Több tüntetés is lesz Erdogan ellen

Budapestre látogat ma Recep Tayyip Erdogan, ezért három tüntetést rendeznek a fővárosban, de Miskolcon is fognak tiltakozni a török elnök személye és politikája ellen.

Több csoport szervez demonstrációt, illetve demonstrációkat. A három különböző megmozdulás szervezői egyeztettek és összefogtak, hogy a demonstrációk ne fedjék egymást. Egy közös felhívást adtak közé mindenkinek, aki egy adott ponton vagy időben csatlakozni szeretne hozzájuk.

Az első tüntetést, Budapest blokádja Erdogan látogatása ellen néven hirdették meg ma délután kettőre az Oktogonra. Majd a beszédek után a terv szerint a Széll Kálmán térre vonulnak át, ahol szintén leszek felszólalók. A gyalogos vonulás mellett lesz autós és kerékpáros felvonulás a török elnök látogatása ellen ugyanezen az útvonalon. A térről menet indul majd a Vár felé fél öttől.

Délután öttől a Humán front a Duna-parton néven néma gyülekezést szerveznek a Cipők a Duna-parton szoborcsoport két oldalára, a Lánchídtól a Margit hídig, “fedett mécsessel, világító telefonnal, zseblámpával, a Várban tartózkodó autoriter politikusokra is világítva” – írják az esemény Facebook oldalán. Fél hatkor egyperces hangorkán, ahol bármilyen hang- vagy zajkeltő eszközt bevetve a tüntetők felhívják a “világ figyelmét az emberi jogokra, az ártatlan áldozatokra, a békét segítő intézkedések azonnali megtételére, a zsarolás és a gyűlöletkeltés elutasításának szükségességére”.

Este 6-kor Not in my name (Nem az én nevemben) néven rendezik a nap utolsó demonstrációját. Gyertyagyújtás tartanak a török nagykövetség előtt, a kurd áldozatok emlékére.

Miskolcon 5-kor tartanak demonstrációt.

Újra török félholdas zászló leng majd fent a Budai várban

Alig egy héttel Vlagyimir Putyin látogatása után, Orbán Viktor a világpolitikai másik “erős emberét”, ellentmondásos alakját, Recep Tayyip Erdogant látja vendégül. A török elnök legutóbb 2018 őszén járt Budapesten.

A két vezető szoros kapcsolatának kezdete 2013-ra tehető, amikor a magát „legkeresztényebb”, „legeurópaibb” kormányfőnek nevező Orbán meghirdette a keleti nyitás politikáját, amiben Erdogan is perspektívát látott.

Szövetségüket megerősítette a 2015-ös menekültválság, majd Brüsszel és Ankara megállapodása-üzlete arról, hogy Törökország visszatartja a szíriai menekülteket.

A magyar diplomácia – az uniós országok közül egyedüliként – azóta is támogatja Erdogan minden vitatott lépését.

Orbán üdvözölte a török alkotmány átírását, részt vett Erdogan elnöki beiktatásán, és fékezte azt is, hogy az Európai Unió egységesen elítélhesse a török hadsereg észak-szíriai offenzíváját.

Az még nem világos, hogy Magyarország mit profitál ebből a szoros barátságból. A két ország közötti kereskedelem nőtt ugyan, de messze nem a 6 éve, célként megnevezett mértékben.

Sokaknak nem tetszik, hogy a magyar miniszterelnök egy, a világ szemében diktátorral gazsulál. Számos civil szervezet hirdetett tüntetést a látogatás időpontjára. De azokat csak az Erdogant szállító konvoj útvonalától távol tarthatják meg. Erdogan híveinek mozgását a magyar hatóság nem tervezi korlátozni. Ma egész nap zárva lesz az Országos Széchényi Könyvtár is a  látogatás miatt. (Euronews)

Erdogan háborús bűnös – írták a falra, ment is a takarítóbrigád

Erdogan háborús bűnös – írta fel angolul egy ismeretlen Gül Baba budai türbéjének falára vörös festékkel. A helyszínre a török elnök is ellátogat a hivatalos programja szerint.

A felirat nem sokáig maradt a téglafalon: reggel serény kezek próbálták eltüntetni. (hvg.hu)

Kapcsolódó: Jön Erdogan, káosz és forgalomkorlátozások lesznek Budapesten