Törökbálinton lebénul, mert a helyi MSZP a Fideszt támogatja

Különös a helyzet Törökbálinton az önkormányzati választások óta. Polgármesterré a fideszes Elek Sándort választották, de a testületben az ellenzéki pártok kerültek többségbe. Aztán az MSZP képviselője összeállt a Fidesszel.

Négy civil, egy momentumos, egy LMP-s és egy szocialista képviselő ül szemben öt Fidesz-KDNP-s politikussal, tehát papíron 7-5-ös többségben az ellenzék.

Az MSZP helyi elnöke, Szentmiklósi-Tóth Tamás azonban a választást követően több alkalommal is a Fidesszel szavazott együtt, például rögtön az első ülésen a fideszes polgármestert támogatta szavazataival. Így 6-6 a képviselői matek a 12 fős testületben, patthelyzet van.

A helyi szocialisták és a Fidesz együttműködése nem előzmény nélküli, a kampányban is volt rá példa, akkor az ellenzéki összefogás szét is szakadt helyben, az MSZP (a Szolidaritással és a Liberálisokkal) nem fogott össze a helyi civilek, a Momentum, az LMP, a DK és a Jobbik alkotta közösséggel.

Szentmiklósi-Tóth Tamás a testületben azt sem támogatta, amikor az ellenzék azt szerette volna elérni, hogy a város működjön átláthatóbban, tehát a települést érintő összes szerződés, a vagyonnyilatkozatok, a pályázatok, amiken Törökbálint elindul és közérdekű adatigénylések legyenek nyilvánosak. Azonban azt megszavazta, amikor arról kellett dönteni, hogy Elek Sándor fideszes polgármester havi bruttó illetménye háromszorosának megfelelő összegű jutalmat kapjon.

A 444-nek erről úgy nyilatkozott, hogy a polgármesterek ezt a jutalmat általában meg szokták kapni minden évben, Elek „inkább megérdemli, mint azok a képviselők, akik most felveszik a fizetésüket, és nem csinálnak semmit.”

Szentmiklósi-Tóth a fideszesekkel közösen leszavazta azt az ellenzéki előterjesztést is, hogy az önkormányzat által közpénzből finanszírozott lap igyekezzen hitelesen, kiegyensúlyozottabban tájékoztatni.

Szőke Péter, az ellenzék korábbi közös civil polgármesterjelöltje szerint még az előrehozott választás is benne van a levegőben. Ugyanis a kiegyenlített erőviszonyok miatt a testület nem tudott sem bizottságokat felállítani, sem alpolgármestert választani és esélyes, hogy a költségvetést sem fogják tudni megszavazni. A törökbálinti városvezetés gyakorlatilag lebénult.

Az MSZP elnöke kezdeményezi a Fideszhez átült törökbálinti szocialista képviselő kizárását

Az MSZP elnöke Szentmiklósi-Tóth Tamás, a Fideszhez átült törökbálinti MSZP-s önkormányzati képviselő párttagságának felfüggesztését és a pártból történő kizárását kezdeményezte. Tóth Bertalan erről Facebook-oldalán számolt be.

A pártelnök közölte, az MSZP-ben zéró tolerancia van érvényben a Fidesszel történő együttműködéssel szemben minden szinten.

Hozzátette: a törökbálinti önkormányzati képviselő-testületben tanúsított magatartásával kapcsolatban megismert bizonyítékok alapján megállapítható, hogy Szentmiklósi-Tóth Tamás magatartása ellentétes az MSZP politikai céljaival, törekvéseivel, amely “a települések fideszes uralom alól történő kiszabadítására irányul”, szöges ellentétben áll az MSZP és az ellenzéki pártok kommunikációjával, politikájával és céljaival.

Tóth Bertalan szerint Szentmiklósi-Tóth Tamás a magatartásával óriási károkat okoz a Fidesszel szemben álló erőknek, ami elfogadhatatlan. (444, MTI)

(Kiemelt kép: Törökbálint – Wikipédia)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!