre most Európának szüksége van”- fogalmazott az elnök.

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a vitában azt hangsúlyozta, hogy a járvány okozta válság nem lehet ürügy arra, hogy a tagállamok közti különbségek súlyosbodjanak, elmélyüljenek.

“Épp ellenkezőleg a válságnak erősítenie kell a közös európai akaratot arra, hogy együttműködjünk a nagyobb konvergencia, a folytatódó kohézió és az európai integráció érdekében ” – fogalmazott.

Kifejtette továbbá, hogy az uniós tagországok illetékesei közül néhányan az európai gazdasági fellendülés érdekében új Marshall-tervről beszélnek, de véleménye szerint inkább egy olyan tervre van szükség, amely segíti az együttműködést a szükséges finanszírozási szint meghatározásában, garantálja a helyreállítási alap és az új MFF hatékonyságát, és mobilizálja a helyreállításhoz szükséges forrásokat. Ezt a tervet szerinte az unió egyik alapító atyjáról Alcide De Gasperi-tervnek kellene nevezni.

Michel arra is kitért, hogy az európai jog elsőbbsége megkerülhetetlen az együttműködés előmozdítása érdekében Európában. Hozzátette, hogy az EU Bíróságának szerepe is alapvető kell, hogy maradjon az európai jog egységes értelmezésének biztosításában.

A Fidesz részéről Deli Andor képviselő azt mondta, hogy az MFF kulcsfontosságú a tagállami gazdaságok válság utáni fellendítésében, ezért ambiciózus és megfelelő méretű tervre van szükség. Hozzátette, hogy a bizottság által tervbe vett helyreállítási alap is szükséges, azonban az nem mehet a hagyományos uniós politikák rovására, amelyek eddig is bizonyították hasznosságukat. Felhívta a figyelmet arra, hogy az agrár- és kohéziós politikákat meg kell erősíteni, mivel az utóbbi az unió legfontosabb befektetési eszköze, amelyből eddig minden államnak nyeresége származott.

“Őrizzük meg a közelmúltban bevezetett rugalmasságot a kohéziós támogatások felhasználásában legalább az MFF első éveiben” – hangsúlyozta.

Hozzáfűzte, hogy Magyarország az elmúlt évben, közel 5 százalékos növekedéssel kiemelkedően teljesített a gazdasági felzárkózásban, ezért uniós szinten sem lenne szabad, hogy ezt a munkát hátrány érje. Fontos, hogy a források elosztásánál ne legyen “erkölcsi kockázat”, tehát se az MFF, se a helyreállítási alap ne jutalmazza a felelőtlen gazdálkodást vagy a járvány félrekezelését. A cél, hogy minden tagállam szükségletei és érdemei szerint kapjon segítséget – fogalmazott a magyar képviselő. (MTI)
Kapcsolódó: Meghalt újabb 6 beteg a járvány miatt Magyarországon

Spanyolországban ötödik napja kétszáz alatt maradt a halálozások száma

Karácsony Gergely: a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz

Országos tisztifőorvos: kedvezőek a járványügyi adatok

Karácsony Gergely Budapest újraindítására készül

Békés megyéből eltűnt hat covidos beteg