Trump élesen támadja az ellene szavazó Romney republikánus szenátort

Donald Trump amerikai elnök nem sokkal azt követően, hogy a szenátus felmentette őt a demokraták által megfogalmazott vádak alól, a Twitteren élesen támadta Mitt Romney republikánus szenátort, pártja egyetlen politikusát, aki a demokratákkal együtt szavazott ellene.

Romney az első vádpontban, a hatalommal történő visszaélésben a demokratákkal együtt voksolt és ezzel bűnösnek mondta ki Donald Trumpot.

Az elnök válasza egy órán belül a Twitteren volt. Trump egyperces videót tett közzé Romneyról. A gyorsan váltakozó képkockák felidézték Romney szavait, amikor 2012-ben, még a Republikánus Párt elnökjelöltjeként, hálás köszönetet mondott Donald Trumpnak a támogatásáért, majd később, 2016 novemberében – amikor arról volt szó, hogy külügyminiszter lesz a Trump-kormányban – úgy nyilatkozott, hogy “Trump kiváló ember, aki jobb jövő felé vezetheti” Amerikát. A videó narrátorszövege leszögezte: Romney megpróbált “magát republikánusnak kiadva beszivárogni a Trump-adminisztrációba”, de most egyértelművé vált, hogy a demokraták “titkos fegyvere”. A videó “ravasz, megbízhatatlan, rejtőzködő” politikusként írta le Utah szenátorát.

Mitt Romney már a szenátusi szavazás előtt kifejtette újságíróknak, hogy bár a második vádpontot – a kongresszus munkájának akadályozását – nem szavazza meg, de a hatalommal történő visszaélés vádját igen. Egyedüli republikánus volt, aki a demokratákkal voksolt, és az amerikai történelemben az egyetlen szenátor, aki valaha is arra szavazott, hogy a saját pártjából származó elnököt elmozdítsák.

Trump legidősebb fia, ifjabb Don Trump szerdán este a Fox televíziónak adott interjújában “gyáva alaknak” nevezte Romneyt, aki szerinte üzletemberként felvásárolt cégeket, majd emberek garmadáját dobta ki az állásából és külföldre szervezett ki munkahelyeket, politikusként pedig mindig is változtatgatta a véleményét. “Ez az ember akar erkölcsi leckéket adni másoknak?” – fogalmazta kérdésbe ágyazva véleményét az ifjabb Trump, majd arra szólította fel a Republikánus Pártot, hogy zárja ki soraiból Romneyt.     A Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) elnöke, Ronna McDaniel – aki egyébként Romney unokahúga – közleményben üdvözölte a szenátus döntését Trump felmentéséről. McDaniel leszögezte: Trump elnök példátlan akadályoztatása közepette is betartotta ígéreteit és beindította Amerika nagy visszatérését.

Trumpot a szenátus felmentette

A két vádpont a hatalommal való visszaélés, illetve az igazságszolgáltatás akadályozása volt. Felmentése nem volt kétséges a többségében republikánus szenátusban.

Ez volt a harmadik ilyen eljárás az amerikai történelemben.

A Szenátus republikánus vezetője, Mitch McConnell azt mondta, az egész Trump elleni ügy politikai tévedés volt.

“Három héten át hallgattunk. Szavaztunk. Számos belsős találkozónk volt, hogy beszéljünk minderről, amelyről a végén mindenki rengeteget tudott. Ideje továbblépni.”

A demokraták azzal vádolták Trumpot, hogy visszaélt a hatalmával, és hogy akadályozta a Kongresszus munkáját. A szenátus demokrata kisebbségének vezetője, Chuck Schumer úgy fogalmazott, hogy mindig ott lesz egy fekete folt az elnök felmentése mellett.

“Az amerikai emberek ráébrednek majd, hogy ez volt nemzetünk történetének egyik legnagyobb eltussolása. Az amerikaiak tudni fogják, ki állt az igazság útjában, ki félt a tényektől, ki takarta el azokat.”

A végszavazás előtt a demokrata párti politikusok Trumpot bírálták

Élesen bírálta Donald Trumpot több demokrata párti politikus is az amerikai elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalásának tegnap délutáni végszavazása előtt.

A szenátusban délelőtt a Trump elleni vádat képviselő demokrata párti impeachment-menedzserek és szenátorok fejtették ki véleményüket az eljárásáról és magáról az elnökről is.

Zoe Lofgren, az impeachment-menedzserek egyike sajnálatát fejezte ki, hogy a tárgyalás során a politikusok inkább saját beszédeikre voltak kíváncsiak, mintsem új tanúkra és dokumentumokra.

Ezzel arra utalt, hogy a republikánus többségű szenátus korábban leszavazta a demokraták új tanúk beidézésére és mintegy 25 ezernyi új dokumentum megtekintésére tett javaslatát.

Jeff Merkley, oregoni demokrata párti szenátor úgy vélekedett, hogy Trump “támadást intézett” az alkotmány ellen, és ez szerinte “rosszabb, mint a Watergate-botrány volt”.

A Richard Nixon elnök bukását eredményező Watergate-botrányra utalva Merkley úgy fogalmazott: “A Watergate arról szólt, hogy lehallgatás céljából betörtek a Demokrata Párt országos bizottságához. Igen, ez egyértelműen rossz és helytelen volt. De nem folyamodtak külföldi beavatkozáshoz egy választás integritásának erodálása érdekében.”

John Cornyin texasi republikánus szenátor hangsúlyozta, reméli, hogy a demokraták elfogadják a szerda délután kezdődő végszavazás eredményét.

A helyi idő szerint szerdán tartott végszavazáson a szenátorok arról voksoltak, hogy felmentik-e Donald Trumpot az ellene felhozott két vádpont – a hatalommal való visszaélés és a kongresszus akadályozása – alól.

A szenátusban a republikánusoknak többségük van, és legalább négy republikánus szenátornak kellett volna együtt voksolnia a demokratákkal ahhoz, hogy bűnösnek nyilvánítsák az amerikai elnököt. (MTI, Euronews)

Kapcsolódó: Trump védői jórészt Joe Bidenről beszéltek az impeachment szenátusi tárgyalásán

Szele Tamás: Trump szenátusa

Trump már komcsizik, ha a demokratákról van szó