Trump a WHO-hozzájárulás végleges felfüggesztésével fenyeget

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) folyósított hozzájárulás korlátlan időre szóló felfüggesztésével és az Egyesült Államok tagságának átgondolásával fenyegetett Donald Trump amerikai elnök az éjjel a Twitteren.

Az elnök a mikroblogján közzétette azt a háromoldalas levelet, amelyet a Fehér Ház fejlécével Tedrosz Adhanom Gebrejeszusznak, a WHO igazgatójának címzett. “A levél önmagáért beszél” – tette hozzá.

A levélben az Egyesült Államok elnöke felidézte, hogy április 14-én miért függesztette fel átmeneti időre a szervezetnek nyújtott amerikai támogatást, kitért a kínai kormányzat általa vélelmezett hiányos és késedelmes járványügyi tájékoztatására és arra is, hogy amerikai álláspont szerint Hszi Csin-ping kínai elnök mikor és hogyan gyakorolt nyomást a WHO vezetőségére.

Donald Trump a levélben leszögezte, hogy ha harminc napon belül a WHO nem mutat fel érzékelhető változást a munkájában, akkor Washington a hozzájárulása átmeneti felfüggesztését véglegesre változtatja és átgondolja WHO-tagságát is.

Donald Trump vírustesztjei negatívak, de másfél hete hidroxoklorokint szed

Rendszeresen végeznek rajta vírustesztet, ezek eddig mind negatívak voltak, de másfél hete hidroxiklorokint szed – mondta el Donald Trump amerikai elnök hétfőn újságíróknak a Fehér Házban, miután gazdasági vezetőkkel folytatott egyeztetéseket.

Az elnök elmondta, hogy nemcsak a malária és az egyes súlyos autoimmun betegségek – mint például a lupusz vagy a reumatoid artritisz – kezelésére használt hidroxiklorokint szedi, hanem naponta szed cinktablettát is, azért, hogy ha mégis megfertőződne az új típusú koronavírussal, akkor enyhébb tünetekkel kelljen megbirkóznia.

Kifejtette, hogy nem az orvosa ajánlotta neki a hidroxiklorokint, hanem kifejezetten ő kérte a Fehér Ház orvosától. Arra a kérdésre, hogy miért szedi a hidroxiklorokint, ha nem beteg, azt válaszolta: “mert jó dolgokat hallottam róla”. Amikor az újságírók a gyógyszer mellékhatásairól faggatták, Trump azt felelte: “csak annyit mondhatok most, hogy teljesen rendben vagyok”.

Az elnök többször népszerűsítette a hidroxiklorokint az új típusú koronavírus kiváltotta Covid-19 nevű betegség kezelésére, és a járvány kezdetén egyeztetett a hidroxiklorokint gyártó India kormányfőjével, Narendra Modival is annak érdekében, hogy ne nehezítse meg a szer Amerikába irányuló exportját.

Az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) azonban arra figyelmeztet, hogy a szert e célra egyelőre csak kísérleti úton tanácsos alkalmazni, mert a gyógyszernek súlyos mellékhatásai lehetnek. Ennek ellenére amerikai sajtóhírek szerint több kórházban is hidroxiklorokinnal kezelnek Covid-19-es betegeket. A The New York Times című lap hétvégi képes melléklete többoldalas helyszíni riportot szentelt Didier Raoult francia orvosnak, aki saját elmondása szerint eredményeket ért el a Covid-19-es betegek hidroxiklorokinos kezelésével, és akivel erről Emmanuel Macron francia államfő is konzultált. A CNN egyik munkatársának koronavírusos feleségét is ezzel kezelik, miközben a munkatárs élesen szokta bírálni Trump hidroxiklorokint népszerűsítő javaslatait.

A hétfői sajtóbeszélgetésen Donald Trump ismét visszatért Kína, valamint az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) a világjárványban játszott vélt szerepére. Ismételten Kínát tette felelőssé a koronavírus-járvány elterjedéséért, a WHO-t pedig Kína bábjának minősítette.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az amerikai kormányzat mikor folyósítja ismét a pénzügyi hozzájárulását a WHO-nak, az elnök kitérő választ adott. “Nemsokára döntünk” – fogalmazott, konkrétumok nélkül. Trump április közepén döntött úgy, hogy felfüggeszti a WHO-nak folyósított amerikai hozzájárulást, mert megítélése szerint a világszervezet nem időben és nem megfelelő mértékben adott tájékoztatást a járvány kirobbanásáról. Néhány nappal ezelőtt azonban újságíróknak még azt mondta: fontolgatja, hogy kormányzata felújítja az összeg folyósítását.

Közben hétfőn a Moderna nevű, massachusettsi biotechnológiai vállalat bejelentette, hogy bátorítóak az első kísérletek azzal a mRNA-1273 nevű, koronavírus elleni vakcinával, amelyet a cég fejlesztett ki. A vállalatot az amerikai kormányzat 483 millió dollárral támogatta.

Dél-Floridában újranyitottak az üzletek, Kaliforniában több megyében újraindul a gazdaság, New Jerseyben nőtt a fertőzöttek száma

Dél-Floridában hétfőn újranyitottak az üzletek, Kaliforniában a kormányzó bejelentette, hogy az állam 58 megyéjének csaknem mindegyikében újraindul a gazdaság egy része, New Jerseyben azonban tegnap is nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma.

A déli Floridában tegnap megkezdődött az állam gazdasági életének részleges újraindulása. Az állam déli vidékein az áruházak, boltok és szolgáltatók kezdték újra a munkát, igaz, a kötelezően előírt óvatossággal. Az üzletekben és az éttermekben például egyszerre ötven embernél több nem tartózkodhat, és mindenkinek kötelező szájmaszkot viselnie a köztereken, ahogy a miami repülőtéren is. A korlátozások feloldása azonban nem érvényes a szállodákra, éjszakai szórakozóhelyekre, sportlétesítményekre, filmszínházakra, masszázsszalonokra és az állam déli részének tengerparti strandjaira sem.

“Látszik a fény az alagút végén” – jelentette ki Ron DeSantis republikánus kormányzó. Hozzáfűzte, hogy óvatos, mégis gyors újraindítást szeretne a gazdasági válság további mélyülésének elkerülésére.

Florida különböző megyéiben és városaiban eltérő ütemű az újraindulás. Míg az állam északkeleti tájain már legalább egy hete nyitva vannak a tengerparti strandok is, Miamiban és Miami Beachen csak szerdán és a jövő héten nyitnak újra az éttermek és az üzletek.

Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója tegnap bejelentette: az 58 megye legtöbbjében nyitva lehetnek az éttermek és a szolgáltatók, de a kiskereskedések egyelőre csak előre megrendelt árut adhatnak ki, kuncsaftokat nem fogadhatnak. Newsom közölte azt is, hogy nemsokára megnyílhatnak a fodrászatok és júniusra jósolta a sportlétesítmények kapuinak megnyitását is. Elmondta, hogy minden közösség maga dönthet az újraindítás üteméről, és ebben a helyi egészségügyi hatóságok szava lesz a döntő. Ennek értelmében Kalifornia 24 északi megyéjében már újraindult az élet.

Új szabályokat írtak elő az újraindításhoz. Már nem előfeltétel, hogy az adott megyében két héten keresztül ne legyen halálos áldozata a koronavírus-járványnak. Az új előírások szerint 100 ezer lakosra nem juthat 25-nál több diagnosztizált fertőzött, és a Covid-19-cel kórházba szállított betegek száma egy héten keresztül nem emelkedhet 5 százaléknál nagyobb arányban.

Detroit mellett tegnap újraindult a munka a három nagy autógyár, a General Motors, a Ford és a Fiat Chrysler üzemeiben is. A munkásoknak valamennyi gyárban szájmaszkot és védőszemüveget kell viselniük, testhőmérsékletüket belépés előtt megmérik. Kötelezővé tették az üzembe lépés előtti kézmosást is.

Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke és a demokraták várható elnökjelöltje egy tegnap esti virtuális rendezvényen bírálta a jelenlegi kormányzat járványkezelését. A Progresszív Csúcstalálkozónak elnevezett, internetes tanácskozást egy olyan alapítvány szervezte, amely az ázsiai amerikaiak és a csendes-óceáni szigeteken élők gazdasági helyzetének javítását tűzte ki céljául. Biden a Delaware-ban lévő villájából kapcsolódott be a tanácskozásba, és arról beszélt, hogy Trump “hónapokon, de hónapokon keresztül nem cselekedett”. Úgy vélte, hogy “a sok félelmet és a sok veszteséget el lehetett volna kerülni, ha az elnök nem vesztegetett volna el olyan sok időt”.

Franciaországban kétezer alá csökkent a súlyos betegek száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában 131-gyel emelkedett a koronavírus-járvány áldozatainak száma, az előző nap kiugróan magas 483 halálesetét követően, a kórházakban ápolt súlyos betegek száma pedig március 22. óta először kétezer alá csökkent – közölte tegnap este a francia egészségügyi minisztérium.

A járvány kezdete óta 28 239-en vesztették életüket, közülük 17 589-en kórházakban (az elmúlt 24 órában 123-an), 10 650-en pedig idősotthonokban és egyéb szociális intézményekben (vasárnap óta 8-an) haltak meg.

A kórházakban ápoltak száma vasárnap este óta 346-tal csökkent. Jelenleg 19 015 fertőzöttet ápolnak egészségügyi intézményben, de még hétfőn is 375 új betegfelvétel történt.Intenzív osztályon 1998  beteg fekszik, számuk 89-cel csökkent az elmúlt 24 órában. Ez utóbbi adat – amelyet a szakemberek a legfontosabbnak tartanak az egészségügyi ellátórendszer leterheltségének szempontjából – az április 9-i tetőzés óta napról napra csökken. Aznap 7148-an szorultak lélegeztetőgépre.

A járvány kezdete óta 142 903 fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt 24 órában 492 új esetet tártak fel.

A járvány elleni karanténintézkedések fokozatos feloldásának részeként hétfőn a kevésbé veszélyeztetett, zölddel jelölt övezethez tartozó megyékben az általános iskolák felsőbb osztályai is megnyithattak, és ezzel mintegy 185 ezer 10 év feletti tanuló térhetett vissza szigorú óvintézkedések betartásával – egyebek mellett állandó maszkviselés kötelezettsége mellett –  az iskolapadokba.

Egy héttel ezelőtt országszerte valamennyi bölcsőde és óvoda megnyithatott, és csaknem másfél millió kisiskolás is visszatért az iskolákba, a nagyobbak esetében azonban a karantén feloldása nem egységes: a vörös övezetben – így Párizsban és környékén is – egyelőre folytatródik a távoktatás, és a kormány csak május végén dönt arról, hogy a veszélyeztetettebb megyékben a tanulók júniusban visszatérhetnek-e az osztálytermekbe.

A kormány becslései szerint mintegy félmillió tanulót fenyeget a leszakadás veszélye, miután nem tudta követni az általános karantén idején az órákat hátrányos helyzete miatt, és ezért rendelte el a kisebbek számára a fokozatos visszatérést az iskolákba.

A hétfőn megnyitott 40 ezer intézmény közül azonban hetvenet azonnal be kellett zárni, miután egy-egy tanulóról vagy tanárról kiderült, hogy koronavírussal fertőzött. Az oktatási tárca szerint ezek a fertőzések az intézményeken kívül történtek.

Olivier Véran egészségügyi miniszter szerint az Európában bevezetett egyik legszigorúabb általános karantén egy héttel ezelőtti feloldásával életbe léptetett rendszer – amely a tömeges tesztelésen, a fertőzöttek elkülönítésén és a fertőzési láncolatok feltárásán és megtörésén alapul – működőképesnek bizonyult, hiszen ennek köszönhető, hogy egy hét alatt 25 új gócpontot tudtak feltárni a hatóságok.

“Ez nem az, amit második hullámnak lehet nevezni” – mondta tegnap a France2 közszolgálati televízióban Arnaud Fontanet, a párizsi Pasteur Intézet járványügyi kutatója, a kormány mellett működő tudományos tanács tagja.

Szerinte csak két hét múlva, a kórházi ellátottak számának függvényében lehet majd többet mondani a járványhelyzet alakulásáról, és arról dönteni, hogy lehet-e júniustól további enyhítéseket engedélyezni.

Az államtanács tegnap mindenesetre jelezte, hogy alkotmányba ütköző, hogy a rendőrség számos városban drónok segítségével ellenőrzi a gyülekezési korlátozások betartását. A legmagasabb szintű közigazgatási szerv arra is utasította a kormányt, hogy nyolc napon belül oldja fel a vallási helyeken az általános gyülekezési tilalmat, miután az súlyosan sérti a szabad vallásgyakorlás elvét. A kormány a szigorú kijárási korlátozások május 11-én megkezdett fokozatos feloldásakor betiltott minden gyülekezést a vallási intézményekben, kizárólag a temetéseket engedélyezte maximum húsz fő részvétele mellett.

Május 29-én újranyitnak a szállodák Ausztriában

Május 29-én újranyitnak a szállodák, a wellness-központok és a menedékházak Ausztriában. Emellett a hegyekben ismét működhetnek a felvonók, és szemináriumokat is lehet tartani – jelentette be tegnap Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter Bécsben egy sajtótájékoztatón.

A szállodák szigorú óvintézkedések mellett fogadhatják a vendégeket – közölte. A  miniszter elmondta: a vendégek és a dolgozók számára is kötelező a szájmaszk viselése azokon a helyeken, ahol sok ember megfordul, így a bejáratnál, a recepciónál vagy az előcsarnokban.

Előírás a legalább egyméteres távolság betartása is. Kivételt jelentenek azok a vendégek, akik egyébként közös háztartásban élnek, valamint az  úgynevezett “vendégcsoportok”, vagyis azok a barátok, akik nem élnek együtt, de közösen töltik el szabadságukat, ezért közösen bérelnek például egy apartmant.
A szállodák éttermeiben ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az egyéb vendéglátóhelyeken, a reggeli ugyanakkor “büfé jellegű”, vagyis svédasztalos is lehet.

A szemináriumokon legfeljebb százan lehetnek, a résztvevőknek szájmaszkot kell viselniük, és be kell tartaniuk a távolságtartás szabályát.

A szállodákban működő wellness-szolgáltatás igénybe vételekor az egészségügyi minisztérium higiéniai ajánlásai  a mérvadók.

A hegyekben található menedékházakban a turisták ágyai között legalább két méter távolságot kell tartani.

A felvonókkal, siklókkal kapcsolatos szabályozást később hozzák nyilvánosságra.

A szállodák április 4-én zártak be, így csaknem két hónap után nyithatnak ki újra.

Újabb korlátozásokat oldanak fel holnap Szlovákiában, júniustól részben megnyílhatnak az iskolák

Szlovákiában holnap folytatódhat a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása , júniustól pedig megnyílhatnak az általános iskolák alsó tagozatai és az óvodák – jelentette be tegnap pozsonyi sajtótájékoztatóján Igor Matovic kormányfő.

Szlovákiában a kormány április végén kezdte meg a Covid-19 betegség terjedésével összefüggésben márciusban bevezetett korlátozások négy szakaszban történő feloldását. Először a kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók nyithattak meg, majd később a nagyobb üzletek, sportpályák, rövid távú szállást nyújtó intézmények, illetve az éttermek és bárok teraszai is.

A holnap hatályba lépő negyedik enyhítési szakaszban már megnyílhatnak a bevásárlóközpontok és az éttermek beltéri helyiségei is, bizonyos korlátozások betartása mellett lehetővé válik a tömegrendezvények megtartása, például száz főnél kevesebb nézővel már üzemelhetnek a mozik és színházak, és részben az uszodák is.

Az enyhítésekkel vélhetően a korlátozások miatt nehéz helyzetbe került hazai vállalkozókon is segíteni akar a kormány, amely egy hétfőn elfogadott dokumentumban jelentősre becsülte a válság gazdaságra gyakorolt negatív hatásait. A stabilitási program nevet viselő tervezet szerint a kormány idén 8,4 százalékos GDP arányos költségvetési hiánnyal kell számoljon, ami 7,1 százalékponttal több az idei költségvetésben megfogalmazottnál. A dokumentumban közölt becslés szerint a költségvetési hiány 2023-ra térhet vissza 3 százalék alá.

A szlovák kormányfő tegnapi bejelentése szerint az általános iskolák alsó tagozatai és az óvodák júniustól nyílhatnak meg, ám az intézmények megnyitásáról a fenntartó hozhatja meg a végső döntést és az intézmények látogatásáról a szülők dönthetnek.

A most szerdától hatályos enyhítések további pontja, hogy közterületen – a tömegközlekedési eszközök kivételével – kötelezőből önkéntessé válik a védőmaszkok viselése, feltéve, ha az emberek öt méteres védőtávolságot tudnak egymástól tartani.

Csütörtöktől enyhülnek a külföldről hazatérőkre vonatkozó karantén-előírások is. Nyolc ország – Magyarország, Csehország, Lengyelország, Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Németország és Svájc – esetében a kéthetes karantén már csak azoknak a hazatérőknek lesz kötelező, akik több mint 24 órát töltöttek külföldön.Közben Zuzana Caputová államfő tegnap aláírta azokat a változtatásokat, amelyek alapján hamarosan bevezethetik, hogy a Szlovákiába hazatérők házi karanténban töltsék el a kötelező karantén kéthetes időszakát, amelyet jeddig állami intézményekben kellett tölteniük. A szóban forgó törvényi változtatásokat a pozsonyi parlament pénteken gyorsított eljárásban fogadta el. A házi karantén feltétele egy a mobilszolgáltatók helymeghatározási adatait, illetve a telefon kameráját használó alkalmazás letöltése lesz. A kormányhivatal tegnapi tájékoztatása szerint az újítás bevezetését még egy tesztidőszak előzi majd meg.

A legújabb adatok alapján úgy tűnik, hogy Szlovákiában az elmúlt három héthez hasonlóan továbbra is átlagban napi öt alatt maradhat a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak száma. A központi válságstáb honlapján hétfőn közölt adatok szerint vasárnap és szombaton egy-egy, pénteken pedig 13 személynél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így a korábbiakkal együtt eddig 1494 fertőzöttet tartanak nyilván. Az újonnan gyógyultnak nyilvánítottak száma több mint két hete minden nap meghaladta az újonnan regisztrált fertőzöttek számát. A nyilvántartás szerint vasárnap 22 esettel 1185-re nőtt a hivatalosan gyógyultnak minősítettek száma, a kór elismert halálos áldozatainak száma 28, és eddig már több mint 143 ezer vírustesztet végeztek el.

Erdogan: Törökországban országos kijárási tilalom lesz a ramadánt lezáró ünnep alatt

Recep Tayyip Erdogan török elnök tegnap Isztambulban bejelentette, hogy Törökországban május 23-tól 26-ig, a muszlim szent böjti hónapot, a ramadánt lezáró ünnepet is magába foglaló országos kijárási tilalom lesz a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében.

Általánosságban az ünnep arab elnevezése, az íd al-fitr terjedt el, de Törökországban “ramadán ünnepnek” (Ramazan Bayrami) vagy ritkábban cukorünnepnek (Seker Bayrami) hívják. A jeles napokon az idősebb családtagoknál sereglik össze a széles rokonság, éljenek bármily távol is egymástól. A háromnapos ünnep 24-én, vasárnap kezdődik, míg a lakhelyelhagyási korlátozás már szombaton, ami összhangban áll a legnépesebb török városokban immár hetek óta érvényben lévő hétvégi kijárási tilalmakkal.

A török államfő a kormányzat videokapcsolaton keresztül tartott ülését követő beszédében egyúttal közölte: döntést hoztak az idei tanév lezárásáról is, így az iskolai oktatás már csak szeptembertől indul újra.

A török elnök jelezte azt is, hogy május 29-től egyes mecsetekben bizonyos feltételekkel ismét lehet majd közösségi imádkozásokat tartani, bár a napi ötből csak kettőt.

Erdogan beszéde után Fahrettin Koca egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján tudatta a járvánnyal kapcsolatos tegnapi mutatókat.

A megosztott táblázatból kiderült, hogy az elmúlt 24 órában 1158  embernél diagnosztizálták az új koronavírust, ami 210-zel kevesebb, mint vasárnap. A fertőzöttek száma ezzel – a világon kilencedikként – átlépte a 150 ezret, egészen pontosan 150 593-ra nőtt. A kis-ázsiai országban legutóbb március 26-án volt ilyen “alacsony” a napi új esetek száma, amely április 11-én egyszer még 5000 fölé is ugrott.

A járvány halálos áldozatainak száma tegnap 31-gyel 4171-re emelkedett, ami pedig március 29. óta a legkedvezőbb érték, és 13-mal kevesebb az előző napi adatnál. A halálozások csúcspontja április 19-én volt, akkor 127 ember vesztette életét.

Az intenzív osztályon fekvők és a lélegeztetőgépre szorulók száma szintén tovább mérséklődött, előbbi most 914-ről 903-ra, utóbbi 468-ról 463-ra csökkent.

A gyógyultnak minősítettek száma 1615-tel 111 577-re nőtt, így a gyógyultak teszik ki az összes eset mintegy 74 százalékát.

A 83 milliós országban a kórokozó hivatalos, március 11-ei megjelenése óta több mint 1,65 millió vírustesztet végeztek el.

Törökország két hete lépett át a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a “kontrollált társadalmi élet” nevet viseli. Az enyhítések értelmében a 65 évnél idősebbek és a 20 évnél fiatalabbak, akikre állandó jellegű kijárási tilalom vonatkozott, hetente néhány órára már kimozdulhatnak otthonaikból, valamint újranyithattak a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, továbbá a borbélyok, a fodrászatok, illetve a szépségszalonok. A hatóságok mindemellett megnyitottak 16-ot a személyforgalom előtt korábban lezárt 31 tartományból, beleértve a külföldi turisták körében is népszerű Antalyát, Muglát és Aydint, de zárva maradt többek között Isztambul, Ankara és Izmir is. A fennmaradó 15 tartományban legalább május végéig a hétvégékre elrendelt kijárási tilalom is érvényben van.

A közösségi élet és a távolsági közlekedés országszerte még mindig szinte teljesen korlátozott. (MTI)
Kapcsolódó: Osztrák belügyminiszter: Közösen kell fellépni a járvány esetleges második hulláma ellen

Újabb horrortörténet a nyíregyházi kórházban

Olaszországban újraindult a mindennapi élet és a gazdaság

Országos tisztifőorvos: harmadára csökkent a kórházban kezelt fertőzöttek száma

Több mint 4,7 millióan fertőződtek meg a világon

Harmadával csökkent az egészségügyi dolgozók fizetése a járvány miatt!