Több évre felfüggeszthetik a DK állami támogatását

Az Állami Számvevőszék az ellenőrzésüket követően számos hiányosságra hivatkozva felfüggesztené a pártnak a törvény szerint járó kifizetéseket. Csak azt nem vették figyelembe, hogy 2018 novemberében leégett a DK budapesti pártirodája.

A kifizetéseket akár több évre is felfüggeszthetik. Minderről a Demokratikus Koalíció ma délelőtti online sajtótájékoztatóján számoltak be.

Az Állami Számvevőszék kétévente köteles átvilágítani a pártok gazdálkodását, így került sor a Demokratikus Koalíció 2017. és 2018. évi működésének ellenőrzésére. Azonban ezen dokumentumok, szerződések, számlák körébe tartoztak azok, melyek 2018 novemberében a tűz martalékává váltak, mikor leégett a DK budapesti pártirodája.Sebián-Petrovszki László, a párt országgyűlési képviselője, pártigazgató a sajtótájékoztatón azt mondta: az ÁSZ olyan papírokat is követel rajtuk, amelyek már megvannak a számvevőszéknél. Szerinte a 21 oldalas jelentés viszont egyetlen egyszer sem tartalmazza a tényt, hogy a DK központi irodáját tűzvész pusztította el.

Az Állami Számvevőszék a Népszava megkeresésére röviden azt közölte, hogy jelentései mindaddig nem nyilvánosak, amíg a teljes ellenőrzést nem zárták le. A DK-nak a jelentéstervezet kézhezvételétől 15 napja van reagálni az abban foglaltakra – erre tudomásunk szerint pénteken sor került –, a választ az ÁSZ ellenőreinek pedig értékelni kell, ezt követően zárhatják le az ellenőrzést.

ÁSZ: a törvényeknek megfelelően zajlik a DK ellenőrzése

Magyarországon működik a jogállam, a törvényeknek megfelelően zajlik a Demokratikus Koalíció ellenőrzése – közölte az Állami Számvevőszék szóvivője.

Horváth Bálint közleményében arra reagált, hogy Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója arról beszélt, a hatalom “politikai bunkósbotként” használja a számvevőszéket, amely az állami támogatás akár évekre történő elvételével fenyegeti a DK-t, hogy elhallgattassák az ellenzéki pártot.

Az ÁSZ kommunikációs vezetője aláhúzta, a számvevőszék a törvényi előírások alapján végzi hét párt – közte a DK – 2017-2018-ra vonatkozó ellenőrzését.

A Demokratikus Koalíció pártigazgatójának nyilatkozata is azt bizonyítja, hogy Magyarországon működik a jogállam, a független ÁSZ – az alaptörvény előírásainak megfelelően – ellátja a törvényekben előírt feladatait – fejtette ki Horváth Bálint, majd aláhúzta, a számvevőszék a jogállami normáknak megfelelően végzi a döntő mértékben közpénzekből működő pártok törvényességi ellenőrzését. (Népszava, MTI)
Kapcsolódó: Vádat emeltek Varju László ellen

A DK nem szavazza meg a vészhelyzet korlátlan meghosszabbítását

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!