Történelmi mélyponton a forint árfolyama

Az eurót 337,46 forinton jegyezték délelőtt tíz óra körül a bankközi piacon, ami a forint valaha elért leggyengébb árfolyama az euróval szemben. A korábbi árfolyammélypont az euró tavaly október végi 337,26 forintos jegyzése volt.


A dollár jegyzése 304,52 forintig emelkedett délelőtt. A dollár legmagasabb jegyzése a tavaly október eleji 308,20 forint volt.

A svájci frank 314,64 forinton elért jegyzése öt éve, a 2015 januári 333,01 forint óta a legmagasabb.

Az MNB nem kívánta kommentálni a Reuters kérdésére a forint új történelmi mélypontját.

A hazai elemzők többsége arra számít, hogy 2020-ban 330-340 közötti euróárfolyam jöhet, és nem zárható ki átmenetileg 340 feletti jegyzés. Külföldi szakértők ennél borúlátóbbak:

A JP Morgan szerint az év végére fokozatosan 345-ig gyengülhet a forint árfolyama, és átmenetileg a  350-es forint-euró árfolyam sem elképzelhetetlen.

Korábbi elemzésében a Portfolio azt írta, hogy alig találni a forinténál rosszabb teljesítményt a devizapiacon, csak a chilei peso, a brazil reál és a dél-afrikai rand teljesített rosszabbul 2020-ban.

A forint gyengülése mögött továbbra is hasonló okok állnak, mint amik 2019-ben tartósan 330 feletti euróárfolyamot váltottak ki:

    • A magyar reálkamat továbbra is a legalacsonyabbak között van a feltörekvő piacon. Ugyan az MNB további lazításával kapcsolatos óvatos várakozások kiárazódtak, de szigorításra sem számítanak a befektetők a következő években.
    • A magyar fizetési mérleg utóbbi években látott többlete fokozatosan elolvadt.
    • A bizonytalan nemzetközi hangulat bármikor kiválthat kockázatkerülést a befektetők körében.
    • Az elmúlt években jelentős forint elleni (short) pozíciók épültek fel a piacon, amíg ezek nem csökkennek számottevően, addig a forint sem tud jelentősen erősödni.
    • A magyar kormány és az Európai Unió kapcsolata is bizonytalanságot hozhat a piacra, egyelőre senki nem látja, mi lehet a hetes cikk szerinti eljárás lezárása.

(MTI, Portfolio, Index)

Kapcsolódó: Rekord mélységben a forint az euróhoz képest a jegybank monetáris politikája miatt

Újabb történelmi mélyponton a forint

Történelmi mélyponton a forint

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!