Trump most Németországot bünteti

Trump bejelentette, 34 500-ról 25 000-re csökkentik a Németországban állomásozó amerikai katonák számát, mert a kontingens rengeteg pénzbe kerül, Berlin pedig „vétkes módon” nem teljesíti NATO-kötelezettségét. Az amerikai elnök azzal is megvádolta Németországot, hogy a kereskedelem területén sem igazságos az Egyesült Államokkal.

A csökkentett létszám addig maradna, míg Berlin nem teljesíti anyagi kötelezettségét az észak-atlanti szervezetben, ami minden ország esetében a GDP két százalékát jelenti, ami Trump szerint kevés.Emily Haber, Németország washingtoni nagykövete a Külügyi Tanács nevű elemzőintézet videokonferenciáján úgy reagált, az amerikai katonák a távolabbi – afrikai, ázsiai – NATO-feladatok és nem Németország védelme miatt vannak náluk.

A Merkel-kormány múlt héten megkapta a hivatalos értesítést az amerikai katonák számának csökkentéséről. Trump utasítása szerint azt még az elnökválasztás előtt, szeptember végéig végre kell hajtani.

A németországi a legnagyobb amerikai kontingens Európában. A katonákon kívül több ezer civil is segíti haderőt. Washington az elmúlt hónapokban jelezte, hogy a közeljövőben kivonja katonáit a világ több térségéből is, így Németországon kívül Afganisztánból, Irakból és a csendes-óceáni térségből is.

A németországi csapatkivonásnak már a terve is ellenállást váltott ki, amikor arról a The Wall Street Journal című lap írt. 22 republikánus figyelmeztette Trumpot, hogy a lépés Oroszország érdekeit szolgálná, sértené az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit.

A Reuters hírügynökség szerint a döntés valószínűleg kiváltja majd sok NATO-tagország nemtetszését. (MTI)

Kapcsolódó: Biden attól tart, hogy Trump nem ismeri majd el a vereségét az elnökválasztáson

New York Times: Trump az orbáni úton

Trump aláírta a közösségi média szabályozásáról szóló elnöki rendeletet

Szele Tamás: Trump önmattja

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!