Több mint 200 milliárd eurós hiánnyal számol a német kormány

Újabb pótköltségvetésen dolgozik a német kormány a koronavírus-járvány miatt, a ma ismertetett tervek szerint a hiány 200 milliárd euró (70 ezer milliárd forint) fölé, az eddigi rekordot nagyságrendekkel meghaladó szintre emelkedik idén.

A pénzügyminisztérium terve szerint az államháztartási deficit 218,5 milliárd euró lesz 2020-ban. A hiányt hitelfelvétellel fedezik. A hazai össztermék (GDP) arányában számolt államadósság a tavalyi 59,80 százalékról 77 százalékra szökhet fel.

A szövetségi költségvetés tavaly még 19,2 milliárd eurós többlettel zárt. A koronavírus-járvány előtt arra számítottak, hogy idén is sikerül megőrizni az államháztartási egyensúlyt. A járvány gazdasági hatásai miatt márciusban pótköltségvetést készítettek, amely 156 milliárd eurós hiányt irányzott elő. Az újabb pótköltségvetésben 62,5 milliárd euróval toldják meg ezt az összeget.

Az utóbbi évtizedekben 2010-ben volt a legnagyobb deficit a német államháztartásban, akkor a globális pénzügyi válság miatt 44 milliárd eurós hiány keletkezett. Az idén tervezett 218,5 milliárd euró csaknem ötszöröse ennek.

A deficit jelentős emelkedését “megengedhetjük magunknak, elég erősek vagyunk és egyszer már sikerült úrrá lenni ilyen helyzeten” – mondták német hírportálok beszámolói szerint pénzügyminisztériumi tisztségviselők, utalva arra, hogy a 2010-es mélypont után gyorsan javult a helyzet, és 2014-re egyensúlyba került az államháztartás.

A hiány a gazdaság stabilizálását és a növekedés újraindítását szolgáló programok forrásigénye miatt emelkedik. A törvényhozás a napokban fogadta el a kormány új, 130 milliárd eurós gazdaságösztönző csomagjának első jogszabályait, amelyek a többi között arról rendelkeznek, hogy az általános forgalmi adó (áfa) 19 százalékról 16 százalékra – a kedvezményes kulcs 7 százalékról 5 százalékra – csökken júliustól hat hónapra, a családok gyermekenként 300 euró rendkívüli támogatást kapnak, a járvány miatti válságot leginkább megszenvedő egyéni vállalkozók, kisebb és közepes méretű cégek – például színészek, rendezvényszervezők, utazási irodák – támogatására pedig további 25 milliárd eurót fordítanak.

A kormány előrejelzése szerint a GDP a stabilizáló és növekedésösztönző programokkal együtt is rekordmértékben, 6,3 százalékkal csökken  idén.

Jövőre viszont már 5,2 százalékos növekedés következhet, és az Európai Unió legnagyobb gazdasága 2022 elejére elérheti a koronavírus-világjárvány előtti szintet.

A német utazási irodák már 10 milliárd euró bevételkiesésnél tartanak

Az európai országokra vonatkozó utazási korlátozások feloldásával már indulhat ugyan az üdülési szezon Németországban, a turisztikai ágazat szakmai képviseleti szervezete, a DRV azonban az Európán kívüli kedvelt nyaralási célpontokra vonatkozó korlátozások mihamarabbi feloldását is sürgeti az eddig 10 milliárd euró bevételkiesés megduplázódásának elkerülése érdekében.

A német külügyminisztérium honlapjáról ma eltávolították 26 európai országra vonatkozóan az  “utazási figyelmeztetéseket”. A 26 ország közé tartoznak az EU-s tagállamok, kivéve Spanyolországot, Svédországot és Finnországot, mert ezekben az országokban még beutazási korlátozások vannak érvényben.

Az uniós társországok mellett Izland, Liechtenstein és Svájc is lekerült a listáról. Ezzel együtt megszűntek a határellenőrzések is a szomszédos országokkal.

Az európai célországokra feloldott utazási tilalomnak köszönhetően a “startvonalra állt az üdülési szezon” Németországban, Norbert Fiebig, a német a DRV (Deutscher Reiseverband) elnökének megfogalmazása szerint. Az irodák megfeszített erővel dolgoznak kínálatuk frissítésén. Főként belföldi célpontok iránt tapasztalunk növekvő érdeklődést és elsősorban szárazföldi megközelítéssel, de már a Földközi-tenger felé is megindult a forgalom – mondta.

A DRV kimutatásai alapján március végétől június elejéig az utazási irodák 10,8 milliárd euró bevételkiesést szenvedtek el. “Amennyiben fennmarad az utazási korlátozás az olyan kedvelt Európán kívüli üdülési célországokra mint Törökország, vagy Egyiptom és Tunézia, a bevételkiesés július és augusztus folyamán akár további 9 milliárd euróval is emelkedhet. Augusztus végéig tehát akár 20 milliárd euróra is rúghat a német turisztikai irodák és utazásszervezők bevételkiesése” – mondta a szervezet elnöke.

Csak 15 napra hagynák jóvá Romániában a veszélyhelyzet meghosszabbítását az ellenzéki szociáldemokraták

Csak 15 napra hajlandó jóváhagyni a koronavírus-járvány miatt elrendelt, június 16-án lejáró veszélyhelyzet meghosszabbítását Romániában a legnagyobb frakcióval rendelkező, szövetségesei révén parlamenti többséggel rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) – közölte a párt végrehajtó bizottságának mai ülése után Marcel Ciolacu ideiglenes pártelnök.

Ludovic Orban jobbközép kisebbségi kormánya korábban bejelentette, hogy újabb 30 napra hosszabbítaná meg a veszélyhelyzetet. A miniszterelnök ezt “nélkülözhetetlennek” nevezte a járvány féken tartása szempontjából, az ellenzék szerint azonban visszaél a veszélyhelyzet révén rendelkezésére álló rendkívüli felhatalmazással.

A PSD múlt héten még egyáltalán nem akarta a szükséges parlamenti felhatalmazást megszavazni, miután azonban az utóbbi napokban többször is kétszáz, sőt háromszáz fölé emelkedett – azaz a korábbi kétheti átlag csaknem duplájára nőtt – a naponta diagnosztizált új esetek száma, az ellenzéki párt most arról határozott, hogy megszavazza, de feltételekhez köti a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

A PSD végrehajtó bizottsága ma 15 napos “átmeneti” veszélyhelyzet megszavazásáról döntött. Ennek értelmében megtartanák ugyan a távolságtartási szabályokat és a védőmaszkok beltéri viselésének és közszállítási használatának kötelező jellegét, de lehetővé tennék a krónikus betegek visszafogadását a koronavírus-járvány miatt felszabadított kórházakba, a beltéri vendéglátóhelyek és a templomok megnyitását, valamint megtiltanák a kormánynak, hogy további közbeszerzéseket eszközöljön versenytárgyalás nélkül.

Ciolacu szerint a kormány magyarázattal tartozik, miért tartotta fontosabbnak a játéktermek megnyitását, miközben a templomok még zárva vannak.

Hozzátette: ezt a kettős mércét korrupciónak nevezik. A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő szociáldemokrata pártvezér korábban a fertőzési adatok manipulálásával is megvádolta a jobbközép kormányt. Szerinte nem lehet véletlen, hogy akkor romlott el hirtelen a romániai statisztika, amikor a PSD bejelentette, hogy nem hajlandó megszavazni a kormány rendkívüli jogosítványainak meghosszabbítását.

A bukaresti kormány várhatóan holnapi ülésén fogadja el a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítását. A kormányhatározat hatályban maradásához öt napon belül meg kell szereznie a parlament hozzájárulását.

Romániában mától újabb lazítások léptek hatályba: egyebek között engedélyezték a nagy bevásárlóközpontok, a kültéri medencék, valamint az óvodák és bölcsődék megnyitását, de a mozik és a plázák játszóterei, valamint beltéri vendéglátóhelyei zárva maradtak.

Tovább csökkent az új esetszám Belgiumban

Belgiumban tovább csökkent az új esetszám, az elmúlt 24 órában 71 ember esetében lett pozitív a koronavírus-teszt. Hollandiában a fertőzöttek száma több mint egy hete lényegében azonosnak mondható. A luxemburgi egészségügyi minisztérium harmadik hete nem jelentett a koronavírushoz köthető halálesetet.

A belga közegészségügyi szolgálat nai tájékoztatása szerint vasárnap óta több mint 12 ezer vírustesztet végeztek, amelyből 71 lett pozitív. Ezzel 60 100 lett a fertőzéssel március eleje óta regisztráltak száma. Az újonnan feljegyezett esetek közel egy hete száz körül, vagy az alatt vannak.

Az elmúlt nap alatt hatan haltak meg a betegségben. Hárman kórházban, hárman idősek otthonában. A járvány belgiumi megjelenése óta 9661-en hunytak el a koronavírus-járványhoz köthetően. Kórházba 17 embert szállítottak, gyógyultan 21-en hagyhatták el a gyógyászati intézményeket. Jelenleg 397 embert ápolnak kórházban, közülük 84-en részesülnek intenzív ellátásban. Lélegeztetőgépet 42 esetben kell alkalmazni.

A belga sajtó beszámolója szerint újra teljes körűen üzemel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér, noha a repteret működtető igazgatóság arról tájékoztatott, hogy a járványt megelőző időszakhoz képest a jártatok mindössze mintegy 10 százalékát indítják és fogadják hétfőtől. Ez hozzávetőlegesen napi 60 járatot jelent 36 úti célra.  Elmondták, a nyár folyamán a rendes aktivitás legfeljebb 15-20 százalékát érhetik el.

Százszázalékos működés 2021 vége, 2022  eleje előtt nem várható. Ez elsősorban a nyaralások és az üzleti utak beindulásától függ – közölték.

Az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió arról számolt be, hogy a brüsszeli repülőtér a területére minden belépő utast rövid koronavírus-ellenőrzésnek vet alá mától. A nap folyamán eddig a mintegy 3500 utasból tizennégy esetében mértek 38 Celsius fokot meghaladó testhőmérsékletet.

Őket az épületen kívül elhelyezett egészségügyi szolgálathoz irányították. Közülük egy utas mutatta a koronavírus jeleit, őt nem engedték felszállni a repülőgépre.

A The Brussels Times című angol nyelvű belga hírportál arról számolt be, hogy minden belgiumi lakos egy arcmaszk átvételére jogosult mától. A gyógyszertárakban átvehető maszkokat online összekapcsolt internetes regisztrációt követően előbb a 75 év felettiek kaphatják meg, majd minden tartózkodási engedéllyel rendelkező belgiumi lakos.

A Le Soir című napilap azt közölte, mától ismét engedélyezik a látogatást a brüsszeli idősotthonokban. A rendelkezés szerint egy bentlakó hetente négy látogatót fogadhat, egyszerre kettőt. A lakók számára lehetővé tették, hogy fodrászhoz mehessenek, illetve engedélyezték az otthonokon kívül szervezett kirándulások megtartását is. Az érintett szakszervezetek arra kérik a fenntartókat, hogy legkésőbb július elsejéig vezessék be a könnyítő intézkedéseket.

Hollandiában a hatóságok ma délutáni tájékoztatása szerint a koronavírussal fertőzöttek száma több mint egy hete lényegében azonosnak mondható. Hétfőre újabb 165 esetben volt pozitív a vírusteszt eredménye, ezzel ez idáig 48 948 ember esetében mutatták ki a kórokozó jelenlétét az országban. A járvány következtében elhunytak száma enyhén emelkedett, de a korábbi adatokhoz képest alacsony szinten maradt. Tegnap óta hatan hunytak el a koronavírushoz köthetően. A kórokozó hollandiai megjelenése óta 6065-en haltak meg a betegségben.

A helyi média arról számolt be, hogy a koronavírus-fertőzés kockázatának csökkentése érdekében mától kötelezővé tették az arcmaszk viselését az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtér teljes területén és az onnan induló járatokon egyaránt. Mivel a maszk viselése kötelező, nem korlátozzák a repülőgépen utazók számát. A megelőző intézkedések közé tartozik a testhőmérséklet mérése, valamint az utasok ülőhelyeit rögzítő listák átadása a földi személyzetnek annak érdekében, hogy egy érkező utas pozitív vírustesztje esetén nyomon lehessen követni, kik ültek a közelében.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium harmadik hete nem jelentett a koronavírushoz köthető halálesetet. A járvány megjelenése óta 110 ember hunyt el a betegségben. Amíg a hétvégén hét, hétfőre két ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét. Ezzel a nagyhercegségben 4072-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Kórházban 14 embert ápolnak, feleannyit, mint egy hete. Az ápoltak közül egy részesül intenzív ellátásban.

Moszkvában holnap megnyitnak a nyári teraszok

Lelassult a Covid-19 terjedése Moszkvában az önizoláció és a digitális forgalmi engedélyek rendszerének megszüntetése ellenére is, ami lehetőséget teremt a korlátozások további enyhítésére, így az éttermek és kávézók nyári teraszának holnapi megnyitására – közölte blogjában ma Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere.

A március végén bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos feloldásának következő fázisában kedden megnyitják kapuikat az előzetesen bejelentkező látogatók előtt a múzeumok és a kiállítások, valamint a könyvtárak is. A fogorvosok újrakezdhetik a nem sürgősségi kezeléseket. Megnyitnak a kölcsönzők, az ingatlanközvető, reklám-, tanácsadói és egyéb szolgáltatói irodák.

Látogathatóvá válnak a sportrendezvények is, egyelőre a tribünök befogadóképességének 10 százalékáig.

Szobjanyin ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a Covid-19-járvány nem szűnt meg, ezért továbbra is be kell tartani az emberek között a biztonsági távolságot, és nyilvános helyeken továbbra is viselni kell a szájmaszkot és a védőkesztyűt, valamint kerülni kell a tömeget és a szükségtelen kapcsolatokat. Rámutatott, hogy a moszkvai kórházakban ápolt Covid-19-fertőzöttek száma 13 százalékkal csökkent, de még mindig eléri a 8 és fél ezret.

A polgármester szerint június első hetéhez képest múlt hétre a kórházba szállított betegek száma napi átlagban 22 százalékkal, 753-ról 587-re csökkent. A tartalékágyak száma a kórházakban 8800, az ideiglenes kórházakban további 15 ezer.

A járványhelyzet kedvező alakulása esetén Moszkvában június 23-ától ismét látogathatók lesznek az edzőtermek és az uszodák, újra indulnak a kirándulóhajók, és megnyitnak az óvodák. Ettől a naptól kezdve lehet majd a gyerekeket a játszótérre kivinni, a köztéri padokra leülni, valamint az éttermek és a kávézók belső helyiségeiben is fogyasztani.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő – Szobjanyin korábbi megnyilvánulásaival összhangban – ma azt javasolta az oroszoknak, hogy ne a helyszínen, hanem a televízióban kövessék majd figyelemmel a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából tartandó katonai parádét.

Mint mondta, a Kreml “abszolút megértéssel” viszonyul ahhoz, hogy több orosz régió egészségbiztonsági megfontolásból a helyi díszszemlék elhalasztása mellett döntöttek.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a járványhelyzetet Dagesztánban is sikerült stabilizálni. A köztársaságba az egészségügyi, a védelmi és a katasztrófavédelmi tárca jelentős erőket és eszközöket csoportosított át.

Oroszországban az elmúlt napon 8246-tal 537 210-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma a tegnap közölt hivatalos adatok szerint. Ez 1,6 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 34,3 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 3614-gyel 245 580-ra nőtt. A halálozások száma 143-mal 7091-re, a gyógyulásoké pedig 4489-cel 284 539-re emelkedett.

Moszkvában a diagnosztizált fertőzések száma 1359-cel 207 264-re, a halottaké 53-mal 3334-re, a gyógyultaké pedig 1549-cel 123 240-re nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 15,1 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 208 900 laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 316 683 embert tartanak megfigyelés alatt.

Horvátország újraindítja a nemzetközi közúti és vasúti forgalma

Horvátország újraindítja a nemzetközi közúti és vasúti forgalmat, Szlovéniában szigorú intézkedések mellett hivatalosan is megkezdődhetett a strandszezon – derült ki a válságstábok mai közleményéből.

A legfrissebb adatok szerint Horvátországban az elmúlt egy napban kettővel, 2254-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány halálos áldozatainak száma 107 maradt. Az első fertőzés több mint három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2140 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 7-en vannak kórházban, közülük senki sincs lélegeztetőgépen.

A válságstáb továbbá feloldotta a boltok ünnepnapi zárva tartásra vonatkozó rendeletét.

A szomszédos Szlovéniában a kormány jelentése szerint az elmúlt 24 órában eggyel, 1499-ra nőtt az új koronavírussal diagnosztizáltak fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze heten vannak kórházban, és közülük egyet ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt tizennégy napban nulla és kettő között változott az új koronavírus-fertőzöttek száma, ez alól csak június 5. volt kivétel, amikor 5 fővel nőtt az esetszám.

Ma hivatalosan is megkezdődhetett a strandszezon az országba. A szlovén sajtó szerint a szigorú előírások komoly kihívások elé állítják a fürdőzőket és az üzemeltetőket is. A strandokon be kell tartani a 1,5 méteres távolságot, a vízben pedig a két métert. Ez alól csak az egy háztartásban élők képeznek kivételt. A fürdőhelyek üzemeltetőinek a látogatók számát a követelményekhez kell igazítaniuk, továbbá a strandon dolgozóknak kötelező szájmaszkot viselniük.

Eközben a szlovén általános iskolák arra panaszkodnak, hogy nem tudják teljes mértékben betartani a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések.

Goran Popovic, a ljubljanai Livada általános iskola igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: az elvárások teljesíthetetlenek, és az iskolákra hárítják a felelősséget.

Szavai szerint ha nem lesz lehetséges úgy dolgozni, ahogy a járvány előtt, akkor jobb lesz, ha az őszre nem térnének vissza az iskolákba. “Nem könnyű állandó félelemben élni, hogy felelősek leszünk, ha történik valami” – mondta.

Szlovéniában május 28-án kezdődött meg az oktatás. Azóta három különböző iskolában diagnosztizáltak fertőzött diákokat, ezért az egész osztálynak és a tanáruknak is kéthetes házi karanténba kellett vonulniuk.

Zágráb és Ljubljana – április végétől és május elejétől – szigorú óvintézkedések mellett – fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több uniós ország állampolgára előtt. Utóbbi mától az összes közös határátkelőhelyet is megnyitotta Olaszországgal. (MTI)

Kapcsolódó: Országos tisztifőorvos: szerdán dönt a kormány az idősek vásárlási idősávjáról

Spanyolországban bezzeg olyan az “országos tisztifőorvos”, hogy ikonná vált

Magyarországon megint meghalt egy beteg a járvány miatt

A világon 7,9 millióan fertőződtek meg és 433 ezren haltak meg

Mától Párizsban is teljesen megnyithatnak a vendéglátóhelyek

Német kancelláriaminiszter: a járvány fellángolásával fenyeget a nyaralási szezon

Kínában megint nőtt az új fertőzöttek száma

Brazília már a második a halottak számával, de Bolsonaro még nem veszi komolyan a járványt

Hazaküldték a végstádiumos nőt, szörnyű kínok között halt meg

Feloldották a kórházi látogatási tilalmat

Brit tudósok: több mint 3 millió életet menthetett meg a bezárkózás Európában

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!