Trump még egy koronavírus-fertőzöttel találkozott

A Fehér Ház orvosa megerősítette, hogy Donald Trump amerikai elnök ennek ellenére nem végeztette el a vizsgálatot, szerintük erre nincs szükség.

Mint azt már megírtuk, mikor Jair Bolsonaro brazil elnök pár napja floridai birtokán felkereste Donald Trump amerikai elnököt, a sajtófőnöke már fertőzött volt és az őt kísérő csapat további három tagjánál is jelentkeztek a fertőzés tünetei. Mostanra kiderült, hogy a Trumppal találkozó brazil küldöttség egy második tagjánál, Nestor Forster nagykövetnél is kimutatták a fertőzést.

Ő ráadásul még közelebbi kapcsolatba került Trumppal, mint a sajtós, aki állítólag csak a fotók készítésekor állt az amerikai elnök mellett. Nestor Forster viszont a két elnök közös vacsoráján is az asztalnál ült.

„Nincs szükség a vírusteszt elvégzésére, illetve az elnök karanténba helyezésére” – írta közleményében a Fehér Ház orvosa, Sean Conley, aki szerint nem állt fenn a fertőzés veszélye.

„Az első személlyel nagyon korlátozott volt a kapcsolat (fénykép készítése, kézfogás). S bár a második személlyel több időt töltött, nagyobb közelségben, mindez az előtt történt, hogy megjelentek volna a tünetek” – áll a közleményben. Csakhogy sok szakember szerint a koronavírus már a lappangási időben is fertőz.

Trump ráadásul 73 éves, így már a veszélyeztetett korosztályhoz tartozik.

A brazil politikusokkal tartott találkozón ráadásul ott volt még Pence alelnök, Trump lánya, Ivanka, a veje, Jared Kushner és New York volt polgármestere, Rudolph Giuliani.

Közben több milliárd dolláros segélycsomagról döntött az amerikai képviselőház

A koronavírus okozta recessziót szeretnék elkerülni a több milliárd dolláros koronavírus-segélycsomag elfogadásával.

A törvénycsomag mellett 363-an, ellene negyvenen szavaztak a demokrata többségű képviselőházban. A jogszabályok azután lépnek életbe, hogy a republikánus többségű szenátus is elfogadta, Donald Trump amerikai elnök pedig aláírta őket.

Közgazdászok szerint a járvány recesszióba döntheti az amerikai gazdaságot. A 110 oldalas törvénycsomag Nancy Pelosi házelnök és Steven Mnuchin pénzügyminiszter egyezkedésének eredménye.

Az intézkedések azt célozzák, hogy a legsérülékenyebb csoportok – idősek, munkanélküliek, családosok – képesek legyenek megküzdeni az előttük álló kihívásokkal.

Pelosi elmondta, hogy a képviselőház a jövő héten megkezdi egy újabb csomag kidolgozását a legsúlyosabban érintett iparágak és a gazdaság támogatására. Kevin McCarthy republikánus törvényhozó úgy véli, abban szerepelhet Trump felvetése, a munkabért terhelő adók csökkentése is.

Eközben az amerikai hadsereg közölte, hogy néhány kivétellel felfüggeszti a védelmi minisztériumnak dolgozó katonák, civil tisztségviselők és családtagjaik belföldi utazásait.

Kapcsolódó: A brazil elnök második vizsgálatának az eredménye negatív

A brazil elnök tényleg elkapta a koronavírus fertőzést

A brazil és az amerikai elnök is találkozott koronavírussal fertőzött emberekkel

(Kiemelt kép: Nestor Forster az asztalnál, megjelölve – Ernesto Araújo/Twitter)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!