Trump életveszélyes hülyeséget mondott a járvány kezeléséről

Riadalmat keltettek a kutatók és az orvosok körében Donald Trump amerikai elnök legújabb ötletei a koronavírus kezelésével kapcsolatban.

Donald Trump egy sajtótájékoztatón a hő, a fény és a fertőtlenítőszerek lehetséges felhasználásáról elmélkedett hangosan, miután tudomást szerzett egy kutatásról, amely a napfény és a páratartalom hatását vizsgálja a vírusra nézve. Különösen a fertőtlentőszerekről hallott információk ragadták meg a képzeletét. Szerinte érdemes lenne megvizsgálni, mi lenne, ha egyenesen az emberi szervezetbe fecskendeznének be fertőtlenítőszert.

“A fertőtlenítőszerek bejuttatása bármilyen módon, szájon át vagy injekcióval, súlyosan károsítja az emberi szervezetet” – reagált azonnal a felvetésre Dr. Oxiris Barbot, New York egészségügyi biztosa.

Trump ötletelése után sorra jelentek meg a tudományos cáfolatok. Valamennyi szakértő arra figyelmeztette az embereket, nehogy kipróbálják az elnök javaslatát, mert végzetes lehet.

Még a fertőtlenítő-gyártó is kiakadt

Figyelmeztette vásárlóit az egyik vezető fertőtlenítő-gyártó: ne használják termékeit emberi testen azok után, hogy az amerikai elnök az sugallta, a szerek alkalmasak a koronavírus kezelésére.

A brit Reckitt Benckiser cég – a Lysol, a Dettol, a Vanish és a Cillit Bang gyártója (a termékek közül néhány Magyarországon is kapható) – azt üzente: hogy termékeit „semmilyen körülmények” között se fecskendezzék be vagy nyeljék le.

A fertőtlenítőszerek kockázatosak, ha lenyelik, mérgezők – ismertette a BBC a vegyipari cég riasztását.

„A fertőtlenítő- és tisztítószerek kizárólag a célnak megfelelően, és a kezelési utasítással összhangban használhatók” – áll a cég közleményében.

A marylandi egészségügyi szolgálat is több telefonhívás után arra emlékeztette a lakosokat, hogy ne juttassanak a szervezetükbe fertőtlenítőszert.

Trump veszélyes botlására nyomban lecsapott versenytársa, a demokrata elnökjelölt.

„Fertőtlenítő befecskendezése? Itt egy ötlet, elnök úr: több tesztet. Azonnal. És védőfelszerelést az egészségügyben dolgozóknak” – tweetelte Joe Biden.
Trump óvatlan és felelőtlen megnyilatkozását egy sajtóközleményben próbálta enyhíteni a Fehér Ház. Az elnök „mindig is” arra szólította fel az amerikaiakat, hogy kérjék ki orvosuk véleményét a koronavírus-kezeléssel kapcsolatban – írták.

Trump azzal védekezik, hogy csak viccelt

Trump a 484 milliárd dolláros mentőcsomag későbbi aláíráskor már azt állította, hogy „szarkasztikusan feltettem egy kérdést az Önökhöz hasonló újságíróknak, hogy megnézzük, mi történik.” Rákérdeztek nála, hogy bátorítani akarta-e a használatukat, amire azt válaszolta, hogy „természetesen nem”.

A Guardian közben arról ír, hogy állítólag a héten küldött levelet a Fehér Házba Trumpnak címezve egy olyan csoport, amely „csodaszerként” házal a koronavírus elleni küzdelemben az ipari fertőtlenítőszerekkel. Mark Grenon magát a II. Genezis Egyház érsekének nevezi, és a Guardian szerint már a koronavírus előtt is azt állította, hogy a klór-dioxid a betegségek 99 százalékát gyógyítja, beleértve a daganatokat, a maláriát és az AIDS-et is. (Euronews, Index)
Kapcsolódó: Trump és a New York-i kormányzó összeveszett a vírustesztek ügyében