Trump kétállami megoldást javasol a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére

Kétállami megoldást javasolt a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére Donald Trump amerikai elnök, amikor a Fehér Házban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közösen tartott tájékoztatóján felvázolta béketervét a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére.

A Trump által javasolt kétállami megoldás értelmében – mint az elnök elmondta – Washington elismerte Izrael szuverenitását a ciszjordániai palesztin területeken létesített zsidó telepek felett, vagyis e telepek amerikai álláspont szerint Izrael szerves részei, továbbá Washington Jeruzsálemet Izrael Állam egy és oszthatatlan fővárosaként ismerte el.

Trump nem pontosította, hogy hol lennének Izrael határai a ciszjordániai területeken, vagyis hogy valamennyi zsidó telep feletti izraeli fennhatóságot elismeri-e.

Az amerikai elnök egyben bejelentette, hogy kormányzata elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett is.

Donald Trump realistának nevezte a tervet, és úgy vélekedett, ez “hatékony lépés” a béketeremtéshez és alap a közvetlen tárgyalásokhoz. Ezek lefolytatására és egy részletesebb menetrend kidolgozására közös bizottságot hívnak majd életre – mondta, de arra nem tért ki, hogy az érintett felek mindegyike részese lenne-e ennek a bizottságnak.

Mint fogalmazott: a tervezet “történelmi lehetőség” a palesztinok számára is az önálló államuk megteremtésére. “Elképzelésem mindkét fél számára előnyös” – szögezte le. Nyilvánvalóvá tette ugyanakkor, hogy a leendő palesztin állam megszületésének feltételei vannak. Mint mondta: a palesztinoknak egyértelműen vissza kell utasítaniuk a terrorizmus eszközét.

Közvetlenül azután, hogy közölte: Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa marad, bejelentette azt is, hogy az amerikai kormányzat nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemben, amelyet a palesztinok leendő fővárosának nevezett.

Az elnök ígéretet tett arra, hogy egyetlen palesztint sem fosztanak meg otthonától, nem költöztetnek el. Közölte azt is: amennyiben Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a békét választja, az Egyesült Államok és más országok is minden erejükkel segíteni fognak. Közölte, hogy levelet küldött Abbásznak a béketervről.

Trump kifejtette: sokat kell tennie a palesztinokért is, mert egyébként a béketerv “tisztességtelen lenne”. Azt állította: a béketerv a palesztin gazdaság gyarapodását és a munkanélküliség csökkentését is lehetővé teszi.  Trump szerint tíz év alatt egymillió munkahely jöhetne létre, és a bruttó hazai termék többszörösére növekedne.

Az amerikai elnök arra biztatta a muszlim országokat, hogy támogassák a béketervét. “Itt az ideje, hogy a muszlim világ korrigálja az 1948-ban elkövetett hibát” – mondta, utalva arra, hogy az 1948-ban hozott ENSZ-határozat után a muszlim világ elutasította Izrael Állam elismerését.

Trump megköszönte Ománnak, Bahreinnak és az Egyesült Arab Emírségeknek a béketerve kidolgozása során tanúsított együttműködésüket és közvetítésüket.

Netanjahu szerinte ez történelmi nap

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő “történelmi napnak” nevezte a béketerv bejelentésének napját. Köszönetet mondott Trumpnak és kormányzata munkatársainak az előterjesztésért.

Az izraeli kormányfő közölte, hogy Izrael kész a tárgyalásokra egy leendő palesztin államról. Leszögezte: a palesztinoknak el kell ismerniük Izraelt “zsidó államként”, és hangsúlyozta, hogy a palesztin menekültek nem kapnak jogot arra, hogy visszatérjenek a mai Izrael területére.

Netanjahu hangsúlyozta: a béketervvel Washington elismeri, hogy a palesztin területeken épült zsidó telepek Izrael részei, mert az amerikai elnök is elismeri annak fontosságát, hogy Izraelnek képesnek kell lennie önmaga védelmére a Jordán-völgyében és más vidékeken is.

Az izraeli kormányfő stratégiai fontosságúnak minősítette az izraeli szuverenitást Ciszjordániában, amelyet bibliai nevén, Júdea és Szamária néven említett. Bejelentette, hogy valamennyi zsidó településre és a Jordán-völgy egészére kiterjesztik Izrael joghatóságát, vagyis izraeli törvényeket léptetnek életbe.

Úgy vélekedett: az új béketerv reális és esélyt nyújt a tartós béke megteremtésére. Leszögezte azt is, hogy beleegyezett a palesztinokkal folytatandó tárgyalásokba, mert a Trump-tervet kiegyensúlyozottnak találja.

A tájékoztató után a Fehér Ház közleményben tudatta, hogy a Donald Trump által előterjesztett béketerv “demilitarizált” palesztin állam létrehozását irányozza elő.

Az amerikai elnök kedden délután a Twitteren héberül és arabul írt bejegyzést tett közzé, továbbá mellékelt térképeket is. Ezek egyikén a ciszjordániai telepeket Izrael állam részeként tüntette fel.

A palesztinok számára elfogadhatatlan a béketerv

Az amerikaiak közel-keleti béketerve elfogadhatatlan – jelentette ki, a Palesztin Hatóság elnöke az elképzelés washingtoni ismertetése után.

Miközben Mahmúd Abbász a palesztin frakciókkal, köztük a Hamász vezetésével vitatta meg a javaslatot, ezrek tiltakoztak egy szétszabdalt palesztin állam létrehozása ellen.

A térkép Trump szerint így nézne ki:

– Azt üzenem a Trump-Netanjáhú párosnak, hogy Jeruzsálem nem eladó. A jogaink nem eladók, és nem képezik alku tárgyát. Az önök összeesküvési megállapodása nem fog átmenni – jelentette ki Mahmúd Abbász Ramallahban.

A palesztinokat felháborította, hogy Izrael bekebelezhetné az újonnan felépített települések nagy részét.

A Hamász magas rangú tisztségviselője kijelentette, hogy elvetik az Izrael javára kidolgozott tervet. „Minden lehetőség nyitott” a válaszra – üzente.

Az izraeli telepesek elutasítják Donald Trump béketervét a palesztin államra vonatkozó ígérete miatt

A ciszjordániai zsidó települések képviselői elutasítják Donald Trump béketervét a palesztin állam létrehozásának ígérete miatt – jelentette az izraeli tizenhármas kereskedelmi televízió híradása szerdán.

A telepesek elutasították a tervet, mert semmiképpen, semmilyen feltételek mellett sem hajlandók elfogadni a palesztin állam felállítását. “Ha ez az ára az izraeli fennhatóság kiterjesztésének a ciszjordániai településekre, akkor inkább lemondunk annektálásukról” – nyilatkozta egyik képviselőjük a televízióban.

“Nagyon zavarban vagyunk” – mondta David Elhajani, a ciszjordániai telepesek tanácsának vezetője a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek. “Nem tudunk egyetérteni egy olyan tervvel, amely magában foglalja egy palesztin állam létrehozását, hogy veszélyeztesse Izrael államát, és a jövőben jelentős veszélyt jelentsen” – tette hozzá.

“Kijelentjük, hogy soha nem engedjük meg egy palesztin állam létrehozását, még az izraeli uralom ciszjordániai kiterjesztésének árán sem” – tette hozzá.

A telepesek vezetői találkoztak Washingtonban Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, aki megpróbálta megszerezni támogatásukat a Trump-tervhez.

Moszkva: a legfontosabb a palesztinok viszonyulása Trump béketervéhez

Oroszország tanulmányozni fogja a Donald Trump amerikai elnök által  előterjesztett béketervet, a legfontosabb az, hogy a palesztinok és az arab országok képviselő kifejtsék a hozzá való viszonyukat –  jelentette ki Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti és észak-afrikai különmegbízottja  TASZSZ hírügynökségnek az éjjel.

A Kreml a nap folyamán korábban közölte, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön Moszkvában személyesen ismerteti majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a béketerv részleteit. Putyin egyébként múlt héten Izraelben járt és a palesztin vezetéssel is találkozott.

“Tanulmányozni fogjuk (a javaslatot). A legfontosabb, hogy a palesztinok és az arabok kifejtsék a hozzá való viszonyulásukat” – jelentette ki Bogdanov.

Trump a Netanjahuval közösen megtartott keddi washingtoni sajtóértekezletén ismertette “az évszázad alkujaként” kommunikált közel-keleti rendezési tervét.

Bogdanov a terv nyilvánosságra hozását megelőzően, a nap folyamán korábban újságírók előtt kijelentette, hogy nem az Egyesült Államoknak kellene meghoznia a döntéseket a regionális rendezéssel kapcsolatban, amely előzetesen elmulasztott egyeztetni a palesztin vezetéssel, amely a konfliktus közvetlen érintettje.

“Szükséges lett volna konzultálni a palesztin féllel” – fogalmazott a magas rangú orosz diplomata.

Hozzátette, hogy Washington Moszkvával sem egyeztetett a kérdésben.

Borrell: az Egyesült Államok javaslata lehetőséget nyújt az izraeli-palesztin konfliktus tárgyalásos rendezésére

Az Egyesült Államok kezdeményezése lehetőséget nyújt arra, hogy újraindítsák az izraeli-palesztin konfliktus tárgyalásos és életképes megoldására irányuló erőfeszítéseket – közölte Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője a közel-keleti békefolyamattal összefüggésben az Európai Unió nevében tett nyilatkozatában.

Borrell nyilatkozata szerint az Európai Unió tanulmányozza és értékeli a javaslatokat, majd ezt követően alakítja ki egységes álláspontját. Az unió továbbra is elkötelezett a két államon alapuló megoldás mellett,  figyelembe véve mind a palesztin, mind az izraeli fél jogszerű kívánságait és követeléseit, tiszteletben tartva az összes vonatkozó ENSZ-határozatot és a nemzetközileg elfogadott megállapodásokat.

Az EU felszólítja mindkét felet, hogy politikájuk révén igazolják a kétállami megoldása iránti valódi elkötelezettségüket, mint az egyetlen lehetséges módot a konfliktus lezárására.

Michael Gahler német kereszténydemokrata EP-képviselő, az Európai Néppárt (EPP) uniós parlamenti képviselőcsoportjának szóvivője ugyanakkor újságíróknak kijelentette, az Egyesült Államok elnökének közel-keleti béketervét részrehajlónak tartja.

A tervben szereplő javaslatok várhatóan nem váltják be a tárgyalásos megoldás iránti várakozásokat. Ezek egyike sem egyezik az EU, illetve a tagállamok politikájával. Az EPP mindazonáltal megvizsgálja a terv részleteit és konzultál az izraeli és palesztin féllel – mondta a néppárti politikus.

Német külügyminiszter: csak olyan megoldás vezethet tartós békéhez, amelyet mindkét fél elfogad

Csak olyan megoldás vezethet el az izraeliek és palesztinok közötti tartós békéhez, amelyet mindkét fél elfogad – hangsúlyozta Heiko Maas német külügyminiszter Donald Trump amerikai elnök közel-keleti béketervére reagálva.

A német diplomácia vezetője közleményében kiemelte, hogy az izraeli-palesztin konfliktus megegyezésen alapuló, kétállami megoldására van szükség, ezért üdvözlendő minden kezdeményezés, amely lendületet ad a régóta megrekedt közel-keleti békefolyamatnak.

Az új amerikai javaslat azonban “kérdéseket vet fel, amelyeket megtárgyalunk partnereinkkel az EU-ban” – tette hozzá Heiko Maas. Kérdések adódnak egyebek mellett nemzetközi jogi ügyekkel összefüggésben és azzal kapcsolatban, hogy miként lehet bevonni a konfliktus részeseit egy tárgyalási folyamatba – fejtette ki a német külügyminiszter.

London szerint megfontolásra érdemes komoly javaslatról van szó

London szerint komoly és megfontolásra érdemes az amerikai elnök által bejelentett izraeli-palesztin béketerv.

Dominic Raab brit külügyminiszter kedd esti közleményében úgy fogalmaz: a brit kormány üdvözli Donald Trump bejelentését az izraeliek és a palesztinok közötti megbékélést célzó tervről.

Raab szerint “egyértelműen komoly tervről” van szó, amely tükrözi a kidolgozására fordított jelentős időt és erőfeszítést.

Egy olyan békemegállapodás, amely elvezet az izraeliek és a palesztinok békés együttéléséhez, az egész térség számára új lehetőségeket szabadíthat fel, és fényesebb jövőt teremthet a két érintett fél számára – áll a brit külügyminisztérium nyilatkozatában.

Dominic Raab szerint ugyanakkor csak Izrael és a palesztin területek vezetői dönthetnek arról, hogy a javaslat megfelel-e az általuk képviselt emberek igényeinek és célkitűzéseinek.

A brit kormány arra biztatja az érintett vezetőket, hogy ténylegesen és méltányos módon tanulmányozzák ezeket a terveket, és fontolják meg, hogy a javaslatok jelenthetik-e az első lépést a tárgyalóasztalhoz visszavezető úton – hangsúlyozza közleményében a brit külügyminiszter.

A Downing Street tájékoztatása szerint Boris Johnson brit miniszterelnök is beszélt Trumppal telefonon az amerikai békejavaslatokról. A londoni kormányfői hivatal szűkszavú közleménye szerint a terv “pozitív előrelépésnek” bizonyulhat. (MTI, Euronews)