Trump már komcsizik, ha a demokratákról van szó

A Demokrata Pártban a “radikális baloldal” fogja átvenni a hatalmat – vélekedett Donald Trump amerikai elnök, aki vasárnap a profi amerikaifutball-bajnokság döntője, a Super Bowl előtti showműsor közben nyilatkozott a Fox televíziónak.

Az interjúban az elnök megerősítette, hogy kedden megtartja az Unió állapotáról szóló évértékelő beszédét a kongresszus két háza előtt. Majd kitért az ellene folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárásra (impeachment), a Demokrata Párt politikusaira és bírálta a demokraták elnökjelölt-aspiránsait.

Úgy vélekedett, hogy Nancy Pelosi demokrata párti házelnök “nagyon ideges, összezavarodott” asszony. Utalva az impeachmentre, amelynek megindítását Pelosi sokáig nem akarta, Trump úgy fogalmazott: “nem hiszem, hogy (Pelosi) ezt akarta, szerintem valójában tisztában volt azzal, hogy mi fog történni, és a legrosszabb rémálmai valóra is váltak. Szerintem nem sokáig marad ott, ahol van, úgy gondolom, a radikális baloldal veszi át (a pártban) a hatalmat”.

Az elnök panaszkodott, hogy az ellene folytatott többféle vizsgálat, amelyeket “kitalált skandalumoknak” minősített, elvonta a köz figyelmét a kormányzat eredményeiről. Kifejtette, hogy lényegében attól a naptól kezdve, hogy bejelentette indulását az elnökjelöltségért, állandó támadásnak volt kitéve. “Ez nagyon, nagyon tisztességtelen eljárás” – mondta. Ezzel összefüggésben utalt a Mueller-vizsgálatra is, amely a kampánycsapatának egyes munkatársai és oroszok közötti feltételezett összejátszást vizsgálta. “Az egésznek semmi értelme nem volt, nagyon tisztességtelen volt, a családomra nézve is” – fogalmazott.

Ugyanakkor híveit és támogatóit ezek az ügyek nem tántorították el – jegyezte meg Trump. “Forradalom zajlik az országban, úgy értem, pozitív forradalom” – mondta, és ennek alátámasztásaként kiemelte az alacsony munkanélküliséget.

Az elnök ezúttal sem fukarkodott lehetséges vetélytársai minősítgetésével. Joe Bidenről, az Obama-kormányzat egykori alelnökéről azt mondta, hogy “tunya” és “álmatag”. A milliárdos üzletembert, Michael Bloomberget pedig, testmagasságára utalva, “nagyon picinek” nevezte.

Bernie Sanders vermonti szenátort – a demokraták pillanatnyilag legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsát Trump “őrültnek” nevezte, és azt mondta, hogy szerinte Sanders “kommunista”, de “legalább hűséges ahhoz, amiben hisz”. “A kommunizmus jut az eszembe, amikor Bernie-re gondolok” – fogalmazott.

Trump megemlítette, hogy a Demokrata Országos Bizottság (DNC, a párt vezető szerve) megint azon mesterkedik, hogy háttérbe szorítsa Sanderst, csakúgy, mint a 2016-os elnökválasztáson. Ezt azzal látta bizonyítottnak, hogy a DNC az utolsó pillanatban változtatott az elnökjelölt-aspiránsok országos vitáinak szabályain annak érdekében, hogy Bloomberg is szót kaphasson.

Donald Trump interjújával szinte egy időben az NBC televízió arról adott hírt, hogy John Kerry, az Obama-kormányzat volt külügyminisztere Iowában azt vitatta meg, hogy esetleg beszáll az elnökjelöltségért folyó küzdelembe, éppen azért, hogy elhódítsa Sanders szavazótáborának egy részét, de legalábbis megossza híveit. (MTI)