Tömegpánik tört ki Szulejmáni temetésén, sokan meghaltak

Elhalasztották Kászim Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda különleges egysége, az al-Kudsz néhai parancsnokának temetését, mert az iráni Kermánban, a tábornok szülővárosában tartott ceremónián kialakult tömegpánik miatt legalább 50 embert halálra tapostak és 213-an megsérültek.

A temetés új időpontját egyelőre még nem tűzték ki.

A helyi egészségügyi szolgálatok adatai szerint a tolongás azért tört ki, mert túl sokan érkeztek a tartományokból, hogy elbúcsúzzanak a „legendás katonától”, akivel egy célzott amerikai légicsapás végzett pénteken az iraki főváros, Bagdad közelében. Az incidens miatt újra fellángolt a viszály Washington és Teherán között.

Kászim Szulejmáni volt a Forradalmi Gárda legfontosabb és legismertebb parancsnoka mind belföldön, mind nemzetközi szinten, és nagyon közel állt Ali Hamenei ajatollahhoz, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjéhez.

Bosszúval fenyegetőzött az Iráni Forradalmi Gárda vezetője

Hosszein Szalami a búcsúztatáson mondott beszédében újfent hangsúlyozta a következőket: Üzenjük ellenségeinknek, hogy bosszút állunk, ha újabb akciót hajtanak végre, felgyújtjuk a szeretett helyeiket.

Korábban az iráni külügyminiszter azt ígérte, arányos választ fognak adni Szulejmáni meggyilkolására. Mohamed Dzsavád Zaríf a CNN-nek adott interjújában állami terrorizmusnak nevezte az Irakban végrehajtott amerikai légicsapásokat, amikben többek között Szulejmáni is életét vesztette. Szerinte a művelet agressziónak, fegyveres támadásnak minősül az országa ellen, amire Teherán arányos választ fog adni.

„Mi nem cselekszünk törvénytelenül, mint Donald Trump” – mondta a miniszter az amerikai elnök vasárnapi bejelentésére emlékeztetve. Trump azt ígérte, hogy az USA „talán aránytalan mértékben” fog visszavágni, és kulturális helyszíneket is bombázni fog, ha Irán megtorolja Szulejmáni likvidálását.

Újra megpróbálják eltemetni Szulejmánit

Este, pár órával a halálos tolongás után újra megkezdték Kászim Szulejmáni  temetését.

“Néhány perccel korábban a holttestét áthelyezték a kermáni temető mártírok számára fenntartott parcellájába” – jelentette az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség. (MTI, Euronews)

Kapcsolódó: Százezrek kísérték Iránban Szulejmáni koporsóját

Trump szankciókkal fenyegeti Irakot

A külföldi katonák kivonulását követeli az iraki parlament

Trump csapássorozattal fenyegeti Iránt

Rakétatámadás érte az amerikai nagykövetséget Bagdadban

 Az USA újra lecsapott Bagdadban