Több ezren tüntettek a jogállam mellett és a rasszista uszítás ellen

Mintegy ötezren a parlamenthez vonultak, hogy így tiltakozzanak a jogállamot leépítő lépések és a rasszista uszítás ellen.

Tucatnyi civil szervezet támogatásával zajlott ma a Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata! elnevezésű demonstráció, amit Orbán Viktor és a kormány bírósági döntéseket felülírni/átértelmezni szándékozó kampánya ellen szerveztek polgárjogi csoportok.

A szervezőkhöz (többek közt az Idetartozunk Egyesület, TASZ, a Helsinki Bizottság és az Autonómia Alapítvány) csatlakozott több, az üggyel szolidáris társadalmi szervezet is, például a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, az Oktatási Hálózat, a Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport. Az eseményt a tatárszentgyörgyi romagyilkosság 11. évfordulójára időzítettek.

Több politikus, köztük Szabó Tímea és Barabás Richárd (Párbeszéd), Demszky Gábor, Mécs Imre, illetve Pikó András 8. kerületi polgármester is részt vett a demonstráción. A vonuló tömegben feltűntek antifasiszta szervezetek (Autonómia, Táncsics Mozgalom) is.

A többezres menet 1 óra után indult a Nyugati Pályaudvarnál található Puczi Béla-emléktáblától, amelyet néhány éve állítottak a magyar cigány hős emlékére.

A felvonulásra több megyéből, illetve természetesen Gyöngyöspatáról is érkeztek tüntetők, bár utóbbiak feljutását némileg megnehezítette, hogy több mint egy tucat busztársaság mondta le a megbízást, tovább nem részletezett okokra hivatkozva.

MTI/Mohai Balázs

A felvonuló tömeg először a Kúria épületénél állt meg, itt Setét Jenő főszervező mondott rövid beszédet. Kifejtette, hogy senki nem állhat a törvények felett Magyarországon, utalva a kormány bírósági döntést megmásító igyekezetére. “Szabad bíróság, szabad Gyöngyöspata” – skandálta a tömeg Setét biztatására. Véleménye szerint a kormány politikai haszonszerzés reményében gyűlöletet kelt, és a cigányokat használja föl a bíróságok elleni támadásra. Hetek óta azt hallani, hogy “mindenek vagyunk, csak emberek nem”, a gyermekeink pedig kezelhetetlenek, márpedig az “erőszakos szavak erőszakos cselekedetekhez” vezetnek

Setét Jenő – MTI/Mohai Balázs

Setét Jenőt egyebek között azt hangsúlyozta, hogy „senki sincs a törvény felett: sem cigány, sem miniszterelnök.” A jog tiszteletben tartása mindenkinek kötelező.

Iványi Gábort, Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője azért imádkozott, hogy “Isten szabadítson meg minket az alkalmatlan és gonosz miniszterelnöktől”. Illetve azt kérte, hogy a nemzeti konzultációra szánt milliárdokat az oktatásra költse inkább a kormány.

Kaltenbach Jenő beszél a tüntetésen a Kossuth téren – MTI/Mohai Balázs

Fél három körül érkeztek a demonstrálók a Kossuth térre, az Országgyűlés épületéhez, ahol a beszédek hangoznak el, felszólal többek között Csemer Géza (a Gyöngyöspatai Roma Önkormányzat elnöke) Kaltenbach Jenő (jogtudós, volt nemzeti és etnikai ombudsman), dr. Szepesházi Péter (volt bíró, ügyvéd) valamint L. Ritók Nóra (az Igazgyöngy Alapítvány szakmai vezetője).

Kaltenbach Jenő szerint itt az idő, hogy a demokraták megfogalmazzák új, saját 12 pontjukat. Felidézte, a magyar alaptörvény szerint senkinek az erőfeszítése nem irányulhat a hatalom kizárólagos megragadására, és ez ellen kötelesség is fellépni. Kaltenbach szerint a kártérítési ítélet megkérdőjelezése „brutális támadás a magyar igazságszolgáltatás ellen”.

L. Ritók Nóra, a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány vezetője szerint komoly probléma az iskolai szegregáció. A legújabb kormányzati lépések viszont még a problémáról való beszédmódot is ellehetetlenítik. Hangsúlyozta: rendszerszintű megoldások és nem gyűlöletkeltés az, amire itt szükség lenne.

A kormány szerint a tüntetéssel a “Soros-hálózat” uszít

A kormány már tegnap nyilvánvalóvá tette álláspontját a tüntetéssel kapcsolatban. Szerintük csak az a megmozdulás célja, hogy “Soros-hálózat” egymás ellen uszítsa a magyarokat és a romákat a gyöngyöspatai iskolaügyben. Erről Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője beszélt a sajtótájékoztatóján.

A kormány január óta támadja a tavaly meghozott jogerős bírói ítéletet, amely értelmében 60 gyöngyöspatai roma fiatal (illetve kiskorúaknál a családjuk) összesen 99 millió forint kártérítésre lett jogosult, mert a Nekcsei Demeter Általános Iskolában többségi társaiktól elkülönítve, alacsonyabb színvonalon oktatták őket.

Gyöngyöspata nem kér a Soros-hálózat pénzszerző akcióiból! – jelentette ki Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője január elején. Szerinte igazságtalan a Debreceni Ítélőtábla ítélete, és csak a roma fiatalokat képviselő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány pénzszerző akciójáról van szó.

Azóta a kormány folyamatosan napirenden tartja a gyöngyöspatai kártérítési pert. Orbán a januári kormányinfón arról beszélt, hogy ez egy olyan ügy, “ami sérti az emberek igazságérzetét”, és ezért igazságot kell tenni. A gyöngyöspatai kártérítés a márciusban induló nemzeti konzultációban is benne lesz. (Mérce, Index)

Kapcsolódó: Lejárt a határidő, de a gyöngyöspatai romáknak nem fizették ki a kártérítést

(Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs)