Törvénymódosítással akadályozná a kormány az iskolai szegregáció miatti kártérítést

Horváth László, Gyöngyöspata fideszes országgyűlési képviselője a közmédiában bejelentette: külön törvényjavaslatot nyújtott be, miszerint a jövőben a gyöngyöspataihoz hasonló perekben, ha valakit oktatásban ér hátrány, pénzbeli kártérítés helyett oktatásban és képzésben kell a kártérítést intézni.

A fideszes képviselő azt mondta:

Nem fordulhat elő még egyszer, hogy „szegregációra hivatkozva Soros-szervezetek cigány családokat eszközül felhasználva pénzszerzési akciókat indítsanak, felrúgják a társadalmi békét, és olyan modellt díjazzanak, ahol az is kap milliókat, aki nem járt iskolába és aki erőszakos volt”

Korábban felmerült, hogy a kormány eláll a törvénymódosítástól, mert a köznevelési törvény módosító tervezetéből eltűnt az a fideszes javaslat, amely megerősítette volna, hogy azoknak, akik bizonyítottan iskolai szegregációt szenvedtek el, ne csak pénzbeli kártérítést, hanem oktatási, felnőttképzési szolgáltatást is megítélhessen a bíróság „sérelemdíjként”. Az új verzió viszont – ha jól értjük Horváth László bejelentését – már csak az oktatást említi kártérítésként, a pénzt nem.

Mint az ismeretes, 3 év pereskedés után a bíróság tavaly szeptemberben 62 gyöngyöspatai diáknak összesen 100 millió forint értékű kártérítést ítélt meg, az iskola fenntartója azonban csak természetbeni kártérítést lett volna hajlandó adni – vagyis pénz helyett oktatással fizetett volna -, ezért felülvizsgálati kérelmet kért, amit a Kúria idén májusban elutasított.

A Kúria döntése után terjesztették be a javaslatot az iskolaőrség létrehozására. A kormány már nem egyszerűen a pereskedéstől akarja eltántorítani a szegregáltan oktatott diákokat, hanem egyenruhásokkal tartatna „rendet” az iskolákban. (Mérce, Népszava)

Kapcsolódó: Semjén Zsolt este be is nyújtotta a törvényjavaslatot az iskolaőrség felállítására

Gaál Péter: Iskolarendőrség

Ki kell fizetni a gyöngyöspatai roma diákoknak megítélt kártérítést

Lejárt a határidő, de a gyöngyöspatai romáknak nem fizették ki a kártérítést