Történelmi mélyponton a forint

Délután rohamosan esni kezdett a forint árfolyama, 3 óra után nem sokkal érte el az eddigi mélypontot, amikor 331,87 forintot kellett adni egy euróért.

Augusztus 14-én még 323 forintot kellett adni egy euróért, azóta viszont szinte folyamatos volt a gyengülés. Az elmúlt egy hétben már 327-329 forintnál járt az euróárfolyam.

Az MNB nem kommentál

A Magyar Nemzeti Banknak nincs árfolyamcélja – ezt nyilatkozta a jegybank a Reuters érdeklődésére azt követően, hogy a forint árfolyama történelmi mélypontra esett az euróval szemben. Az MNB így nem is kívánta kommentálni a forint mozgását.

A Portfolio ugyanakkor megjegyzi: bár a forint elsősorban külső tényezők hatására gyengül, ebben közrejátszhat a jegybank tartósan laza monetáris politikája is.

A jegybanknál épp ezen a héten volt a kamatdöntő ülés – akkor nem változtattak az alapkamaton. Az árfolyamok mozgását persze sok tényező alakítja, de ha emelnének az alapkamaton, akkor erősödne a forint – írja a hvg.hu.

Közel a 300 forintos dollár

A dollárhoz képest is egy lélektani határt közelít a forint: ott az a kérdés, lesz-e 300 forint egy dollár. Egyelőre nem, 299,94 volt a napi – és egyben éves – mélypont.

A forint zuhanása miatt sok embernek eszébe jutott, hogy a szocialisták kormányzása alatt Orbán Viktor még azt mondta, a forint árfolyamának zuhanása miatt a kormányfőnek le kellene mondania. Pedig ugye akkor még jóval erősebb volt a forint, mint most…

(Kiemelt kép: Matolcsy György – Fotó: MTI)