Trump ismét a WHO-t bírálta

Donald Trump amerikai elnök ismét az ENSZ Egészségügyi Világszervezetét (WHO) bírálta a járvánnyal foglalkozó kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján a Fehér Házban szerdán este.

Mike Pompeo külügyminiszter viszont arról beszélt, hogy nem most jött el az ideje a vezetőváltásnak a szervezetnél.

Az amerikai elnök a sajtókonferencián megismételte, hogy szerinte a WHO Kínát pártolja, és nem ő politizálja át a szervezet munkáját, hanem annak főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Trump ezzel válaszolt a WHO-vezető szerda délutáni sajtótájékoztatójára, ahol Gebrejeszusz úgy fogalmazott: “kérem, ne politizálják át ezt a vírust. Ha nem akarnak még több hullazsákot, akkor tartózkodjanak az átpolitizálástól. Az én rövid üzenetem az: kérem, tegyék karanténba a Covid-19 átpolitizálását”.

“Hihetetlen, hogy ő beszél átpolitizálásról, amikor nézzék csak meg a (szervezet) Kínához fűződő viszonyát!” – fogalmazott Donald Trump szerdán este. Majd utalva a WHO finanszírozására, kifejtette: “Kína 42 millió dollárt költ, mi 450 millió dollárt költöttünk, mégis úgy látszik, mintha minden Kína szája íze szerint történne. Ez nem helyes és nem tisztességes velünk szemben és tisztesség ne essék szólván, nem korrekt a világgal szemben sem”.

Trump sejtetni engedte, hogy kevesebb halottja lenne az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségnek, ha a WHO “korrekt elemzést” adott volna a helyzetről.

Az amerikai diplomácia vezetője, Mike Pompeo kifejtette: nem most van itt az ideje a vezetőcserének a WHO-nál. “Rengeteg időnk lesz majd arra, hogy visszapillantva megvizsgáljuk, hogyan is teljesített az Egészségügyi Világszervezet” – mondta. Hozzáfűzte: “addig is az a dolgunk, hogy megőrizzük és megóvjuk az amerikai adófizetőket, és gondoskodjunk arról, hogy a mi erőforrásaink ne olyan helyekre jussanak, ahol nem szolgálják az amerikai népet és a világot”. Kijelentette: egyetért Donald Trump korábban kifejtett álláspontjával, miszerint megfontolandó, hogy az Egyesült Államok csökkentse, vagy meg is vonja a WHO működéséhez biztosított anyagi hozzájárulását.

A sajtókonferencián Anthony Fauci, a kormányzati munkacsoport tagja, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója elmondta: a társadalmi távolságtartás gyakorlata eredményes, ezt tovább kell erősíteni. “Ez fog bennünket átsegíteni a bajokon” – hangoztatta.

Deborah Birx, a munkacsoport másik tagja arról beszélt, hogy az amerikaiak “drasztikusan változtattak” a magatartásukon, és ez meghozza az eredményt.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója, Robert Redfield szerda este új előírásokat jelentett be. Ezek azokra vonatkoznak, akik elvileg nagymértékben kitettek a koronavírus-fertőzésnek: az egészségügyben dolgozók, orvosok és ápolók, valamint az élelmiszeráruházakban és a patikákban dolgozók. Közölte: az új előírások szerint ezeknél az embereknél a napi munkába állás előtt kötelező lesz ellenőrizni a testhőmérsékletet, és továbbra is kötelező védőmaszkot hordaniuk, illetve betartaniuk a távolságtartás szabályait.

Két további amerikai államban elhalasztották az előválasztásokat

Két további amerikai államban, New Jerseyben és Virginiában szerdán bejelentették, hogy 15 másik államhoz hasonlóan elhalasztják az előválasztásokat.

A döntés bejelentésekor Phil Murphy, New Jersey demokrata párti kormányzója úgy fogalmazott: “a demokráciánk nem eshet a Covid-19 áldozatául”. Murphy hangsúlyozta: nem akarja, hogy New Jersey olyan legyen, mint Wisconsin, “ahol az embereknek dönteniük kellett, hogy választójogukat gyakorolják-e vagy saját egészségüket védik meg”.

New Jerseyben, amely a koronavírus-járvány által egyik leginkább sújtott tagállam, június 2. helyett július 7-én tartják meg az előválasztásokat.

Virginiában, a szintén demokrata párti kormányzó, Ralph Northam bejelentése szerint június 9. helyett két héttel később, június 23-án rendezik meg a kongresszusi előválasztásokat. Az elnökjelölti előválasztásokat Virginiában már korábban, a járvány kitörése előtt megtartották.

Közben növekvő aggodalom kíséri a kedden Wisconsinban kényszerűen megtartott előválasztások utáni helyzetet. Ebben a középnyugati államban ugyanis a helyi legfelsőbb bíróság órákkal a választások előtt semmisnek mondta ki Tony Evers demokrata párti kormányzó rendeletét, amely elhalasztotta volna a voksolást és meghosszabbította volna a levélszavazás határidejét is. Így, annak ellenére, hogy kijárási korlátozások vannak érvényben Wisconsinban is, százezrek járultak az urnákhoz.

Amerikai sajtóbeszámolók szerint kaotikus jelenetek zajlottak. Miközben ebben a középnyugati államban is érvényben van a társadalmi elkülönülés, azaz az emberek közötti távolságtartás előírása is, a wisconsiniak hosszú, tömött sorokban várakoztak a választási helyiségeknél. Milwaukee-ban, amely az állam legnagyobb városa, sokan arra panaszkodtak, hogy inkább levélben voksoltak volna, de nem kapták meg a szavazócédulát.

Televíziós nyilatkozataiban több egészségügyi szakember is aggodalmának adott hangot, hogy az előválasztások után Wisconsinban megugrik az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma.

Szerdán későn este a szövetségi főváros, Washington melletti Marylandből érkeztek riasztó hírek: jelentős mértékben nőtt az idősotthonokban diagnosztizált vírusfertőzöttek és halottak száma. Larry Hogan, az állam republikánus kormányzója még a hét elején mondta el egy interjúban, hogy az állam több mint 200 idősotthonából több mint 81-ben diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéseket.

A Johns Hopkins egyetem és kórház szerda esti adatai szerint az Egyesült Államokban 432 132 fertőzöttet regisztráltak és a vírusfertőzés nyomán kialakult Covid-19 nevű, tüdőgyulladásos betegségben elhunytak száma 14 800-ra emelkedett.

A németek többsége a tavaszi szünet után is fenntartaná a korlátozásokat

Németországban a lakosság többsége az április 19-én véget érő tavaszi szünet után is fenntartaná a koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozásokat, a szövetségi kormány válságkezelő munkáját pedig a lakosság csaknem háromnegyede támogatja egy ma ismertetett felmérés szerint.

Ugyancsak mai adatok szerint a regisztrált fertőzöttek száma az utóbbi napokhoz képest ugyan nagyobb mértékben emelkedik, de a járvány továbbra is viszonylag lassan terjed.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok közös döntése szerint a március közepétől bevezetett járványlassító korlátozásokat egyelőre április 19-ig tartják fenn. Akkor ér véget a legtöbb tartományban a tavaszi, húsvéti tanítási szünet. A további lépésekről húsvét után, április 14-én egyeztetnek.

A normális élethez visszavezető első lépések feltétele, hogy az emberek az ünnepek alatt is betartsák a kijárási korlátozásokat és a közvetlen fizikai kapcsolatok csökkentésére bevezetett többi szabályt – mondta Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter a Handelsblatt című lap mai számában, kiemelve, hogy a járványügyi adatokból kedvező trend bontakozik ki, de a folyamatnak erősödnie, állandósulnia kell.

Minden az emberek szabálykövető magatartásától függ – húzta alá a miniszter, aki szerint kellő körültekintés és óvatosság mellett fokozatosan közelebb lehet kerülni a járvány előtt megszokott mindennapi életvitelhez.

A ZDF országos köztelevízió Politbarometer nevű felméréssorozatának új adatfelvétele alapján a németek 55 százaléka április 19. után is fenntartaná a korlátozásokat. A választókorú népességre reprezentatív felmérésben megkérdezettek 29 százaléka szerint a tavaszi szünet vége megfelelő időpont elkezdeni a korlátozások fokozatos lazítását, és csupán 5 százalék sürgeti, hogy korábban vonják vissza a társadalom és a gazdaság működését csaknem teljesen befagyasztó intézkedéseket.

A szövetségi kormány eddigi válságkezelő munkáját a lakosság 74 százaléka támogatja, ami kismértékű csökkenés a márciusban regisztrált 75 százalékhoz képest. A kijárási korlátozásokat 90 százalék tartja megfelelőnek, szemben a márciusban mért 95 százalékkal. A járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására indított, minden korábbinál nagyobb léptékű állami támogatási programokkal bő kétharmad, a németek 69 százaléka továbbra is elégedett. Márciusban ez az arány még 74 százalék volt.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) adatai szerint máig 108 202 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 4 974 esettel több az egy nappal korábbi 103 228-nál. A napi új fertőzöttek száma így sorban a harmadik napja emelkedik, de az emelkedés mértéke – 4,81 százalék – továbbra is viszonylag alacsony.

Az RKI naponta egyszer közöl kimutatást, és kizárólag a tartományi hatóságoktól hivatalos úton továbbított adatokat használja. Az amerikai Johns Hopkins Egyetem (JHE) szakértői több forrásból merítenek és kimutatásukat naponta többször frissítik. Adatai szerint ma délelőttig 113 296 embernél mutatták ki az új kórokozót, ami 5633 esettel több az egy nappal korábbi 103 375-nél.

Az igazolt fertőzöttek száma így 5,23 százalékkal emelkedett. A héten eddig rendre 5 százalék alatti mértékű növekedést regisztráltak.

A Die Zeit című hetilap hírportálján közölt számítás alapján a regisztrált fertőzöttek számának duplázódási ideje 12 nap. Ez hétfőn még 10 nap volt, az előző héten pénteken pedig 8 nap. A szövetségi kormány szerint az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének megőrzéséhez 14 nap körüli szintre kell emelni a duplázódási időt, mert két hét a súlyos betegek átlagos kezelési ideje.

A JHE statisztikája szerint a vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma az egy nappal korábbi 2016-ról 2349-re emelkedett.

Csehországban újabb boltok nyitottak ki, de közben szigorodtak a higiéniai előírások

Csehországban ma tovább bővült a nyitva tartó üzletek száma, ugyanakkor szigorodtak az üzletek működtetésének higiéniai feltételei.

Minden nyitva tartó üzlet kötelező biztosítani alkalmazottainak és a vevőknek is a szükséges fertőtlenítőszereket, az élelmiszerboltokban csak egyszeri használatú kesztyűvel lehet vásárolni, az alkalmazottak pedig az összes boltban kötelesek kesztyűt használni, amikor kiszolgálják a vevőt. A boltok vezetőinek biztosítaniuk kell azt is, hogy a vevők korlátolt számban lépjenek be az üzlethelységekbe, és vásárláskor ne torlódjanak fel.

Csehországban március 12-én zárták be az üzleteket és a vendéglőket. Kivételt csak az élelmiszerboltok, drogériák, trafikok, gyógyszertárak, üzemanyagtöltő állomások és néhány más kiemelt fontosságú üzlet kapott.

Később kinyithattak egyebek között a virágüzletek, a háztartási kellékeket és cikkeket, valamint a textilt árusító üzletek is.

Mától kezdve megnyíltak főleg a sporttal és szabadidős tevékenységgel kapcsolatos boltok és szolgáltatások, a hobbimarketek, a vaskereskedések, illetve az építkezési kellékeket árusító üzletek.

További üzletek, szolgáltatások megnyitását a kormány a járványhelyzet alakulásától függően a húsvét utáni időszakra tervezi.

Csehországban ma reggel 5312 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, ami 279-cel több mint szerdán. A szerdai növekedés mérsékelten meghaladja a múlt heti 253-as átlagot.

A Covid-19 betegségben eddig 104 személy halt meg, míg a gyógyultak száma 243-ra emelkedett. A halálesetek száma kedden tizenhárommal, a gyógyultaké pedig 62-vel emelkedett.

Az egészségügyi tárca honlapján megjelent kimutatás szerint eddig összesen 106 845 tesztet végeztek, ami nyolcezerrel több a szerdainál.

Csehországban sikerült megakadályozni a koronavírus-járvány ellenőrizetlen terjedését, ezért az ország megkezdheti a felkészülést a normális élethez való visszatérésre – jelentette ki Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján Prágában.

Szerbia és Montenegró szigorított a kijárási tilalmon

A nyugat-balkáni országok főként szigorító intézkedésekkel igyekeznek felvenni a harcot a koronavírus-járvánnyal, Szerbia és Montenegró például a hétvégére kijárási tilalmat rendelt el.

Szerbia szigorított a kijárási tilalmon, és a hétköznaponkénti 17 és 5 óra közötti kijárási tilalom mellett teljes hétvégi kijárási tilalmat vezetett be. A korábbi intézkedés szerint szombat 13 és hétfő 5 óra között volt tilos utcára lépni, a legutóbbi döntés értelmében viszont a hétfő hajnali 5-ig tartó kijárási tilalom már pénteken 17 órakor megkezdődik.

Az utóbbi 24 órában Szerbiában 219-cel, 2447-ről 2666-ra nőtt az igazolt fertőzöttek, valamint 61-ről 65-re a betegség halálos áldozatainak száma. A szerbiai járványügyi szakemberek szerint körülbelül 10 nap múlva tetőzhet a fertőzöttek száma az országban, utána az új fertőzések számának folyamatos csökkenésére lehet számítani. “Már látszik a fény az alagút végén” – hangzott el az epidemiológusok tegnapi sajtótájékoztatóján.

Aleksandar Vucic szerb elnök a közösségi médiában jelentette be, hogy legidősebb fia is megfertőződött, kórházba szállították. A belgrádi média jelentései szerint a 22 éves Danilo önkéntesként segített a teljes kijárási tilalomra kötelezett időseknek, és munka közben kaphatta el a fertőzést.

Bosznia-Hercegovina tegnap védőfelszerelés-szállítmányt kapott Törökországtól. Ankara több ezer védőruhát, több százezer védőmaszkot és gumikesztyűt, valamit kétezer tesztet ajándékozott Szarajevónak. Korábban az Európai Unióból és az Egyesült Államokból is nagy értékű segítség érkezett a nyugat-balkáni országba. Az utóbbi 24 órában Bosznia-Hercegovinában 764-ről 806-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és 34-en haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe.

Koszovót továbbra is inkább a belpolitika, mint a járvány foglalkoztatja. A távozó kormány feltételezhetően a járvány lecsengéséig hivatalban marad, új intézkedéseket azonban egyelőre nem kíván foganatosítani. Koszovóban tegnapról mára 184-ről 224-re nőtt a regisztrált fertőzöttek, és 3-ról 6-ra a halottak száma.

Montenegróban egy nap alatt hét új esetet regisztráltak, így az igazolt fertőzöttek száma 248. A kormány legújabb intézkedései szerint a köztereken nem lehet gyülekezni, csoportosan vagy párosan sétálni, ez alól a 12 év alatti gyerekek és szüleik, valamint a különleges figyelmet igénylők és segítőik jelentenek kivételt. A kijárási tilalmat is szigorították, hétköznaponként továbbra is 19 és reggel 5 óra között, szombaton 13 és 5 óra között, vasárnap viszont 11 és hétfő reggel 5 óra között tilos az utcára lépnie az embereknek.

Észak-Macedóniában mára 599-ről 617-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Szkopje egyelőre nem tervez újabb intézkedéseket, a kormány arra kért mindenkit, hogy tartsa be a kijárási tilalmat, és a fiatalok ne érintkezzenek az idősekkel.

Ukrajnában újabb rekordot döntött a fertőzöttek számának napi növekedése

Ukrajnában mára, egy nap alatt öt új esettel, 57-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 224-gyel 1892-re, ami az eddigi legmagasabb napi növekedés – hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium.

A betegségből eddig 45-en gyógyultak fel az országban. A legtöbb fertőzött jelenleg a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyében (302 fő) és a fővárosban, Kijevben van (300 fő). Eddig a legtöbben – 13-an – azonban a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében haltak bele a betegségbe.

A külügyminisztérium mai közlése szerint külföldön előző napi adatok alapján összesen 175 ukrán Covid-19 beteget ápolnak. Eddig öt ukrán állampolgár halt bele külföldön a betegségbe.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott, csütörtökön megjelent interjújában elárulta, hogy koronavírusra tesztelték Volodimir Zelenszkij elnököt és Denisz Smihal kormányfőt is rögtön azután, hogy a múlt hónapban fény derült az első parlamenti képviselő, Szerhij Sahov fertőzöttségére. Sahov és egy másik képviselő egyébként már felgyógyultak a betegségből. Egy kormánypárti honatya a napokban hozta nyilvánosságra, hogy eddig nyolc parlamenti képviselőnél igazolták a koronavírus-fertőzöttséget – emlékeztetett az UNIAN hírügynökség.

A belügyminisztérium közölte: abban állapodott meg a vallási felekezetekkel, hogy a húsvéti szertartásokat ugyan megtarthatják a templomokban, de azokon legfeljebb tíz fő vehet részt. Erről a tárca az egyházi és vallási szervezetek országos tanácsának képviselőivel folytatott online megbeszélésén egyezett meg.

Hamis bombariadó volt mára virradóan Kijevnek abban a kórházában, ahol a legtöbb koronavírusos beteget ápolják. A rendőrség közlése szerint átvizsgálták a Covid-19 betegek számára elkülönített részleget, az egész kórházat és a környékét, de nem találtak robbanószerkezetet.

Kína lezárta az Oroszországgal közös szárazföldi határátkelőit

Kína lezárta az Oroszországgal közös határátkelőit, miután az elmúlt időszakban egyre több új koronavírussal fertőzött ember lépett be az orosz határon keresztül – derül ki Kína moszkvai nagykövetségének közleményéből.

Az Oroszországgal határos, északkelet-kínai Hejlungcsiang tartományban kedden 111 új, az orosz határon átkelő fertőzöttet azonosítottak, akik közül 25 embernél már jelentkeztek az új koronavírus okozta Covid-19 nevű betegség tünetei. A CCTV kínai állami hírcsatorna arról tudósított, hogy kedden vesztegzár alá helyezték Szujfenhót, egy, a határ közelében fekvő várost a tartományban. A 70 ezres lakosú városban családonként egy ember mehet ki vásárolni három naponta egyszer, a lakosságot egyébként arra szólították fel, hogy maradjanak otthonaikban. A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint pedig a városban ideiglenes kórház felépítését is megkezdték, a fertőzöttek elkülönítésére szolgáló kórházak ugyanis már megteltek.

Tegnap 63 újabb beteget diagnosztizáltak Covid-19-cel Kína szárazföldi részén, közülük csupán két ember fertőződött meg belföldön. Az ugyanaznap azonosított 56 újabb panaszmentes fertőzött közül 28-an utaztak be az országba külföldről. A hivatalos adatok szerint az összes regisztrált Covid-19 eset száma 81 865-ra emelkedett szerda éjfélig, míg ugyaneddig 3335-en hunytak el az ország szárazföldi részén.

A külföldről behozott esetek mellett a járványelleni intézkedések középpontjában Kínában jelenleg a panaszmentes fertőzöttek állnak. A Hszinhua jelentése szerint a kínai kormányzat helyi idő szerint szerdán este új előírásokat tett közzé a tünetmentes esetekre vonatkozóan. A dokumentum, amelyben egyértelműen kijelentik, hogy a tünetmentes vírushordozók fertőzőek, azt írja elő, hogy az ilyen eseteket legfeljebb két órával a diagnózis megszületését követően jelenteni kell a helyi egészségügyi hatóságok felé, akiknek pedig egy napon belül közzé kell tenni az adatokat.

A panaszmentes fertőzöttek számát április 1-étől kezdték el naponta közölni Kínában, ahol sokan a járvány második hullámától tartanak. A tünetmentes fertőzötteket 14 napon át tartják orvosi megfigyelés alatt, majd két negatív vírusteszt birtokában engedik őket haza. Az ezt követő két hétben még heti egyszer újabb vírusteszten kell átesniük, csakúgy, mint a Covid-19-ből felgyógyultaknak. A kínai egészségügyi hatóságok a tünetmentes esetekben is végeznek kontaktkutatást, és a vírushordozókkal kapcsolatba került embereket szintén elkülönítik és orvosi megfigyelés alá helyezik. (MTI)

Kapcsolódó: Csaknem másfélmillióra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a világon

A román kormány fél hónapos kényszerszabadságra küld közalkalmazottakat

Meghalt a járvány miatt 8 beteg Magyarországon

New York államban kedden 779-en haltak meg a járvány miatt

Az EU 15,6 milliárd euróval segíti partnerországait a járvány elleni védekezésben

ellenőrzést rendel el az országos tisztifőorvos az idősotthonokban

Magyarországon kevés koronavírus-tesztet végeznek, jórészt azok is megbízhatatlanok

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!