Tovább zuhantak a tőzsdék, összeomlott az olajár

Újabb mélyponton zárták tegnap a tőzsdék. A befektetők aggodalmát a koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatban egyelőre semmilyen állami vagy nemzetközi mentőintézkedés nem tudja eloszlatni. A válság az egész világra kiterjed, az európai indexek hét éve nem álltak ilyen alacsonyan.

A zuhanás a világgazdaság legtöbb szektorát érinti. Bár a legnagyobb amerikai banknak számító JP Morgan Chase ideiglenesen bezárja a fiókjainak 20 százalékát, egy New York-i bróker, Matthew Cheslock szerint a bankok miatt még nem kell aggódni:

“Természetesen úgy gondolom, hogy néhány szektor, például a légi közlekedés vagy a turizmus nagy nyomás alatt van. De szerintem a bankok nagyon más helyzetben vannak, mint a legutóbbi válságnál. Sokkal erősebbnek kell most lenniük. Az olajszektor viszont az egész világon bajban lesz egy darabig Szaúd-Arábia és Oroszország vetélkedése miatt.”

Az olajár tegnap gyakorlatilag összeomlott. Az észak-amerikai árfolyam 25 százalékot zuhant, és a nemzetközi Brent-index szerint is alig 25 dollárt ért egy hordó.

Az európai tőzsdék ma vegyes indexekkel kezdtek

Vegyesen induló indexekkel kezdődött a kereskedés ma a főbb európai értékpapírpiacokon.

Az FTSE EuroFirst 300 páneurópai index 0,15 százalékkal, a Stoxx Europe 600 pedig 0,24 százalékkal csökkent kezdéskor. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,39 százalékkal nyitott magasabban.

A frankfurti DAX index 0,20 százalék emelkedéssel, az FTSE-100 index Londonban pedig 0,24 százalék veszteséggel kezdte a kereskedést. Madridban 2,57 százalék, Milánóban 3,80 százalék indexemelkedéssel indult a csütörtöki tőzsdei kereskedés.

A Brent nyersolaj ára az európai kereskedés kezdetén 4,70 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 26,05 dolláron, a WTI ára pedig 9,99 százalékkal ment fel 22,91 dollárra.

Az eurót 0,51 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0857 dolláron. Az arany spot ára 0,35 százalékkal unciánként 1480,90 dollárra csökkent.

Folytatódhat a csökkenés a budapesti részvénypiacon

Folytatódhat a csökkenés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) ma az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője kiemelte, hogy továbbra is az eladók dominálhatnak a részvénypiacon. Nem igazán javul a nemzetközi befektetői hangulat, bár az esés dinamikája némileg csökken, így is a negatív tartományban várható ma a nyitás.

Hangsúlyozza, hogy a hazai vezető részvények közül az OTP rövid távú árfolyammozgását nem segítették a tegnap bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések, a bankpapír 9 ezer forintos szint alatt zárt, amennyiben a lélektani szint letörése szignifikáns lesz, 8 ezer forint közelében adódhat a következő fontosabb szint.

Az Equilor szenior elemző kitér arra, hogy az olajárfolyam tegnapi zuhanása miatt 1500 forint közelébe esett a Mol jegyzése, ma pozitív korrekció jöhet a nyitást követően, de továbbra is törékeny lehet a hangulat. A Richter grafikonján továbbra is kitart az 5500 forintos támasz, ellenállási szint az 5800-6000 forintos tartományban húzódik. A Magyar Telekom árfolyamában 340 forintnál viszonylag erős támasz található, míg ellenállási szint 370 forintnál.

Magyarország 5,6 milliárd eurós mentőcsomagot kaphat a nemrég elfogadott uniós csomagból, amelyet a koronavírus egészségügyi és negatív gazdasági hatásainak tompítására lehet majd felhasználni, egészségügyi rendszer megerősítésére, a vállalkozások likviditásának támogatására, és a munkaerőpiac működtetésére. A csomag nem pluszpénz, a kohéziós források átcsoportosításából, és a strukturális alapok le nem hívott részéből származik – írja elemzésében Varga Zoltán.

A CIB elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy sorra születnek a masszív költségvetési csomagok a károk enyhítésére. Továbbra is igaznak tűnik, hogy addig tartósabb megnyugvás nem várható, ameddig nem látszik a járvány tetőzése.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 2061,32 pontos, 6,54 százalékos csökkenéssel, 29 464,28 ponton zárt tegnap . A részvénypiac forgalma 18,4 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest, a Mol és az OTP jelentősen, 11,12 százalékkal, illetve 8,91 százalékkal esett. A Mol árfolyama 188 forinttal, 11,12 százalékkal 1502 forintra csökkent, 2,7 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 875 forinttal, 8,91 százalékkal 8940 forintra esett, forgalmuk 11,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 2 forinttal, 0,56 százalékkal 352 forintra gyengült, forgalma 305,3 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 110 forinttal, 1,95 százalékkal 5525 forintra csökkent, forgalmuk 2,8 milliárd forintot ért el. (Euronews, MTI)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!