Trump: Johnson győzelme előrevetíti a 2020-as amerikai választás eredményét

Boris Johnson és a brit konzervatívok győzelme az Egyesült Királyságban előrevetíti a 2020-as amerikai választások eredményét is – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök újságíróknak a Fehér Házban, amikor fogadta Mario Abdo Benitez paraguayi elnököt.

“Gratulálni szeretnék Boris Johnsonnak a fantasztikus győzelméhez” – fogalmazott az Ovális Irodában az amerikai elnök. Majd leszögezte: “azt hiszem, ez talán előrejelzi azt, hogy mi fog történni jövőre a mi országunkban is”.

Donald Trump korábban a Twitteren már gratulált Johnsonnak – ahogyan fogalmazott – “nagyszerű győzelméhez”. Bejegyzésben azt is kiemelte, hogy “az Egyesült Államok és Nagy-Britannia most, a Brexit után szabadon megkötheti az új kereskedelmi megállapodást “. Az elnök azon meggyőződésének adott hangot, hogy az egyezmény sokkal nagyobb és jövedelmezőbb lehet, mint az Európai Unióval megköthető bármely megállapodás. “Bravó, Boris!” – írta Trump.

Boris Johnsonhoz címzett üdvözlő üzenetében az amerikai külügyminisztérium szintén megerősítette, hogy elkötelezett a Brexit után megkötendő kereskedelmi megállapodás mellett. Morgan Ortagus, amerikai külügyi szóvivő újságíróknak kijelentette: az Egyesült Királysággal kötendő szabadkereskedelmi megállapodás aláírásával Washington erőteljes gazdasági kapcsolatokat akar Londonnal.

Trump annak viszont nem örülhet, hogy ellene szavazott a képviselőház jogi bizottsága

A határozat első pontjáról szavazott a bizottság, amely vádemelést javasol Donald Trump elnök ellen hatalommal való visszaélés miatt.

A bizottság demokrata tagjai Trump ellen, a republikánusok mellette szavaztak.

– “Ez egy boszorkányüldözés, egy álhír, egy kamuhír, senki nem tett semmi rosszat” – reagált a hírre Donald Trump. – “Borzasztó dolog a vészhelyzetekre kitalált alkotmányos vádeljárást ilyen ügyben alkalmazni, egy tökéletes telefonhívásra, amit ennek az országnak az elnökével folytattam, aki meg is mondta, hogy nem volt nyomásgyakorlás, én nem is értette, hogy miről beszélünk.”

A vádpontok szerint Donald Trump visszaélt a hatalmával, amikor nyomást gyakorolt az ukrán elnökre, hogy indítson nyomozást politikai riválisa, Joe Biden fia ellen. A vádakról először a demokrata többségű képviselőház, majd a republikánus többségű szenátus is szavaz. (MTI, Euronews)

Kapcsolódó: Donald Trump örül Johnson sikerének és a Brexitnek

Johnson: erőteljes új felhatalmazás a Brexit végigvitelére

Frissítve!!! A konzervatívok nyertek a brit választáson

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!