Trump és a New York-i kormányzó összeveszett a vírustesztek ügyében

Trump “nagyon pártosnak” és “félrevezetőknek” minősítette a sajtó és a New York-i kormányzó egyes panaszait, szerinte nagyon is felkészültek a járványra. Az amerikai elnök védelmébe vette a korlátozások ellen tüntetőket, akiket egyébként Twitter-bejegyzéseiben bátorított is.

Donald Trump amerikai elnök a farmereknek és állattenyésztőknek nyújtandó 19 milliárd dolláros támogatást jelentett be pénteken este a koronavírus-járvány intézkedéseit összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján.A Koronavírus Élelmiszersegély-programnak nevezett keretből biztosított 19 milliárd dollárból 16 milliárdot közvetlen támogatással adnak, a többi kölcsön formájában vehető igénybe.

Az amerikai elnök azt is bejelentette, hogy ezen kívül a kormányzat 3 milliárd dollár értékben vásárol fel a gazdáktól, és az árut a rászorulókat segítő élelmiszerbankokba szállítják. A segítség részleteit a sajtókonferencián jelenlévő Sonny Perdue szövetségi agrárminiszter ismertette.

A kormányzat korábban már 28 milliárd dolláros támogatással segítette ki a farmereket és az állattenyésztőket.

Trump bejelentette, hogy telefonon egyeztetett a mexikói elnökkel, és az Egyesült Államok kész lélegeztetőgépekkel segíteni a déli szomszédos államot.

Az elnök viszonylag részletesen foglalkozott a médiában és a politikai életben megjelent, a gazdaság és a mindennapi élet újraindítására vonatkozó egyes információkkal, amelyeket “nagyon pártosnak” és “félrevezetőknek” minősített. Nem nevezett meg ugyan egyetlen politikust vagy médiumot sem, de a sajtókonferencia utáni első kommentárok emlékeztettek a közte és Andrew Cuomo New York-i kormányzó közötti pénteki rövid vitára a tagállamoknak nyújtott segítséget és a vírusteszteket illetően. Trump a sajtókonferencián úgy fogalmazott: “néhányan abszolút kudarcot vallottak a tesztelésre vonatkozó hatáskör értelmezésében”.

“Nagyon is felkészültek vagyunk a járványra” – szögezte le Donald Trump. Megemlítette, hogy a szövetségi kormányzat 2900 plusz kórházi ágyat bocsátott New York városának rendelkezésére, és a haditengerészet kórházhajója is Manhattannél horgonyoz. De nem is volt mindre szükség, mondta, hozzátéve, hogy a kormányzó kérésére inkább óvatosságból túlbecsülték az igényt. “Fantasztikus munkát végeztünk” – fogalmazott.
Újságírói kérdésekre válaszolva kifejtette, hogy egyes államok kormányzói “túlságosan is szigorúak” voltak a kijárási korlátozások elrendelésekor. Egyben védelmébe vette a korlátozások ellen tüntetőket, akiket egyébként péntek délutáni Twitter-bejegyzéseiben bátorított is.

Mike Pence alelnök közölte, hogy naponta 120 ezer vírustesztet végeznek az ország kórházaiban, és van elég készlet ahhoz, hogy az egyes államok megkezdhessék a gazdaság újraindításának első szakaszát. Hangsúlyozta, hogy nem a szövetségi kormánynak, hanem az államok kormányzóinak kell bonyolítaniuk a tesztelést.

A tesztelés egy nagyon fontos része a járvány elleni küzdelemnek, de ellentétben azzal, amit sokan hangoztatnak, a tesztelés nem minden – hangsúlyozta Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója, kiemelve a társadalmi távolságtartás és a kijárási korlátozások betartásának fontosságát. Hozzátette, hogy “technikai problémák miatt” a járvány kitörésekor még nem volt elegendő vírusteszt. A professzor elmondta azt is, hogy rajta pénteken végeztek újabb tesztet, amely negatív lett.

Kaliforniában a hivatalosan regisztráltnál jóval többen lehetnek fertőzöttek

Kaliforniában a hivatalosan regisztráltnál jóval többen lehetnek fertőzöttek – állapította meg a Stanford Egyetem kutatócsoportjának pénteken nyilvánosságra hozott tanulmánya.

A Jay Bhattacharya és Eran Bendavid által vezetett kutatócsoport április első hetében készítette a tanulmány alapjául szolgáló vizsgálatait Santa Clara megyében 3300 önkéntes részvételével, akik úgy tudták, egészségesek.

A szerológiai vizsgálatok elvégzését követően kiderült, hogy az egészséges emberek 2,5-4,2 százalékának vérében találtak antitesteket, ami azt jelenti, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen anélkül, hogy tudtak volna róla. A kutatók ebből – modellezés után – arra a megállapításra jutottak, hogy egész Kaliforniában hasonló lehet a helyzet.

“Az adataink alapján április elseje előtt 48-85 ezer ember fertőződhetett meg Santa Clara megyében. Ezzel szemben a hivatalosan regisztrált fertőzöttek száma a megyében április elsején csak 956 volt, 50-85-ször kevesebb, mint amit az adataink mutattak” – írták a tanulmányban. A kutatók becslései szerint a kaliforniaiak körében is a regisztráltnál 50-85-ször nagyobb lehet a tüneteket nem mutató fertőzöttek aránya.

A tanulmány még nem esett át szakértői bírálaton, Scott Gottlieb, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) korábbi igazgatója azonban a Twitteren reagálva úgy vélekedett: az eredmény “valószínűleg jellemzi az országos helyzetet is”.

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának helyettes vezetője, John Hyten tábornok péntek este bejelentette: a Theodore Roosevelt repülőgép-hordozón a vírusfertőzéssel diagnosztizált matrózok háromnegyedénél a fertőzés tünetmentes volt. Hozzátette, hogy sok matróznál, akinél március végén a vírusteszt negatív volt, az újabb teszt már pozitívnak bizonyult.

Péntekig az anyahajón szolgálatot teljesítőknek már a 94 százalékán elvégezték a vírustesztet. 660 tengerésznél pozitív lett az eredmény, 3920 esetben pedig fertőzésmentességet mutattak ki.
A Guamnál állomásozó Theodore Roosevelt egyik tengerésze belehalt a vírus okozta Covid-19 betegségbe.

Az anyahajó kapitánya korábban drámai hangú levelet írt feletteseinek, kérve őket, hogy mentsék ki és különítsék el a matrózokat, mert sok köztük a fertőzött. A levél megjelent a sajtóban is, és Brett Crozier kapitányt felmentették. Az ügy nyomán lemondásra kényszerült Thomas Modly, a haditengerészetért felelős államtitkár, mert “lehülyézte” a kapitányt.

New Yorkban nő a járvány halálos áldozatainak száma

New York államban emelkedik a járvány halálos áldozatainak száma – jelentette be Andrew Cuomo, az állam kormányzója a pénteki  sajtótájékoztatóján. Közben több amerikai tagállamban tüntettek a gazdaság és a mindennapi élet újraindításáért. Donald Trump elnök a Twitteren buzdította a korlátozások ellen tüntetőket.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo közölte: csütörtökön az államban 630 halálos áldozatot követelt a járvány, míg szerdán 606 beteg hunyt el az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben. Hozzátette azonban, hogy csökkent az újonnan kórházba szállított betegek száma, s jelenleg naponta kétezer beteget vesznek fel a kórházakba.

A kormányzó azt állította: a szövetségi kormány nem segít a vírustesztek biztosításában, s hozzátette még azt is, hogy Donald Trump többször is visszautasította a tagállamok kérését a tesztek számának növelésére. Állítása szerint Trump azt mondta volna: ez “túlságosan nehéz” és “túlságosan bonyolult”.

Az amerikai elnök még a sajtótájékoztató alatt a Twitteren válaszolt erre. “Cuomo nevetséges módon 40 ezer lélegeztetőgépet kért. Ennek kis részét leszállítottuk, és bőségesen elég is volt” – írta a mikroblogon. Egy másik bejegyzésében pedig úgy fogalmazott. “Cuomo kormányzónak több időt kellene töltenie a cselekvéssel, és kevesebbet  a panaszkodással. Gyerünk, tessék dolgozni. Elég a beszédből. Mi kórházi ágyak ezreit biztosítottuk (New York államnak), amelyekre nem volt szükség, vagy nem is használták fel ezeket”.

New York kormányzója az állam gazdasági újranyitásáról szólva azt mondta: ehhez mindenképpen a szövetségi kormányzat pénzügyi segítségére van szükség. Azt állította, hogy ilyen jellegű segítséget az általa irányított állam eddig nem kapott.

Az állam idősotthonaiban pusztító járványra vonatkozó újságírói felvetésre Andrew Cuomo azt válaszolta: “csak azokról az esetekről tudunk, amelyeket jelentenek nekünk”. Péntek délelőtt ugyanis nyilvánosságra hozták New York állam egyik felmérését, amely szerint az állam idősotthonaiban katasztrofális a helyzet: 19 otthonban egyenként több mint 20 halottja volt az elmúlt hetekben a járványnak. Egy brooklyni otthonban 55 idős ember hunyt el, New York városának további négy idősotthonában – Bronxban, Queensben és Staten Islanden – több mint 40 ápolt halt meg. Egyedül a keddi napon az állam idősotthonaiban 2477 halálos áldozatot követelt a Covid-19 betegség.

Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetem és kórház péntek déli adatai szerint több mint 672 ezer a diagnosztizált fertőzöttek és több mint 33 ezer a járványban elhunytak száma.

Több államban a mindennapi élet újraindítása mellett tüntettek

Több tagállamban, így Michiganben, Minnesotában, Kentuckyban és Virginiában is ezrek tüntettek annak érdekében, hogy indítsák be ismét a gazdasági és a mindennapi életet. Dél-Dakota kormányzója, Kristi Noem, aki az állam május elejei újranyitása mellett döntött, pénteken úgy fogalmazott a döntését bírálóknak: “hiszek a szabadságban”.

Donald Trump a Twitteren buzdította a korlátozások ellen tüntetőket. Szabadítsátok fel Minnesotát! Szabadítsátok fel Michigant! Szabadítsátok fel Virginiát! – írta három külön mikroblog-bejegyzésben. Michiganben a tüntetők Gretchen Whitmer demokrata párti kormányzó Lansingben lévő háza elé vonultak. Kommentátorok emlékeztetnek arra, hogy Whitmert Joe Biden, a Demokrata Párt várható elnökjelöltjének egyik alelnök-jelöltjeként emlegetik.

Pénteken csaknem két tucat tagállam kormányzója is bejelentette, hogy – a csütörtökön este előterjesztett kormányzati ajánlás szerint – már május elején kész megkezdeni az állam újraindításának első szakaszát. Ezek az államok: Alabama, Arizona, Arkansas, Colorado, Dél-Dakota, Dél-Karolina, Észak-Dakota, Florida, Idaho, Indiana, Iowa, Kansas, Minnesota, Mississippi, Missouri, Montana, Nevada, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Texas és Wyoming.

Kisvállalkozásokkal foglalkozó amerikai kormányhivatal: a legtöbb kölcsönt New York, Texas és Kalifornia kapta

A kisvállalkozásokkal foglalkozó amerikai kormányhivatal (SBA) pénteken közzétett jelentése szerint a gazdaságélénkítő csomagtervekben rögzített kölcsönök közül a legtöbbet New York, Texas és Kalifornia állam cégeinek folyósították.

Az SBA közleménye szerint a rendelkezésre álló összeg 13 százaléka, azaz 44,9 milliárd dollár jutott ezekbe az államokba. Elsősorban a járvány által leginkább sújtott ágazatokban, a kiskereskedelemben, az élelmiszeriparban és a szolgáltatásokban tevékenykedő kisvállalkozások részesültek a kölcsönökből.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo péntek délelőtti sajtótájékoztatóján a gazdaság újraindításáról szólva azt közölte, hogy az általa irányított állam a szövetségi kormányzat segítsége nélkül nem tudja újraindítani gazdaságát.

Közben egyre több demokrata párti képviselő emelte fel szavát annak érdekében, hogy a demokrata többségű képviselőház tárgyalja meg a kisvállalkozások élénkítésére szánt csomagtervben szereplő összeg bővítését. A rendelkezésre álló 349 milliárd dolláros keret ugyanis csütörtökön kimerült, azaz már nem fogadnak be kölcsönkérelmet. A Fehér Ház csütörtökön fel is szólította a kongresszust, hogy “azonnal” szavazza meg a kisvállalkozások gazdaságélénkítő csomagja összegének emelését.

Franciaországban továbbra is magas a halálozás, de egyre kevesebb az új beteg

Franciaországban az elmúlt 24 órában 761-gyel 18 681-re emelkedett a koronavírus-járvány kórházakból, idősotthonokból és más szociális intézményekből jelentett halálos áldozatainak száma – közölte Jérome Salomon, az egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója.

Kórházban 418-en hunytak el a Covid-19 fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a szerdai 417 után, az idősotthonokból és a szociális intézményekből – ahol a járvány kezdetet óta 7203-an vesztették életüket – 343 új halálesetet jelentettek.

A továbbra is magas halálozás mellett azonban egymás utáni harmadik nap csökkent, pénteken 115-tel a Covid-19 betegséggel kórházban ápoltok száma, az intenzív osztályon történő kezelést igénylő súlyos betegek száma pedig már nyolc napja nem nőtt, az elmúlt 24 órában 221-gyel csökkent.

“Ez lassú, de folyamatos csökkenés” – hangsúlyozta az illetékes. Ugyanakkor még mindig rendkívül sokan szorulnak intenzív ellátásra – tette hozzá.

Kórházban 31 190-en voltak péntek este, közülük 6027-en intenzív osztályon. Ez utóbbi szám, a folyamatos csökkenés ellenére még mindig magasabb annál az ötezres intenzív osztályi ágykapacitásnál, amennyivel a francia egészségügy a járvány kezdete előtt rendelkezett.

Pénteken 1608-an távozhattak gyógyultan, és ezzel 34 420-ra emelkedett a kórházban március 1-je óta meggyógyultak száma.

“A karanténnal sikerült megfékezni a járványt. Az első hullám megállításában nagyon jelentősen részt vett minden francia” – mondta a járványügyi igazgató.
A regisztrált fertőzöttek száma 109 252-re emelkedett, ami 405 új eset 24 óra alatt.

Ezer fölött a fertőzöttek száma Szlovákiában, szigorodnak a határátlépés feltételei

Ezer fölé nőtt tegnap a SARS-CoV-2 vírussal diagnosztizált fertőzöttek száma, és emelkedett a Covid-19 betegségben elhalálozottaké is Szlovákiában – tájékoztattak a szlovák hatóságok.

Az országban csütörtökön 72 újabb esetben mutatták ki az új típusú koronavírust, s így a korábbiakkal együtt már 1049 fertőzöttet tartanak nyilván – jelentette be az egészségügyi tárca szóvivője tegnap. Az újonnan diagnosztizáltak napi átlaga két hete harminc körül, a múlt héten ötven körül, csütörtökön pedig 114 volt, így az e heti számok azt valószínűsítik, hogy ezen a héten az átlag ennél is magasabb lesz.

Egy újabb halálesettel tegnap kilencre emelkedett a kór hivatalosan elismert halálos áldozatainak száma – jelentette be az ország tiszti főorvosa. Az elhunyt egy idős nő, ugyanabban a bazini (Pezinok) idősek otthonában, amelynek lakói közül a napokban már négyen belehaltak a kórba. Az intézményt, amelynek több lakójánál és a személyzet egy részénél is megerősítették a fertőzés jelenlétét, karantén alá helyezték. Az ügyben már büntetőjogi vizsgálatot is indított a rendőrség, fertőző betegség terjesztésének gyanújával.

A kór miatt Szlovákiában jelenleg 203 beteget kezelnek kórházban, heten vannak intenzív osztályon, a betegségből kigyógyultnak nyilvánítottak száma 175. Az elvégzett tesztek száma péntekre meghaladta a 37 ezret, közülük 36 760 bizonyult negatívnak.

Májustól szigorításokat vezetnek be a szlovák határt átlépők számára, a szigorítások leginkább a határmenti régiókban élő, munkába ingázó személyeket érintik, akikre jelenleg nem vonatkozik az országba való visszatérés után kötelező 14 napos karantén. A központi válságstáb döntése alapján nekik a jövő hónaptól minden egyes belépésnél fel kell mutatniuk egy negatív vírusteszt-eredményről szóló, 30 napnál nem régebbi igazolást.

Ugyancsak negatív vírusteszttel kell majd rendelkezniük májustól a külföldről hazatérő szlovákoknak. Nekik eddig – a rájuk vonatkozó kivétel alapján – nem kellett állami karanténközpontba vonulniuk, hanem hazatérésüket követően otthonukban tölthették el a 14 napos karanténidőszakot. (MTI)

Kapcsolódó: Meghaladta a 14 ezret a halálos áldozatok száma Nagy-Britanniában

Az EP hárommilliárd euró felszabadítását hagyta jóvá az uniós egészségügy számára

Karácsony: Budapesten különleges szabályok kellenek

Ellenőrizhetővé vált a járvány Németországban

Müller Cecilia szerint nem gond a kórházi ágyak felszabadítása

Karácsony: az idősek otthona nem kórház!

Tovább nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a világban

Meghalt 14 újabb beteg a járvány miatt Magyarországon